Kurutma ve ısıl işlem proseslerinde enerji verimliliği
Enerji fiyatlarının çarpıcı biçimde yükseldiği ve sürdürülebilirlik konusundaki tartışmaların olduğu zamanlarda, yenilikler ve pratik çözümler gereklidir. Tekstil üretiminde sensör teknolojisi ve proses optimizasyonu konusunda uzun vadeli bir uzman olan PLEVA, çeşitli uygulamalar için çözümler sunmaktadır. Örneğin, ram makinelerinde farklı bireysel cihazlardan oluşan modüler bir sistem, ısıl işlem prosesindeki parametreleri optimize edebilir. Optimizasyon sadece yeni üretim hatlarında değil, aynı zamanda ve hepsinden önemlisi, bir güçlendirme olarak mevcut hatlarda da uygulanabilir. PLEVA Genel Müdürü Dr. Ralf Pleva, tekli cihazların etkilerini açıklıyor
Ram makinesinde kurulan örnek çözümler
SL
“Atkı düzeltme sistemimiz sadece kumaşın kalitesini değil, sürdürülebilirliğini de artırıyor. İlk seferde doğru prensibi nedeniyle, doğrudan hedeflenen sonucu elde etmek için üretim hattında yalnızca bir devir yeterli olmaktadır. Bu tabii ki enerji ve değerli kaynaklardan tasarruf sağlıyor.” diye açıklıyor. PLEVA, örgü ve dokumalardan halılara kadar farklı uygulamalar için atkı düzelticiler sunar.
FSX
Egzoz nem sensörü 600°C’ye kadar olan sıcaklıklar için takılmıştır. Kurutucu içindeki nemi ölçer ve sonuç olarak egzoz hacmi kontrol edilebilir, azaltılabilir ve kurutma için gereken enerji minimuma ayarlanabilir. Dr. Pleva, FSX’in etkisinin altını çiziyor: “Geçtiğimiz yılların tecrübe değerleri ile gereksiz yere ısıtılan hava için ortalama 560 MJ/saat civarında bir enerji talebini hesapladık. Çalışma saatleri ve gazla enerji tüketiminin CO2 eşdeğeri ile ilgili olarak ayarlandığında, yalnızca egzoz hacmini kontrol ederek yılda 152 ton CO2 tasarrufu yapabilirsiniz. Bu sadece çevre üzerinde büyük bir etki değil, aynı zamanda finansal tasarruf anlamına da geliyor. Almanya’daki mevcut enerji fiyatları ile yılda yaklaşık 19.600 Euro tasarruf bekleyebilirsiniz.” Ayrıca homojen kurutma iklimi ürün kalitesini artırır.
TDS
TDS sensörlerinin uygulanması, ısıl işlem sürecinin sürekli izlenmesini sağlar. Kumaş ve hava sıcaklığının temassız ölçümü 400°C’ye kadar sıcak ortamlarda kullanılabilir. Sürdürülebilir işlevselliği Dr. Pleva şöyle tanımlıyor: “Ölçüm ile, kumaşta doğrudan bekleme süresini kontrol etmeyi sağlayan bir göze sahip oluyorsunuz. Böylece aşırı ısınma, çok uzun bekleme süreleri önlenebilir ve sabitleme işlemi enerji verimli hale getirilebilir.”
RR
Artık nem ölçümü ramöz çerçevesinden sonra kurulur. “Kalan nemin ölçümü aşırı kurumayı da önler. Daha önce de belirtildiği gibi, fazla kurutma sadece bir enerji israfı değil, aynı zamanda lif kalitesini de düşürür. Ve bu da çoğu zaman kaynak israfı anlamına geliyor”, diyor Genel Müdür.
Terbiye ve kurutma işlemlerinde çok yönlü kullanım için PLEVATEC Proses kontrolü ve görselleştirme, egzoz havası nemi, kumaş sıcaklığı, çekme/içerik yoğunluğu ve kalan nem için PLEVA sensörlerinin entegrasyonuna olanak tanır. Dr. Pleva, “PLEVATEC’imizde tüm sensörler bir araya getirilebilir. Bu, müşterilerimizin yalnızca iyi bir genel bakış elde etmesine değil, aynı zamanda daha sürdürülebilir üretim yapmak için süreç parametrelerini ayarlayıp optimize etmesine de olanak tanıyor” diyor ve ekliyor: “Ve sensörler sayesinde yeni edinilen bilgilerle, entegre reçete yönetimimizde tarifleri kaydedebilirsiniz. Bu, bilginizi uzun vadede kullanabileceğiniz için çalışmayı daha verimli ve sürdürülebilir hale getiriyor.”