Törende konuşan Sabancı Holding Yönetim kurulu Başkanı Güler Sabancı “Günümüzde global ekonominin gelişimi; inovasyon, inovasyonun oluşturduğu bilgi yolları ve bilimsel işbirliği konularına bağlı” dedi.
Takviye malzemeleri sektörünün dünya lideri sanayicisi Kordsa Global’in Ar-Ge araştırmacılarını teşvik etmek üzere organize ettiği ‘Buluş Ödülleri’ düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Sabancı Center’da gerçekleşen törende en fazla buluşta imzası olan Kürşat Aksoy, Kordsa Global Buluş Ödülleri Büyük Ödülü’nün sahibi oldu. Törende buluşları patent almış ve patent başvurusunda bulunmuş araştırmacılara da sertifika takdim edilirken Kordsa Global’e destek olan kurum ve kuruluşlara da teşekkür plaketi sunuldu. Törene Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Sabancı Holding Sanayi Grup Başkanı Mehmet Pekarun ile bilim, bürokrasi ve iş dünyasından çok sayıda davetli katıldı. Kordsa Buluş Ödülleri Töreni’nde, Sabancı Üniversitesi’nde üç boyutlu biyo-yazıcı ve canlı insan hücreleriyle aort damarı üreterek bilim dünyasında dev bir adım atan Doç. Dr. Bahattin Koç, bilimsel araştırma süreciyle ilgili düşüncelerini paylaştı.
SABANCI: KORDSA GLOBAL TÜRK SANAYİSİ İÇİN MODEL
Törenin açılış konuşmasını yapan Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, şunları söyledi: “Kordsa her zaman teknoloji ve yeniliklerin uygulayıcısı olarak sektörünün lideri ve öncüsü olmuştur. Yapılan araştırmalar dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisinin, üretilen bilgiyle, yapılan inovasyon yatırımlarıyla doğru orantılı olduğunu ortaya koyuyor. Bugün Kordsa Global inovasyon konusunda dünyada akla gelen birkaç şirketten biri. Kordsa Global çalışanları müşteri istek ve ihtiyaçlarını çok iyi gözlemliyor ve bu bilgiyi teknoloji ile harmanlayıp müşterilerine yeni ürünler sunabiliyor. Bugün, Kordsa Global bünyesindeki 50’den fazla araştırmacı, yenilikçi takviye çözümleri geliştirmek için çabalarını birleştirmektedirler. Bugün büyük bir mutlulukla söyleyebilirim ki Sabancı Topluluğu olarak Ar-Ge ve inovasyon için çok doğru bir noktaya yatırım yapmaktayız. İnovasyon ve Ar-Ge, Sabancı Topluluğu’nun DNA’sında yer alan, her bir kuruluşumuzun bugününe olduğu gibi geleceğine de yön veren en önemli itici güçlerdir. Tüm kurumlarımızla özel sektör Ar-Ge yatırımlarına tam destek verirken; Sabancı Üniversitesi’yle de entelektüel sermayeye ve insan kaynakları konusunda ülkemize ve toplumumuza fayda sağlama tutkusu ve heyecanıyla çalışıyoruz. Şirketlerin Ar-Ge’ye yönelmesi ve üniversitelerle bilimsel işbirliğini artırması şarttır.”
TEK GLOBAL ŞİRKETİMİZ
Sabancı Holding Sanayi Grup Başkanı Mehmet Pekarun, Kordsa Global’in 41 yıllık uzun yolculuğunda dünyanın değişen dinamiklerine esnek yaklaşımıyla ayak uydurması ve nihayetinde Türkiye’nin gerçek anlamda tek global şirketi olması ile gurur kaynağı olduğunu söyledi. Pekarun Kordsa’nın liderlik yolcuğunu şöyle özetledi: “2000’lerde birlikte çalıştığımız müşterilerimiz, bizden onlar nerede ise, bizim de yanlarında olmamızı istediler. Globallik yolculuğumuzda işte böyle başladı: Müşterimiz neredeyse yanında, onun çözüm ortağı olarak yer almakla. 2008 yılında Kordsa Global Teknoloji Merkezimizi kurarak teknolojiyi organizasyonumuzda ayrı bir insiyatif olarak konumlandırdık ve o gün çalışmaya başlayan inovasyon motoru bugüne dek hiç durmadı.”
ETKİN MALİYET YÖNETİMİ VE TEKNOLOJİ İLE FARKLILAŞTIK
Törende yaptığı konuşmada inovasyonun sağladığı rekabet avantajına dikkat çeken Kordsa Global CEO’su Cenk Alper, şirketin temel statejisi olan ürün, kalite ve servis ile farklılaşmada operasyonel mükemmellik ile birlikte Ar-Ge’nin temel dayanak olduğuna dikkat çekti. Kordsa Global Buluş Ödülleri’yle ‘Değer Oluşturan Buluşlar’ı teşvik ettiklerini ifade eden Alper, “Bilim Sanayi Teknoloji Bakanlığı tarafından iki dev savunma sanayi kuruluşu arasından 65 kişilik Ar-Ge’miz ile Türkiye’de en iyi Ar-Ge performansı olan ikinci şirketi seçildik. Bu bağlamda da Ar-Ge performansının yatırım ya da kişi sayısı gibi rakamlarla değil, yetkinlik ve verimlilik ile üst seviyelere taşındığının en büyük göstergesiyiz” şeklinde konuştu.
RAKİPLERİNDEN FARKLILAŞAN KORDSA GLOBAL
Cenk Alper, Kordsa Global’in stratejisini şöyle özetledi: “Günümüzde küresel ekonominin değişken koşulları, batıdan doğuya kayan üretim ve pazarda sayıları giderek artan Asyalı oyuncular nedeniyle tüm gayretlerimizi rakiplerinden farklılaşan bir Kordsa Global olma yolunda sarfetmekteyiz. Etkin maliyet yönetimi ve teknoloji bu stratejilerimizdeki iki ana odak noktamız.” Kordsa Global’in endüstriyel naylon, polyester ve kord bezi üretiminde dünya lideri olduğunu hatırlatan Alper, firmanın 2013 yılında 12 yeni ürün piyasaya sunduğunu, bu ürünlerden 26 milyon dolar ciro elde ettiklerini aktardı. Alper, Kordsa Global’in 2017 hedefini i se “17 yeni üründen 150 milyon dolar ciro elde etmeyi hedefliyoruz. Ciromuzdaki oran açısından değerlendirdiğimizde ise, toplam aciro içindeki payı yüzde 20” sözleriyle açıkladı.