Afrika’nın tekstil merkezi Mısır 20 – 23 Aralık 2012 tarihinde Uluslar arası Tekstil, Konfeksiyon, Dokuma, İplik, Terbiye, Örgü ve Çorap Makineleri, Yan Sanayileri Fuarı EGYSTITCH &TEX’e ev sahipliği yapacak.
Katılımcılarını, Mısırlı ve çevre ülkelerdeki tekstil ve konfeksiyon üreticileri ile bir araya getirmek amacıyla düzenlenecek fuar, önemli iş bağlantılarına da sahne olacak. Mısır’ın en önemli sektörleri arasında bulunan tekstil endüstrisi hızla gelişiyor ve kendini yeniliyor. Bu anlamda önemli yatırımlara yönelen üreticiler, makine ve yan sanayilerini dışarıdan temin etme yoluna gidiyor.
Tekstil üretimi için yaptığı önemli yatırımlar, yeni organize sanayi bölgeleri, bu alandaki makine ve malzeme ihtiyacının artması da Türk katılımcılar için önemli avantaj olarak belirginleşiyor. Merkür Fuarcılık’ın Milli Katılım gerçekleştireceği, Vizyon ve Tual Fuarcılık işbirliği ile düzenlenecek olan EGYSTITCH & TEX de, ülkedeki var olan bu büyük potansiyeli katılımcıları ile buluşturmaya hazırlanıyor.
MISIR’IN DURUMU VE TEKSTİL SANAYİ Mısır ekonomisinin dünya ekonomileri ile entegrasyonu bağlamında, son dönemde bölgesel ve ikili ticaret anlaşmalarına imza atılmıştır. Bu kapsamda, Mısır; Irak, Libya, Suriye, Lübnan, Ürdün ve Fas ile tercihli ticaret anlaşmaları imzalamıştır. Diğer taraftan, Mısır, Arap ülkeleri arasında oluşturulan GAFTA’ya (Büyük Arap Serbest Ticaret Alanı Anlaşması) dahil olup, 1.1.2005 tarihinde %100 gümrük indirimi ile uygulamaya geçmiştir.
Doğu ve Güney Afrika Ülkeleri Ortak Pazar Anlaşması (COMESA), üye ülkeler arasında 1982 yılında yürürlüğe giren tercihli ticaret anlaşmasının yerini almak üzere 8.12.1994’te imzalanmış; Mısır, 1998 yılının Mayıs ayında bu gruba üye olmuştur. COMESA Anlaşması Afrika Ekonomik Topluluğuna giden yolda bir aşama olarak kabul edilmektedir. Bir ürünün muafiyet kapsamında değerlendirilebilmesi için üye ülkelerde üretilen ürünün minimum % 45’nin yerli katkı olması gerekmektedir.
Mısır’ın da yer aldığı 9 ülke %100 indirim taahhüdünü yerine getirmiştir. Mısır,liman sayısı fazlalığı, yatırım imkanları, düşük işçi ücretleri ve hammadde ucuzluğu ilebulunduğu bölgenin lideri konumunda bir ülkedir. MENA’da (Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölgesi) değişen yaşam koşullarının giyim alışkanlıklarında farklılık oluşturması ile özellikle Mısır, Suriye ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi tekstil üreticisi ülkelerde giyim sektörünün ihtiyaçlarında ciddi artış gözlenmektedir.
Mısır’dan Amerika’ya gümrüksüz ihracat yapılmasını sağlayan QIZ bölgelerinin, sadece 3 yıl içerisinde ülkenin tekstil ürünleri ihracatını 1 trilyon dolara ulaştırması beklenmektedir. Tüm bu gelişmeler neticesinde; tekstil ve hazır giyim sektörü; sanayi üretiminde gıdadan sonra yüzde 27’lik pay ile ikinci sırada yer almakta, ihracat gelirinde ise petrolden sonra ikinci kalemi oluşturmaktadır. Mısır’da 39 kamu, 4 bin 491 özel tekstil ve konfeksiyon şirketi bulunmaktadır. Sektördeki bu ihtiyaç ve artış, tekstil makinelerine olan ihtiyacı da beraberinde getirmiştir.
Sektörde bulunan tekstil makinelerinin yüzde 70’den fazlasının 25 yaş üzerinde olduğu ve yenilenmelerinin 16 milyar dolara mal olacağı bilinmektedir. Fuarda sergilenecek ürün grupları Tekstil makineleri, Konfeksiyon Makineleri, Pamuk ve Elyaf Hazırlama Makineleri, İplik Hazırlama ve İplik Büküm Makineleri, Dokuma Hazırlık ve Dokuma Makineleri, Dar Dokuma Makineleri, Boya, Baskı, Terbiye Makineleri, Yuvarlak Örgü Makineleri, Düz Örgü Makineleri, Nakış Makineleri, Çorap Makineleri, Remayöz Makineleri, Triko, Örme, Penye, Çorap Ütüleme ve Pres Sistemleri, Lazer Makineleri, Kopitane Yatak Yorgan Makineleri, Kroşe Makineleri, Kordon Örme Makineleri, Deri ve Ayakkabı Makineleri, Baskı Makineleri ve Malzemeleri, Kumaş Serim, Kesim, Katlama, Sarma ve Kontrol Makineleri, Bilgisayar Sistem ve Programları, Kalite Kontrol Sistemleri, Kompresörler,Kumaş ve iplik boya makineleri, Kumaş baskı makineleri, Kumaş kesme, zımpara, fırça ve şablon hazırlama makineleri, İplik makineleri.
Üretim sistemleri temizleme, ütüleme, kurutma ve ambalaj makineleri, Yedek parçalar, Boya ve Yardımcı Kimyasallar, İplik, Kumaş ve Aksesuarları, Kalite kontrol ve laboratuar ekipmanları, Filtreler, nemlendirme ve yalıtım ekipmanları, Bilgisayar tasarım programları, Sanayi tipi yangın söndürme ekipmanları. Isıtma sistemleri; motorlar, endüstriyel jeneratörler, cihazlar ve hava kompresörü.