Küsters S-Roll teknolojisi, artık bir marka haline gelmiş, soğuk bekletme ile yapılan, emniyetli ve tekrar üretilebilir bir boyama metodudur.
Hem kısa hem de uzun metrajlı dokuma ve örgü kumaşların son derece ekonomik bir şekilde boyanmasını sağlamakta olan Pad-Batch boyama yöntemi gittikçe önem kazanmaktadır. Bu yeni teknolojiye başlangıçta kuşkuyla bakılmaktayken, yapılan uygulamalardan elde edilen olumlu sonuçlar ve deneyimler artık bu teknolojiyi gittikçe yaygınlaştırmaktadır. BENNINGER firması mekanik mühendislik üretme bölümü tarafından sağlanan elektronikler ve modern kontrol ekipmanları ile birleştirilmiş en son teknik özellikler ile Küsters S-Roll teknolojisi günümüzde böylesi süreçlere yöneltilen tüm beklentileri yerine getirecek üretim tekniklerinin koşullarını yerine getirmektedir.
Küsters Pad-Batch boyama istasyonu
Boyama işlemi, azami bir titizlikle yapılması gereken ve birçok farklı parametreye bağlı olan bir işlemdir. Alınan boyama sonuçları artık yalnızca çıplak gözle bakarak değerlendirilmemekte, günümüzde müşterilerin kullandığı, hızla ve derinlemesine bir kesinlik bildiren teknik ölçüm cihazlarıyla da ölçülmektedir. Bundan başka, yanlış boyamadan kaynaklanan hataların düzeltilmesi zaman alıcı ve yüksek masraflı olmaktadır. Ayrıca, artık ekolojik sürdürülebilirlik konusunda, özellikle doğal kaynakların kullanılmasında sürekli artan beklentiler, üretim maliyetlerinde belirleyici faktör haline gelmektedir. Reaktif boyalarl ile yapılan Pad-Batch boyama işlemi tekrar üretilebilirlik sunan, düşük maliyetli bir boyama yöntemidir.
Pad-Batch boyama yönteminin en önemli bölümü, fular içerisinde gerçekleştirilen emprenye sürecidir. Çünkü boyamadan alınacak sonucun temeli bu adımda atılır. Makineye bağlı olmayan birçok farklı etken de kuşkusuz göz ardı edilmemelidir. Boyama işlemine yöneltilen beklenti, bu işin uygulamasına yüzeysel olarak bakıldığında oldukça basit bir işlem gibi görülebilir. Ancak, boyanın akışkanla kısa bir kontak süresinden sonra, kumaş genişliğinin tamamına mutlaka düzgün ve eşit bir şekilde uygulanması sağlanmalıdır. Bu da, sıkma silindirinin uyguladığı basıncın ve silindir baskı aralığının değişmeden sabit kalmasıyla sağlanabilir. Bu iş, boyanacak malzemenin özellikleri de göz önüne alındığında karmaşık bir işlem haline gelebilir. Teknik açıdan bakıldığında, kumaşların farklı elyaf ve iplik kalınlığı, farklı emiş değerleri ve kumaş gerilimleri, atkı bozulması, başlangıçtaki farklı nem oranları, akışkanın ısısı, boyanın özellikleri ve kurutma işleminde kenarlarda oluşan boya migrasyonu gibi sebeplerden boyama şartları etkilenebilmektedir. Tüm bu nedenlerden dolayı, boya uygulama sisteminin yerine getirmesi gereken görevler, karmaşık bir işlemler dizgesi haline gelir ve yalnızca modern bir işlem, ölçüm ve mükemmel kontrol cihazlar donanımıyla yerine getirilebilir. Farklı etkileyici faktörleri düzeltmek için kumaş eni boyunca boyanın muntazam ve eşit bir şekilde sürülmesi gerekli hale gelir.
Küsters S-Roll konsepti
Yeni Küsters / Benninger S-Roll teknolojisi, akışkanın kumaş genişliğinin tamamına muntazam ve eşit bir şekilde sürülmesini ve akışkanın “kenar-orta-kenar” bölümlerinde bilinçli olarak farklı niteliklerde uygulanmasını yüzde yüz sağlar. Modern ekipmanların ve kontrol cihazlarının kullanımıyla bu işlem kolayca ve tekrar üretilebilir bir şekilde ayarlanabilir veya işleme istendiği gibi kontrol edilebilir. Yeni Küsters S-Roll teknolojisi, genişletilmiş bir düzeltme potansiyeli sunmaktadır.
Düzeltme diyagramı
Tekrar üretilebilirlik özelliği, basınç sapmasının tüm silindir eni boyunca kontrollü bir şekilde elektronik olarak uygulanmasıyla (patentlidir) yükseltilir. Boyama işletmecisi, özellikle dokuma ve örme kumaşlarda çok önemli avantajlar sağlayan bu sistem sayesinde ayrıca yüksek bir üretim esnekliği elde eder. “Blue Nip” ismi verilen silindir kaplaması geliştirilerek, gerekli olan uygulama koşullarının ve boyanacak malzemenin birbirine en iyi ve uzun ömürlü bir şekilde uyarlanması sağlanmıştır.
Teknik açıdan ilave üretim emniyetleri sağlayan yüksek seviyedeki teknolojiler, baş son farkı düzeltmesi ve zekice dizayn edilmiş Contidos dozajlama sistemi, yeni dört çevrimli soğutma ve sıcaklık yönetim sistemi, boyama fularının kolay kullanımını ve tekrar üretilebilirliğini artırmaktadır. Boyama teknesinde “ölü alanların” oluşmasını önlemek için bilgisayar destekli simülasyonlarla, akışkanlık koşulları farklı hız ve farklı kumaş kaliteleri de göz önünde bulundurularak test edilmiştir. Bu simülasyonlar sayesinde “mini U flow”lar geliştirilmiştir. Böylece boyama sonucuna etki eden daha fazla faktör iyileştirilebilmiş, bunun da boya kullanımına olumlu etkileri olmuştur. Telelink sistemi kullanılarak, Benninger AG’nin Yetkinlik Merkezi’ne her zaman online ulaşılabilir ve verimlilik değerleri kontrol edilebilir.
Özet olarak belirtmek gerekirse Benninger firması, en modern elektronik ekipmanları entegre ederek geliştirdiği Küsters S-Roll teknolojisi sayesinde boyacılara akıllı bir boyama makinesi sağlamıştır. Bu teknoloji, yüksek tekrar üretilebilirlik ve esneklik sağlamaktadır. Aynı renklerin tutturulduğu boyama reçeteleri ile seneler sonra dahi aynı boyama sonuçlarını almak mümkün hale gelmiştir. Şimdiye dek, bu kadar çok ve farklı boyama parametresinin hepsine birden kontrollü bir şekilde kumanda etmek ve bunları ayarlamak mümkün olmamıştır. Bu boyama yönteminin özellikle çektirmeli boyama yöntemi ile karşılaştırıldığında ortaya çıkan avantajlar şunlardır; boyama işleminde gerekli olan su kullanımının boyanacak kumaş kilogramı başına kayda değer bir oranda azalması, çok düşük elektrolit kullanımı, düşük gerilimli ve aşınımı düşük süreçler (böylece kumaşta tüylenme olmaz ve enzim işlemine gerek kalmaz), buna bağlı olarak kumaş ağırlığı değişmemesidir. Bu avantajlar, yalnızca boyama işleminin ve buna bağlı olarak tekstil ürünlerinin kalitesini arttırmakla kalmamakta, aynı zamanda ekonomik açıdan da olumlu sonuçlar vermektedir. Küsters, İsviçre’nin Uzwil kasabasında bulunan Benninger AG’nin entegre bir markasıdır.