TEMSAD (Tekstil Makine ve Aksesuar Sanayicileri Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Nalbant, 14-17 Nisan tarihleri arasında TÜYAP’ta düzenlenecek olan ITM 2018 Fuarı’nı ülke ve sektör açısından değerlendirdi. Konuşmasına “Sektörümüzün ve firmalarımızın tanıtımı konusunda, her zaman büyük desteğiniz olduğu için öncelikle sizlere teşekkür ederek başlamak istiyorum. Tekstil & Teknik olarak sizlerin vermiş olduğu hizmet bizler için çok önemli” diye başlayan Adil Nalbant, “Bildiğiniz gibi son yıllarda ülke olarak çok kritik eşiklerden geçiyoruz. 2012 yılında başlayan ülkemizi kuşatma ve yok etme faaliyetleri, ister istemez ekonomimizi, yatırımcılarımızı ve dolayısıyla tekstil sektörümüzü de etkilemiştir. Bütün bu saldırılardan çok şükür halk olarak, devlet olarak sıyrılıyoruz. 2018 yılında yapılacak olan ITM Fuarı, ülkemiz açısından yeni yapılacak tekstil yatırımları için bir seçme ve yatırım seferberliğinin başlayacağı bir dönüm noktası olacaktır. Ülkemiz açısından bu fuar çok önemlidir. Ötelenmiş olan tekstil yatırımlarının ITM ile birlikte artacağını düşünüyorum. Bunu zaten rakamlar da söylüyor. 2014 yılında 2 milyar 170 milyon dolar olan makine ithalatımız, 2015-2016 ve 2017 yıllarında 1 milyar 350 milyon dolara kadar düştü. Burada % 30’luk bir kayıp var. Bu kayıpları kapatacak şekilde yatırımların hızlanacağını söyleyebilirim” dedi.
ITM Fuarı’nın sektöre katkıları hakkında bilgi veren Nalbant, “TEMSAD olarak, 2018 yılında sektörümüzün tanıtımı için uluslararası ve bölgesel fuarlarda etkili çalışmalar gerçekleştiriyoruz. İstanbul’da ITM 2018 fuarlarına üyelerimizin katılımı olacaktır. Biz de TEMSAD olarak bu organizasyonun bir parçasıyız. Bu vesileyle 14-15 Nisan 2018’in TEMSAD’ın da 20. kuruluş yılı olduğunu da hatırlatmak isterim. Bunu da ITM ile eşzamanlı olarak kutlayacak ve hem TEMSAD ‘a hem de ITM 2018 Fuarına yakışır güzel bir etkinlik düzenleyeceğiz. Bildiğiniz gibi TEMSAD olarak 18 ülke ile işbirliğimiz var. Bu ülkelerin başkanlarına davetiye gönderdik. Bunlardan 12 tanesi bu fuarımızı ziyarete geliyor. Alım heyetleriyle birlikte fuarın açılışına gelecekler. ITM fuarı, Türk tekstil makinasının gelişimini görmeleri açısından faydalı olacaktır. Ayrıca Hindistan Tekstil Bakanı ekibiyle birlikte buraya geliyor. İyi bir fuar olacağını düşünüyorum. Bu fuara hem benim ülkemin, hem de benim makinacılarımın ihtiyacı var. Dünyanın değişik ülkelerinden gelecek olan alım heyetleriyle çok iyi bağlantılar yapılacağını düşünüyorum” diyerek değerlendirmede bulundu.
Türk tekstil makine sektörünün geldiği nokta ve başarılarına da değinen Adil Nalbant, şu bilgileri verdi. “Türkiye olarak, bu kadar büyük tekstil yatırımımız, tekstil fakültelerimiz, yetişmiş elemanlarımız varken katma değeri yüksek ürünlere yönelmeliyiz. Tekstil sektörü bir bütün olarak ele alınmalıdır. Kalkınmanın önceliği tekstil sektörüyse, işe tekstil makinelerinden başlamalıyız. Makine sektörü bireylerin ya da özel sektörün yapacağı bir iş değildir. Ağır sanayileri, makine sanayilerini devlet kurar veya kurulması için o işi yapacak kişilerin önünü açar. Devletimiz hem yerli makine sanayicisini üretim için cesaretlendirmeli, hem de bu makineyi alacak olan tekstil sanayicisine cazip teşvikler sunmalı. Boya-apre makinaları üretimi ve ihracatında, çok büyük başarılara imza attık. Bizim bu günlere gelmemize en büyük desteği tekstil sanayicilerimiz vermiştir. Bundan sonraki hedefimiz, Türkiye’de üretilmeyen diğer tekstil makinalarının üretimini gerçekleştirmek. Burada Devletten küçük bir kıvılcım desteğine ihtiyacımız var. Teknolojik olarak ihtiyacımız olan tekstil makinelerini üretebilecek bilgi ve tecrübeye sahibiz.”