Eriyikten ipliğe mottosu altında, Oerlikon Sentetik Lif Segmenti polyester ve poliamid gibi sentetik lif üreticilerine, bitmiş liften, iplik ve nonwovenlara kadar uzayan polimer eriyik üretim işlemlerinin tüm aşamalarını kapsayan ürünler sunuyor.
Oerlikon Sentetik Lif Segmenti CEO’su Stefan Kross şunları söylüyor: ”Kendimizi hammadde üretimi alanında konumlandırarak ve bunun için de mühendislik hizmetleri vererek gelecekte küresel Pazarda daha büyük bir yer edinebiliriz. Sentetik lif yapımında kullanılan, teknoloji tabanlı, daha az periyodik iş içeren proje ve sistemlerinde, Oerlikon, konsantre ve finansal olarak sağlam müşteri tabanına sahip. Bununla birlikte, yıllık lif ve filament üretiminin yaklaşık yarısı Oerlikon ürünlerinde gerçekleştiriliyor.” “Gelişen ülkelerdeki artan popülasyon ve genişleyen tüketim tekstile olan talebi arttırmaya devam ediyor. Bu süreçte, sentetik lifler giderek artan bir rol oynuyor. 2012 yılında 50,6 milyon tonla sentetik lifler, dünya lif üretiminin %59’unu oluşturdu. Liflerin %81’i yada 41 milyon ton gibi büyük bir kısmı giysi üretiminde kullanılan polyester lifi. Natural Fibers Business Unit (Doğal Fiber İş Birimine) yapılan yatırımın Temmuz 2013’te azaltılmasının ardından, Oerlikon Manmade Fibers Segment (Sentetik Lif Segmenti) tekstil aktivitelerini gelişen kitle üretim pazarına odaklamaya başladı. Gelecekte, bu segment tesislerdeki mühendislik faaliyetlerine özellikle de polimer eriyiğinden üretim faaliyetlerine daha fazla konsantre olacak.” Bu yaklaşımın avantajlarını anlatan Kross şunları söylüyor: “Bu kaymaların sonu cu olarak, müşterilerimize eriyikten lif, iplik ve nonwovenlara, entegre komple çözümler sunacağız. Bu da müşterilerimizin diğer granül üreticilerinden daha fazla bağımsızlık kazanmalarını sağlayacak. Ayrıca üreticiler kalite üzerinde daha fazla etkili olabilecekler ve katma değer yaratabilecekler.”
SENTETİK LİF İŞİ PROJELENDİRİLEBİLİR UZUN DÖNEMLİ YATIRIMLARA BAĞLI
Sentetik liflerin üretilmesinde kullanılan sistem ve süreçlere odaklanma, tesis işini daha az periyodik hale getirirken Oerlikon işlerini daha kolay planlayabilecek. Doğal lif üreticileri tarafından yapılan yatırım kararları daha çok hammaddelerin fiyatları ile ilişkilendirilir ve bu nedenle ekstrem değişime maruz kalır. Sentetik lif üretimi nispeten daha büyük şirketler tarafından domine edilir. Kross bu konuda şunları söylüyor: “Üreticiler hammaddelerin imalatı için büyük ve orta ölçekli polimerizasyon ve eğirme sistemlerinin geliştirilme sürecine entegre oldu. Birçoğu Asya’da yerleşik yaklaşık 25 büyük üretici yıllık flaman ve lif üretiminin %60’ını gerçekleştiriyor. 25 üreticinin 22’si Sentetik Lif Segmentinin müşterileri.”
ÇİN: HIZLA BÜYÜYEN PAZARDAKİ LİDER
“Çin, en büyük sentetik lif üreticisi. Çin’de üretilen lif miktarı 2008-2012 arasında %60 arttı ve toplam 36.1 milyon ton oldu. Bu da dünya pazarının %65’ ine denk geliyor. Oerlikon 1984 yılından beri Çin’deki sentetik lif üretiminde önemli bir rol oynadı. Bugün Sentetik Lif Segmenti (Man Made Fibers Segmenti) Avrupa ve Asya’daki üretim tesislerinde uluslararası bir network oluşturdu. Tüm şirketler Operation Excellence (Operasyonel mükemmellik)programının bir parçası olarak yapılan yatırımlarla güncellendi ve böylece uzun yıllar küresel anlamda rekabet edebilir hale geldi. Asya ve Avrupa’daki fırsatlarla pazar payımız etkin bir denge kapsamında artacak ve inovatif lif teknoljisi gelişiminde simültane bir katalizör haline gelecek. Sonuçta, dünya pazarının taleplerini karşılamak için iyi bir şekilde donanımlandık” diyor Kross.
SENTETİK LİFLER GELECEKTE DE BÜYÜMEYE DEVAM EDECEK
“Tekstil ürünlerine olan talep, popülasyonun artması ve gelişen ülkelerdeki artan tüketimin sonucu olarak artmaya devam edecek. Pazar araştırmacıları, 2015 yılında tekstil lif üretiminin 92,6 milyon ton olacağını ve bunun da tüm lif üretiminin %66’sina eşit olacağını belirtiyor. Birçok üretici, Oerlikon Winder Integrated Godet Solution (WINGS) gibi daha modern ve enerji tasarruflu sistem ve proseslere ihtiyaç duyacak. Bunun yanısıra, yeni uygulamalardaki inovasyonlar, lif talebini arttıracak. Uzun süredir, sentetik lifler sadece giyside değil; perde, halı, hava yastığı, emniyet kemeri gibi ürünlerin üretiminde de kullanılıyor. Özelikle büyüyen sektörlerden biri de inşa endüstrisi. Bu endüstride nonwovenlar, izolasyon ve tavan yapıların kaplanmasında kullanılıyor. Geotekstiller yol yapımını ve çevre düzenlenmesinde kullanılıyor.”
TÜM DEĞER ZİNCİRİNİ KAPLAYAN 2 GELENEKSEL GÜÇLÜ MARKA
“Sentetik lif Segmentinin (Manmade Fibers Segment) iki önemli markası, Oerlikon Barmag ve Neumag, sentetik lif üretimi, flaman eğirme sistemleri, BCF halı ipliği üretimi, sentetik kesikli lif ve nonwoven üretiminde kullanılan tekstüre makina ve sistemlerinin üretiminde lider. Söz konusu kuruluşlar, üreticilere polimer eriyiğinin üretiminden bitmiş lif, iplik ve nonwovena kadar tüm aşamalarda komple çözümler sunuyor. Tüm üretim aşamalarını ve sistem bileşenleri birbirleriyle optimum bir şekilde uyumlandırıyor. Böylece eriyikten ipliğe en iyi ürün kalitesi yüksek verimlilik ile sağlanıyor.”