Doğalgaza yüzde 18, elektriğe ise yüzde 9 oranında yapılan zamlar sanayicileri köşeye sıkıştırdı. Zamların, fiyatlara yansımasının kaçınılmaz olduğunu savunan sanayiciler, “Zam yapmak şart olabilir ama en azından vergilerde indirime gidilmeli” görüşünde birleşti. B planı için çalışmalarını hızlandıran üreticiler, üretimin de ihracatın da zarar görmesinden endişe duyuyor.
İSO Başkanı Tanıl Küçük, “2012, zor bir yıl olabilir. Böyle bir yılda, enerjiye gelen bu oranda bir zammı tolere etmek sanayimiz için daha zor olacak, üretim ve ihracatta rekabet gücü ve kaynak oluşturma kapasitesi olumsuz etkilenecektir” diye konuştu. Olumsuzluğun enerji yoğun sektörlerde daha fazla hissedileceğinin altını çizen küçük, “Enerjide dışa bağımlılığımız bu ölçüde devam ettiği sürece zamlar kaçınılmaz” dedi.
ORTAM BU ZAMLARI KALDIRMAZ İTHİB Başkanı İsmail Gülle, gerekçesi ne olursa olsun üretim ortamının bu tür zamları kaldırmasının mümkün olmayacağını belirterek, “Bahara girerken, tüketimin yarı yarıya düşeceği bir ortamda zam yapmak anlaşılabilir gibi değil.Zamlar büyük sıkıntılara neden olacaktır. Üstüne koyacak bir şey bulamadığımız ortamda bu tür zamlar üretime olan saygıyı ve inancı da yitiriyor. Çünkü günün sonunda devletin doğalgazına, elektriğine, vergilerine çalışmış oluyorsunuz. İşveren de böyle bir durumda yatırım yapma gücünü bulamıyor” diye konuştu.
YÜZDE 10 BEKLİYORDUK Zamların maliyetlere ve fiyatlara etkisi olacağını savunan Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, “Böyle bir zam bekliyorduk ancak yüzde 10’da kalacağını tahmin ediyorduk. Zamların fiyatlara hangi oranda artıracağını henüz hesaplamış değiliz. Enerji tüketimi daha çok olan sektörlere şüphesiz yansıması daha çok olacaktır.
İhracatı ise büyük oranda etkileyeceğini sanmıyorum” dedi. TİM Başkan Vekili Tahsin Öztiryaki de “Devlet çözüm olarak, oluşabilecek zararları düşünmeli ve enerjinin üzerindeki bazı vergileri kaldırmalı” diyerek, “Zammı bu kadar yüksek oranda beklemiyorduk. Zamlardan her sektör etkilenecektir ancak enerji ağırlıklı sektörler daha çok etkilenecektir. Dünyadaki gelişmeler bizi buraya getiriyor. Zam kaçınılmaz ama zam dışındaki vergiler düzenlenebilir. İhracatı hemen etkileyeceğini sanmıyorum. Etkilenecek duruma geldiğinde de devletin önlem alacağını düşünüyorum.
Kendi kaynaklarımızdan enerji üreteceğimiz projelere hepimizin destek vermesi gerekir” açıklamasını yaptı. ZAMLARI ANLATAMIYORUZ Uzun süredir gelmeyen zamların, petrolde artan fiyatların sübvanse edilmek istenmesiyle birleşince yüksek oranlara çıktığını söyleyen Denizli Sanayi Odası (DSO) Başkanı Müjdat Keçeci ise şunları söyledi: “Zamları maliyetlerimize yansıtmakta inanılmaz derecede zorlanacağız.
Sanayideki elektrik fiyatlarının ticarethane ve evlerden daha az bir zamma uğraması gerekir. Çünkü biz motorlarımızı küçültemiyoruz. Gerek elektrik gerek enerjide yüzde 50’leri aşan vergiler ödüyoruz. Sanayinin üretme yeteneğini devam ettirebilmesi için siyasi iktidarın vergileri azaltmak suretiyle zammı düşürme şansı olabilirdi.
Bir çırpıda yapılan bu tarz zamları, Almana, Fransıza, İngilize ‘Elektrikler bu kadar arttı, o yüzden ben de zam yapıyorum’ diyerek açıklayamıyoruz.” TÜMSİAD Başkanı Hasan Sert ise dünyadaki enerji krizinden yola çıkarak hükümetin zam yapmaktan başka bir alternatifi olmadığını, işadamları nezdinde ise zammın beklenenden çok olduğunu söyledi.