Tekstil ve giyim endüstrisi gelecekte nasıl başarılı olabilir? Önemi artan faktör, elyaftan son ürüne kadar disiplinler arası etkileşimdir.
Araştırma geliştirmelerin doğrultusunda, günlük işletmelerin maliyet odaklı dünyasına açıkça uygulanır. Tekstil üretimi, disiplinler arası katma değer zincirinin birlikte var olmasıyla gelişmiştir. Bugünün ve yarının tekstil katma değer zincirinin nasıl çalıştığı, Frankfurt’ta 4 ve 7 Mayıs tarihleri arasında düzenlecek olan Techtextil ve Texprocess fuarlarında yer alacak. Teknik tekstil konusunda öncü uluslararası fuarlar, dokunmamış kumaşlar, tekstil ve esnek materyal işlemleri konusunda tekstil ve giyim üretimi konusunda çözümler önermektedir. Ürünler üretim süreci ilerledikçe bir sonraki aşamaya aktarılmaktadır. Sürecin sonunda tüketiciye veya kullanıcıya ulaştırılmak üzere son ürün bulunmaktadır. Merdivenin basamaklarındaki geri besleme genellikle sadece yeni malzemeler sipariş edildiğinde ya da üretim durdurulduğunda yapılmaktadır. Sürece müdahale fırsatı sadece kısıtlı bir zaman için mümkündür. Hatalar ve gecikmeler aşamalar birbirine bağlı olduğundan birinden diğerine aktarılır.
ÜRETİM ZİNCİRİNDEKİ BOŞLUK KAPANMASI
Bu günlerde, endüstri katma değer zinciri hakkında konuşuyor. Kapalı döngü üretim aşamalarını birbirine bağlamaktadır. Otomatik geri besleme sağlayan dünya çapında erişilebilir olan modern bilgi teknoloji sistemleri sayesinde üretim zincirinin her bağlantısı birbirinden haberdardır. Bu yöntemle katma değer zincirinin tüm bölümleri, hızlandırılmışüretimden yararlanarak elyafla başlayıp son ürünle bitmektedir. Bu yüzden gelişme fazı ve bir o kadar da önemli olan üretim süresi azaltılabilir. Disiplinler arası etkileşim sayesinde, tek yön sokak tipi üretim kapalı döngülü işlemlere dönüşmüştür. Böyle bir gelişmenin dokunmamış kumaş ve teknik tekstil üreticileri üstünde etkisi vardır. Tekstil üretim zincirindeki tüm aşamalar bilişim destekli etkileşimli ünitelere katılmıştır. Bu şekilde, zincir bağlantıları tek taraflı yaklaşımla mümkün olmayacak çoklu süreç seçeneklerine sahiptir. Örneğin, teknik tekstil, dokunmamış kumaş ve giyim üretimi için uygulaması kanıtlanmış teknolojiler bulunmaktadır. Kesim işlemleri için Ürün Yönetim Sistemleri ve modüler Bilişim çözümleri giyim endüstrisinin günlük rutinidir. 3D tasarım ve görselleştirme dil sınırları ve ülke sınırlarıötesinde iletişimi kolaylaştırırken prototip oluşturma sürecinde zaman ve maliyet korunumu sağlar. RFID etiketler, çatı serme malzemeleri ve tamponlarda olduğu gibi etek ve gömlekleri de işaretlemeyi sağlar. Bu yeni teknolojiler sayesinde tekstil ve giyim endüstrisindeki pazar koşulları da değişti. Geçmişte, ayırma ve birleştirme teknoloji, iplik, iğne, ütüleme ekipmanlarıüreticileri, Clothtech, Medtech, Protech ve Sporttech uygulama alanlarıüzerine konsantre oldu. Alanlarındaki yetkinliklerine dayanarak giyim üreticileri, şirketler teknik tekstil konusunda daha fazla bölüm buldu. Rüzgar enerji rotorları tasarlanmak zorundadır ve ceket gibi istenilen ölçüde olmalıdır. Hava balonları, mayolar ve filtre sistemleri gibi dikilmeli veya yapıştırılmalıdır. Bu disiplinler arası etkileşim sadece tüm tekstil ve giyim endüstrisinde değil, aynı zamanda Techtextile ve Texprocess fuarlarında görülmektedir.
BÜTÜN TEKSTİL ÜRETİM ZİNCİRİ SERGİLENECEK
Uzun zaman önce, polipropilen elyaflar sadece halı ya da yetkin güçlendirme için değil iççamaşırıüretiminde de kullanılmaktaydı. Aramitler, yüksek gerginliğe sakip lastiklerde ve mühürlerde değil aynı zamanda yüksek teknolojili dağ botlarının süslemelerinde ya da motorsiklet kıyafetlerinde de bulunmaktadır. Üreticilerin, Textextile fuarında artan sayıları, Texprocess fuarına kadar daha da artacak. Bu, endüstrinin ihtiyaçlarını belirlerken en açık cevaptır. Ek olarak, Texprocess fuarında iplik, dikiş ipliği ve iğne gibi yardımcıürünlerde sunulacak. Kalite gerekleri, CAD/CAM gibi kontrol ekipmanlarıyla sağlanmaktadır. Buna ek olarak güvenilir ürünler için belgelendirmede sağlanmaktadır. Hazır tekstil ve tekstil olmayan materyallerini birleştirme ve sabitleştirme için sabitleme, astarlama ve kaplama ekipmanları da yer alacak. Giyim endüstrisindeki bilişim sistemlerinin yerini çoktan kompleks veri ayarları aldı. Bu yolla, teknik ürün üretimi az maliyetle tamamlanabilmektedir.
YENİLİKÇİ GİYİM ETKİNLİĞİ
Techtextil ve Texprocess ticaret fuarları, ön işlemlerden işlem teknolojilerine kadar tekstil zincirinin her alanını sergilemektedir. Bu fuarlardan sadece giyim sektörüüreticiler faydalanmayacak. Dahası fuara katılan gruplar arasında otomobil ve uçak endüstrisi, mobilya ve ev tekstilleri,döşeme ve şilte ile üretim, apre ve işlem teknolojileri yer almaktadır. Bu yıl, Techtextil ve Texprocess fuarları sergicilere ve ziyaretçilere daha fazla avantaj ve yarar sağlayacak. Bu açıdan, fuarlarda ürün çeşitleri hakkında daha fazla bilgi olacak. Aynı tarihte düzenlenen Techprocess ve fazladan bir salona sahip Techtextile fuarlarını etkinlikler birbirine bağlayacak. Fonksiyonel giyime odaklanarak, iki fuarında kesişimi olan ve kaliteli tekstil ürünlerini ve yenilikçi işlemleri bir araya getiren bu alana vurgu yapıldı.