Firma kurucusunun 1972 senesinden beri tekstil sektöründe olduğu Tekay Kimya, 21 senedir tekstil sektörüne hizmet veriyor.
Tekay Kimya senelerdir Özellikle boya ve baskı konusunda belli bir yere gelen Tekay Kimya’nın amacı, kalite standardından ödün vermeden piyasadaki yerini koruyup piyasa payını daha da arttırmak. Tekay Kimya Genel Müdürü Kayhan Yüksel sektördeki gelişmeleri bizimle paylaştı.
Sektörümüzün önde gelen firmalarından biri olarak kısaca firmanız ve çalışmalarınızdan bahseder misiniz?
“Geçen sene başında ticari anlamda bir değişime gittik. Boya ve kimyasalı firma bazında ayırdık. Buna göre tekstil boyaları ve baskı kimyasalları Tekay Kimya üzerinden, tekstil kimyasalları da Tex-Tek firması üzerinden müşterilere ulaşıyor. Yalnız sadece ticari anlamda bir ayrıma gittik. Yapısal olarak Tekay Kimya ile Tex-Tek arasında bir fark yok. Bunda ki gayemiz fabrikalara daha süratli teknik hizmet götürmek. Yani Tekay Kimyada çalışan sadece boyaya bakar, Tex-Tek’te çalışan sadece kimyasala bakar diye bir ayrımımız yok. Tex-Tek firması ise isim olarak ve ticari olarak yeni bir firma. Amacımız kimyasalda da boya ve baskıda olduğu gibi belli bir yere gelmek ve boyahanelerin en çok yakındığı kalite standartlığı ile maliyetleri düşürebilmek. Bunun içinde ARGE anlamında ciddi bir yatırım yaptık.”
Firmanızın piyasaya sunmuş olduğu yeni ürünler ve özellikleri hakkında bilgi verir misiniz?
“Boya konusunda özellikle tekrarlanabilirlik anlamında çok detaylı çalışmalarımız var. Boyamada en önemli şeylerden biri her defasında aynı rengi ilave vermeden boyayabilmek. Bunun içinde işletme şartları değişse bile bu şartların değişiminden en az etkilenecek, birbiriyle uyumlu boya grupları seçiyoruz. Böylelikle hem boya konusunda üretim verimliliğini arttıracağımız gibi, hem de yıkamalarda avantaj sağlayıp su, zaman ve enerjiden boyahaneler tasarruf edecek. Kimyasalla ilgili burada isim isim ürün konuşmaya başlarsak bu röportaj bitmez. Mühim olan standart kaliteyi sunmak ve her defasında aynı kalitede üretim yapmak. Bizim asıl üstünde durduğumuz sudan, enerjiden, zamandan tasarruf sağlayan özel kimyasallar. Bunlarla ilgili ciddi Ar-Ge çalışmalarımız var ve pratikte boyahanelerde aldığımız sonuçlar gayet olumlu.”
Tekstil kimyasalları, tekstil ürünlerine nasıl bir katkı sağlıyor. Kimyasallar tekstil sektörünün neresinde yer alıyor?
“Kimyasal olmadan boyamada olmaz. Bir boyanın kumaşa düzgün olarak bağlanması için kimyasal yardımına ihtiyaç vardır. Ayrıca kimyasal moda açısından da çok önemlidir. Yapılan kimyasal çalışmaları görünüm ve tutum açısından da modaya yön verir. “
Çevre ve insan sağlığı konusunda yapılması gerekenler nelerdir? Sürdürülebilirlik sizin için ne ifade ediyor?
“Artık çevre duyarlılığı her sektörde olduğu gibi tekstilde de artıyor ve daha da artmalı. İlerde çocuklarımıza temiz bir dünya bırakmak istiyorsak bunu yapmalıyız. Zaten yaptığımız bütün çalışmalarda hep bununla orantılı. Kullandığımız bütün hammaddeler ve yaptığımız üretim eko standartlarına uygundur. Burada en önemli nokta devlet tarafından bütün üretim yapan veya yalnız karışım yapan firmaların denetlenmesidir. Bu olmadığı müddetçe eşitlik olmuyor. Sürdürebilirlik tabiî ki gelecekle ilgili olmazsa olmaz bir şey. Elimizdeki sınırlı kaynakları olabildiğince akıllıca ve yok etmeden yeniden üreterek doğaya ve başkalarına yük olmadan kullanmak çocuklarımıza iyi bir gelecek bırakmak için yapmamız gereken başlıca görevimizdir.”
Sektörün kalifiye eleman durumu nedir? Konu hakkında görüşleriniz ve yapılması gerekenler nelerdir?
“Yeni nesil tekstile pek ilgi göstermiyor sebebi de aynı maaşa daha az yorucu olan iş bulabiliyorlar. Ayrıca tekstil bilindiği gibi yoğun takip isteyen bir iş kolu ve maalesef gençlerin çoğu pazarlama branşlarını seçiyorlar kalifiye eleman özellikle alt kadroda yetişmediği için ilerde eleman bulmak daha da sıkıntı oluşturacaktır. İşçi maliyetleri yükselebilir.”
Dünya kimya sanayisini dikkate aldığımızda Türk kimya sanayimiz hangi ligde yer alıyor? Tekstil kimyasallarındaki trendler nelerdir?
Türk tekstil sanayi birinci ligde dersek kendimizi kandırmış oluruz. Hala özellikle Avrupa’dan know-how alıyoruz ama tabiî ki geçmişe baktığımız zaman çok büyük gelişme var. Daha da iyi yerlere geleceğiz ama bunun için devlet desteği ve teşviki çok önemli. Maalesef bu teşvikler tanıdıkla dostla yürüdüğü ve kayırıldığı için hakkı olan firmalar bundan faydalanamıyor.“
Önümüzdeki süreçte sektörü nasıl değerlendiriyorsunuz?
“Türkiye özellikle tekstilin terbiye kısmında çok iyi bir noktada belki de bilgi ve birikim olarak ilerde dünyanın önde gelenleri arasına girecektir. Tekstil hiçbir zaman Türkiye’de bitmez ama bundan sonra markalaşmaya önem verip asıl işi yapan olarak emeğin karşılığını da daha iyi alması gerekir.”