Türkiye’de alanında tek çatı kuruluşu Türkiye Moda ve Hazır Giyim Federasyonu (TMHGF) ile İstanbul Kültür Üniversitesi (İKÜ) arasında üniversite-sanayi işbirliği çerçevesinde çözüm ortaklığı geliştirilmesine yönelik işbirliği protokolü imzalandı.
Türkiye genelinde, tekstil, moda ve hazır giyim sektöründeki sektörel ve bölgesel dernekleri temsil eden tek çatı kuruluşu TMHGF, üniversite-sanayi işbirliği kapsamında İKÜ ile işbirliği protokolü imzaladı. Protokolde; sektörün ihtiyaçlarını karşılayacak yeni önlisans programlarının açılması, İKÜ’nün mevcut eğitim programlarının revize edilerek sektöre uyarlanması, kısa dönemde eleman ihtiyacını karşılamaya yönelik sertifikasyon programları ile mevcut çalışanların sertifikalı hale getirilmesi önemli başlıklar arasında yer alıyor. Ayrıca öğrencilerin stajlarını TMHGF bünyesindeki firmalarda yapması ve İKÜ mezunlarının sektörde istihdamına öncelik tanınması da protokolde yer alıyor.
İmza töreninde konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mahmut Paksoy, günümüzde firmaların sürdürülebilir rekabet açısından avantaj sağlamaları için iyi yetişmiş elemanlar ile iyi bir teknolojiye gereksinimleri olduğunu belirterek, teknolojinin parayla satın alındığına ancak eğitimli ve nitelikli elamanları bulmanın her zaman mümkün olmadığına dikkat çekti. Prof. Dr. Mahmut Paksoy: “Sadece sanayi üniversiteden öğrenmiyor, üniversite de sanayiden birçok şey öğrenmek durumunda” Bugüne kadar üniversite-sanayi işbirliğinin yeteri kadar gelişmediğini belirten Prof. Dr. Paksoy, bu noktada iletişim, uzlaşma ve iyi niyetin önemini vurgulayarak, “TMHGF ile yapılan çalışmalar sonucunda hem bu niyet açıkça ortaya konmuş, hem güven ortamı oluşturulmuş, hem de bu işbirliği için büyük adımlar atılmıştır. Bunun için bu üçlü unsurun iki kurum arasındaki gelişmesiyle Türkiye’de üniversite-sanayi işbirliği açısından bir model oluşturabileceğini söyleyebiliriz” diye konuştu.
“BU PROJE SOKAKLA HAYATIN GERÇEĞİYLE ÖRTÜŞÜYOR”
TMHGF Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Öztürk ise Federasyonun, Türkiye genelinde 2,5 milyon çalışanıyla 50 milyar Dolar’lık işlem hacmi ortaya koyan bir sektörün sorumluluğu içerisinde hareket ettiğini belirtti. Projenin sokakla, hayatın gerçeğiyle örtüştüğünü söyleyen Öztürk, tecrübeli sanayicileri üniversitelere taşıyarak, gençlerin derslerde öğrendikleri teorik bilgilerle harmanlayacaklarını kaydetti. “Gönül ister ki; bu işbirliğini ‘Tekstil ve Hazır Giyim Fakültesi’ni kurabileceğimiz bir noktaya getirebilelim” diyen TMHGF Başkanı Hüseyin Öztürk, projeye emeği geçenlere teşekkür etti. Konuşmaların ardından Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mahmut Paksoy, TMHGF Başkanı Hüseyin Öztürk ve TMHGF Eğitim Komitesi Başkanı Osman Sait Günteki işbirliği protokolünü imzaladı.