Türk tekstil makine ihracatını artırmayı hedefleyen TEMSAD, ATMA ile yürütülen işbirliği çerçevesinde 12 üyesi ile Amerika’ya çıkarma yapıyor.
Tekstil Makine ve Aksesuar Sanayicileri Derneği (TEMSAD), yeni bir işbirliği çerçevesinde Amerika yolculuğuna çıkıyor. TEMSAD, Amerika Tekstil Makine Üreticiler Derneği (ATMA) ile yürütülen işbirliği neticesinde 12-16 Ekim tarihleri arasında Amerika tekstil merkezi Sharlott’ta workshop düzenleyecek. Gaston College Kimbrell Campus’te düzenlenecek etkinliğe Türkiye’den 12 firma katılacak. Üyelerinin ihracatını artırmak amacıyla böyle bir organizasyon gerçekleştireceklerini belirten TEMSAD Başkanı Adil Nalbant, Türk tekstil makinelerinin uluslararası piyasalardaki kimliğinin olumlu yönde arttırılması ve bu makinelerin üretiminin uluslararası normlarda, tercih edilen ürünler seviyesine çıkarılmasının gerekli olduğunu vurguladı. Amerika’da gerçekleşecek olan etkinlik öncesi konu ile ilgili bilgi veren Nalbant, “TEMSAD’ın yaklaşık 16 ülke ile karşılıklı işbirliği anlaşması bulunuyor. Bunlardan bir tanesi de ATMA (Amerikan Tekstil Makine Sanayicileri Derneği)’dir. Bu anlaşma doğrultusunda her iki derneğin talebi doğrultusunda TEMSAD olarak bir workshop yapmak istedik. Etkinlik ITMA öncesi yapılacak. ITMA’ya Türkiye’nin 130’un üzerinde katılımcı ile katılması Amerikalı sanayicilerin de ilgisini çekmiş. Bu doğrultuda ITMA öncesi Amerikan ve Türk tekstil makine üreticilerini bir araya getirerek sinerji oluşturmayı hedefliyoruz. Türkiye’den 12 firma katılıyor. Etkinliğin ilk gününde Amerikalı sanayicilerle buluşacağız. İkinci ve üçüncü günde ise firma gezileri yapılacak. Ziyaret edilecek olan firmalar ATMA tarafından belirleniyor ve Türk makinecilerin ilgili olduğu firmalar olacaktır. Ziyaret edilecek olan işletmeler,
potansiyel makine alıcılarıdır” dedi.
“ÜYELERİMİZİN İHRACATINI ARTIRMAYI HEDEFLİYORUZ”
Yapmış oldukları araştırma ve çalışmalardan sonra Amerikan tekstil sanayisi ve etkinliğin niçin Amerika’da düzenlendiğine de değinen TEMSAD Başkanı Adil Nalbant şunları söyledi. “Şu anda 25 milyar dolar olan dünya tekstil makine ihracatının en büyük alıcısı Çin, ikinci en büyük alıcı ise Amerika. Yılda 2.5 milyar dolarlık makine alıyorlar. Bu bizim için çok önemli bir veri. Amerika katma değeri yüksek, teknik tekstilleri ve teknolojisi yüksek makineleri tercih ediyor. Bizim makinecilerimizin orada bu Amerikalı sanayicilerle tanışmasının her iki ülkeye büyük katkısı olacağını söyleyebiliriz. Amerika’nın tekstilde büyük yatırımları olduğunu biliyoruz. Boya terbiye makinalarında da büyük ölçekli alımlar yaptığını araştırmış bulunuyoruz. Bizim de tekstil makinecilerimizin en güçlü olduğu bölüm boya-apre ve terbiye makineleri olduğundan verimli bir iş gezisi olduğunu düşünüyorum. Makine üreticilerimiz, dünya standartlarında üretim yapabilecek teknolojiye sahibiz. Şu anda Amerika’ya ihracat yapan firmalarımız zaten var. Bizim buradaki amacımız, Amerikan pazarına olan ihracat miktarımızı yukarı doğru çekebilmektir. Ziyaret sonrası bunun artacağını ve güzel İşbirlerin gerçekleşeceğini tahmin ediyorum. Amerikalı sanayicilerin Türk makine sanayisine olan ilgisi her geçen gün artmaktadır. Türk tekstil makinecilerini Amerikan sanayicilere daha yakından tanıtmayı hedefliyoruz.”