Işık haslığını; ışığın ultraviyole etkisi karşısında, bir rengin ya da rengi oluşturan ham maddelerin uğrayacağı zararın derecesidir şeklinde tanımlayabiliriz. Ultraviyole ışın, renk bileşenlerinin yapısını bozabilecek güçtedir. Yani halk dilinde rengi “soldurabilmektedir“. Renk bozulma ve solmalarının hızı, rengin ışık haslığı derecesi ve ultraviyole ışığın miktarıyla orantılıdır. Bazı renklerin ışığı toplama özelliğine bağlı olarak haslık değerleri de farklılık gösterebilir. Örneğin lacivert ve siyah daha çabuk solarken kırmızı ve mavi daha geç solabilmektedir.
IŞIK KAYNAĞININ VARAK BASKILI ÜRÜNLERDEKİ ETKİLERİ
Gözle görülebilen tüm maddeler yapay ışıklardan ve doğal gün ışığından dolaylı olarak etkilenmekte, ışık kaynağına maruz kaldığı süre ve ışığın şiddetine göre ilk olarak doğal renginden yavaş yavaş solarak ya da matlaşarak renk tonu değişmektedir. Varak bünyesinde taşınan ve görselliği oluşturan renkler pigment boyar maddeler ile sağlanmaktadır. Pigment boyar maddeler tek başına, elyaf ve diğer materyallere karşı tam nüfuz etmeyen ve diğer boyar maddelerden farklı yapıda bileşiklerdir. Pigmentler süspansiyon halinde kuruyan yağlar ve reçineler içinde uygulanırlar. Dolayısıyla varak üzerinde rengi oluşturan pigment boyar maddeler de diğer boyar maddeler gibi ışığa karşı hassastır. İçerik olarak diğer boyalardan daha dayanıklı bir yapıya sahip değildirler. Bu yüzden varak baskılı ürünleri de diğer normal baskılı ve boyalı ürünler gibi, direkt gün ışığından ve yapay ışıklardan korumamız gerekir. Varak baskılı ürünler, uzun süre direkt güneş ışığında bırakıldığında renk değişimleri, solmalar ve renklerde matlaşmalar görülebilir. Tüm renk değişim sorunlarında dikkate almak gereken başlıklar, rengi oluşturan kimyasal kombinasyona veya desenli varaklardaki farklı renkler içinden en hassas rengin dayanımına göre değişik seviyelerde ortaya çıkabilir. Bir diğer önemli faktör de, zemin malzemesinin yüzeyine uygulanmış işlemler, varak yapıştırmak için kullanılan yapıştırıcının kimyasal yapısıdır. Varak baskılı ürünün ışık dayanımını incelerken tüm bu faktörlerin birlikte değerlendirilmesi gerekmektedir. Kullanım alanının özelliği nedeniyle uzun süreler ışığa maruz kalması gereken perde, tül, mobilya döşemeleri gibi ürünlere özel bir yaklaşım gösterilmesine ihtiyaç vardır. Bu tip ürünler için varak baskı sonrası ışık haslık değerleri her bir renk ve baskı kombinasyonuna göre tespit edilerek asıl üretimin yapılması tavsiye edilir.
THERMOWASH VARAKLAR İLE ÜSTÜN YIKAMA HASLIĞI
Baskı teknikleri içinde varak, pırıltılı ve albenili efekti ile modada her dönem önemli bir yer tutmaktadır.
Varak, tek başına kumaş veya deri zemin üzerine yapışma özelliğine sahip olan bir baskı malzemesi değildir. Kullanılan yapıştırıcının kimyasal özelliklerine bağlı olarak farklı yüzeylere transfer edilebilmektedir. Uygulandıkları yüzeylerin özellikleri de baskının kalitesine doğrudan etki ederler. Bu transfer işleminde çok önemli bir başka parametre de yapıştırıcı kimyasalın önerilen proses ile uygulanmasıdır, yanlış uygulamalarda baskının kalitesi istenilen seviyeye ulaşmamaktadır. Tüm bu değişkenlerin varak kalitesiyle, yani üretiminde uygulanan özel teknikler ile tam olarak bertaraf edilmesi mümkün olmasa da, önemli bir kısmı için çözüm getirilmesine ihtiyaç vardır. THERMOWASH varaklarımız, üretiminde uygulanmakta olan çok özel teknolojisi ile üstün performans vermektedir ve üstün kalitesiyle; tasarımcıdan üreticiye, üreticiden uygulayıcıya kadar her aşamada karar vericileri varak baskı yapmaya cesaretlendirecektir. Varak baskıların maruz kalacağı etkilere karşı hassas yapısı nedeniyle mevcut olan tereddütler THERMOWASH ile tamamen ortadan kalkacak, anlayışları olumlu yönde tamamen değiştirecek ve yeni bir dönemin başlangıcı olacaktır.