Sektörde 20 yıldır üretim ve pazarlama faaliyetleri yürüten Promar Endüstriyel Kimyasallar, müşterilerine kimyasal ve yağlama çözümleri sunarak üretimlerinde verimliliklerini artırmayı hedefliyor. Promar Endüstriyel Kimyasallar Koordinatörü Zafer Karkaç, çalışmaları ve sektör hakkında bilgi verdi.
Firmanızın piyasaya sunmuş olduğu yeni ürünler ve özellikleri hakkında bilgi verir misiniz?
“Tekstil alanında geçtiğimiz yıl özellikle PROSIZE grubu sıvı ve toz haşıllar, silikon bazlı yumuşatıcılar ile birlikte PES kumaşlara özel apreler grubunda özel ürünler sunmaya başladık. Yağlayıcılar grubunda ise yeni nesil teknolojilerle üretilen baz yağlarla üretilen örgü makine yağlarımız LUBRITEX A PLUS markasıyla piyasaya sunuldu. Maliyet avantajının yanı sıra sentetik beyaz yağlarla üretilen bu ürünümüzle performans ve temizlenebilirlik konusunda çok önemli aşamalar kat ettiğimizi söyleyebilirim.”
Tekstil kimyasalları, tekstil ürünlerine nasıl bir katkı sağlıyor. Kimyasallar tekstil sektörünün neresinde yer alıyor?
Tekstil kimyasalları özellikle yardımcı kimyasallar olarak bakıldığında son ürünün maliyetine etkisi yüzde olarak çok fazla değildir, ancak ürüne katma değer olarak faydası çok daha fazla olabilmektedir. Doğru ürün kullanımı son ürünün kalitesine direkt etki ederken pazarda bu ürünlerle ilgili ilk olarak maliyetlerin konuşulması maalesef tezat oluşturmaktadır.”
Çevre ve insan sağlığı konusunda yapılması gerekenler nelerdir? Sürdürülebilirlik sizin için ne ifade ediyor?
“Promar olarak uzun yıllardır gönüllü olarak Üçlü Sorumluluk Taahhütüne uyumlu bir şekilde bütün süreçlerimizde Çevre, İnsan ve Teknik Emniyeti ön planda tutarak çalışmalar yapmaktayız. Bu bağlamda ISO9001 yanında ISO 14001 ve OHSAS 18001 kapsamlarında belgelendirilmiş bir firmayız. Bu konuda “Temiz bir çevre insan sağlığı ve refahı için temel niteliktedir” cümlesini temel alarak kimyasal üreticisi bir firma olmanın üstümüze yüklediği sorumlulukları bilincinde hareket ediyoruz. “
Sektörün kalifiye eleman durumu nedir? Konu hakkında görüşleriniz ve yapılması gerekenler nelerdir?
“Kalifiye eleman bulmanın bir problem olduğu kesin ve maalesef bu sorun sadece sektörümüze özgü bir problem de değil. Klasik bir cümle olacak ama sorun eğitimle çözülebilecek ve aslında uzun vadede geri dönüşleri alınabilecek bir konu.”
Dünya kimya sanayisini dikkate aldığımızda Türk kimya sanayimiz hangi ligde yer alıyor? Tekstil kimyasallarındaki trendler nelerdir?
“Kimya Sanayisi ekonomimizin önemli bir kısmını oluşturmakla birlikte, ithalata dayalı bir gelişen bir sektör olmasından dolayı hak ettiği değere ulaşamamaktadır. Özellikle Türkiye’de üretilmeyen ve ithalatı yapılan katma değeri yüksek kimyasalların üretilmesi konusunda çalışmaların desteklenmesi önem arz ediyor. İthalattaki payın düşürülmesi, ihracattaki payın artırılması ve birim fiyatı yüksek, katma değeri yüksek kimyasalların üretilmesine ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz.”
Önümüzdeki süreçte sektörü nasıl değerlendiriyorsunuz?
“Bu konuda en belirsiz olduğumuz dönemlerden birinden geçtiğimizi söyleyebilirim. İçinde bulunduğumuz coğrafyadaki siyasi gelişmeler uluslararası siyaset uzmanlarını bile şaşırtan hızda değişirken uzun vadeli öngörüler temenniden öte gidememektedir. Batı ekonomilerinde durgunluk, diğer komşu ülkelerdeki ve ticaret yaptığımız ülkelerdeki siyasi karışıklıklar, ülkemizdeki seçim ve diğer barış süreci gibi konular, kur hareketleri hepsi bir araya geldiğinde karşımıza çok bilinmeyenli bir denklem çıkartıyor. Önümüzdeki dönemin daha zorlu olacağı kesin, hata yapmadan, katma değeri yüksek ürünlerle, yeni iş olanakları yaratarak hasarsız bir şekilde geçirmemiz ve daha dinamik bir yapıda hareket etmemiz gerekecektir. Zaman artık daha pahalı ve eskisinden daha hızlı ilerliyor.”