CTN Centre tarafından, 16 Ekim 2012 tarihinde düzenlenen ‘Uluslararası Tekstilin Bugünü ve Yarını Konferansı, Batu Lojistik firmasının genel sponsorluğunda İstanbul Marriott Asia’da başarıyla gerçekleştirildi.
Konferansa; T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Sanayi Genel Müdürü Süfyan Emiroğlu, İstanbul Bölge Müdür Yardımcısı Fahri Paslı, LASİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ercan Hardal, LASİAD Yönetim Kurulu Üyeleri; Benan Çalabakul , Murat Özpehlivan, İSO Meslek Komitesi Başkanı Reşat Gülen, UTİB Başkan Vekili Osman Nuri Canik, OTİAD Başkanı Ali Ulvi Orhan, UND Genel Sekreteri Fevzi Çakmak, Ekonomist Deniz Gökçe, Bossa Satın Alma Müdürü Besim Özbek, Ekoteks Genel Müdürü Nilgün Özdemir, LASİAD Proje Sorumlusu Ramazan Yavuz ve çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.
“YABANCI FİRMALARIN İLGİSİ GİDEREK ARTIYOR”
Konferansın açılışında konuşan T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Sanayi Genel Müdürü Süfyan Emiroğlu, yaklaşık 2 milyon istihdamın oluşturulduğu tekstil sektörünün, 2023 ihracat hedeflerine katkı sağlayacak en önemli sektörlerden biri olduğunu vurguladı. Sektörün 2023 yılında 100 milyar dolar ihracat hedefi olduğunu hatırlatan Emiroğlu, yabancı firmaların da Türk tekstil sektörüne ilgilerinin giderek arttığına dikkat çekti. Emiroğlu, “Özellikle son 6 ayda yabancı firmaların Türk tekstil firmalarına ilgisi arttı ve bu dönemde birçok yeni ortaklık gelişti” dedi.
“ÇEVREMİZDEKİ OLUMSUZLUKLAR İHRACATI ETKİLEDİ”
OTİAD Başkanı Ali Ulvi Orhan ise Avrupa’daki krizin yanı sıra komşu ülkelerde yaşanan ekonomik ve siyasal sorunların Osmanbeyli tekstilcilerin satışlarını oldukça olumsuz etkilediğini, ihracat rakamlarının geçen yıla oranla ciddi oranda azalttığını söyledi. Orhan, “Sektörde faaliyet gösteren firmaların önünde iki seçenek var. Ya iyi üretici ya da iyi pazarlamacı olacağız. Katma değeri yüksek ürünleri yurt içinde üretsek de, ucuz malları yurt dışında üretebilmeliyiz” dedi.
“İHRACATI ARTIRICI PROJELER GELİŞTİRİLMELİ”
Konferansta Rusya’nın DTÖ üyeliği ile birlikte Rusya-Türkiye ilişkileri hakkında bilgi veren LASİAD Yönetim Kurulu Üyesi Benan Çalabakul, “Rus yetkililer, Dünya Ticaret Örgütü’ne tam anlamıyla entegrasyon sürecinde daha fazla çaba sarf edilmesi gerektiğinin bilincindeler. Geçiş döneminde kazançlar veya kayıplar değerlendirilirken planlarını 5 ila 7 yıl içerisinde oluşacak ve üretici-ithalatçı kesimleri koruyacak şekilde dizayn edip, bu yönde bir takım önlemler alıyorlar. Bir diğer önemli nokta ise Rusya’nın DTÖ üyesi olması ile önümüzdeki 5 yılda 100 milyar Dolara çıkması hedeflenen Türkiye-Rusya ticaret hacminin olumlu gelişebilmesi için %21.4 olan ihracatımızın ithalatı karşılama oranını değiştirecek ihracat arttırıcı projeler geliştirmemiz kaçınılmazdır” dedi.
Çalabakul, Rusya’yla önemli bir ticaret köprüsü işlevi üstlenen Laleli bölgesinin önemine dikkat çekerek, “Bu coğrafyadan gelen insanların daha iyi şartlarda alışverişlerini gerçekleştirmeleri açısından devletimiz ve yerel yönetimlerimizin iş birliği ile bir çok ilke imza atılmıştır” dedi. Çalabakul, Tekstil ürünleri ile alakalı olarak, Rusya Merkez Komitesi tarafından ciddi bir adım atıldığını ve bu kapsamda Rusya gümrüklerinin tekstil ürünleri için talep etmiş olduğu 3,4 ve 5 Euro bazındaki temel vergilerin 1,5 – 2 ve 2,5 Euro düzeyinde uygulanmaya başlandığının da müjdesini verdi.
“SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK”
Bossa Satın Alma Müdürü Besim Özbek, konferansta “Sürdürülebilirlik” temalı konuşma gerçekleştirerek tekstil yaşam döngüsü ve etkilerine ilişkin bilgi verdi. Çevreye daha az zarar verebilecek pamuk üretim aşamalarından ve bu kapsamda kullanılan teknikler hakkında bilgi veren Özbek, organik pamuk üretimine ilişik tahminleri değerlendirdi. UND Genel Sekreteri Fevzi Çakmak ise; Lojistik sektörü hakkında kısa bilgi vererek tekstil sektöründe lojistiğin önemine değindi. Lojistik sektörünün ülkeye sağladığı katkı payının yüksek olduğuna dikkat çeken Çakmak, “Lojistik sektörünün ülkemize 8 Milyar Dolar katkısı mevcut.
Suriye ile 2 yıl öncesine kadar öncelikli kara taşımacılığı yapılırken, sektörü daha ileriye taşıma adına ro-ro hattını kurarak lojistiğin aksamasını önledik” dedi. Konferansın sonunda gümrük, üretim, perakende, tasarım, hizmet gibi çeşitli alanlarda uzman olan LASİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ercan Hardal, İSO Meslek Komitesi Başkanı Reşat Gülen, UTİB Başkan Vekili Osman Nuri Canik, OTİAD Başkanı Ali Ulvi Orhan, UND Genel Sekreteri Fevzi Çakmak, Ekonomist Deniz Gökçe, konferansta panelistlik yaparak katılımcılarla bilgi ve deneyimlerini paylaştılar.