Başlıca Monforts denim müşterileri, sürdürülebilir üretimin sınırlarını zorlayan yeni girişimlere öncülük etmeye devam ediyor.
Pamuk atıklarını geri dönüştürmek şirketlerin daha azıyla daha fazlasını yapabilmelerinin bir yolu haline geldi. Son Kingpins24 Flash çevrimiçi etkinliğinde, İstanbul merkezli Orta’nın direktörü Sedef Uncu Aki, önde gelen geri dönüşüm şirketlerinden Gama Recycle ile yeni bir ortaklık kurduklarını duyurdu.
İzlenebilir
“Bu yerel ortaklık sayesinde, iplik fabrikalarımızdan gelen atıkları tedarik edeceğiz ve yaklaşık 3.000 ton üstün kaliteli pamuğu onlara geri vereceğiz” dedi. “Gerçekten kontrollü ve izlenebilir bir sistem kurduk ve yerel bir geri dönüşüm merkeziyle ortaklık yapmak önemli çünkü geri dönüşümle ilişkili karbon emisyonlarının çoğu genellikle ulaşımdan geliyor.”
Bu noktada Lenzing’in selülozik Tencel elyafına dayanan Orta’nın ZeroMax yelpazesinde hiç pamuk kullanılmıyor. Şirketin Levi Strauss tarafından yakın zamanda gerçekleştirilen yeni bir lansman olan ve organik pamuk ve İsveç’li re:newcell firması ve ortakları tarafından geliştirilen, çığır açan bir malzeme olan CirculoseÒ elyafları ile yapılan kot pantolonları için denim üretimine katılımı ileriye dönük güçlü bir adım olarak alkışlandı.
re:newcell, CirculoseÒ elyaflarını yapmak için, kağıdın geri dönüşümüne benzer bir işlem yoluyla, yıpranmış kot pantolonlar gibi atılan pamuklu tekstilleri yeniden değerlendirmektedir. Ortaya çıkan atık kumaşlar su kullanılarak ayrılır. Akabinde kumaşlardaki renkler çevre dostu bir kasarlama prosesi kullanılarak uzaklaştırılır ve ardından mevcut olan her tür sentetik elyaflar karışımdan uzaklaştırılır. Çamur benzeri karışım kurutulup fazla suyun uzaklaştırılmasıyla geride bir CirculoseÒ tabakası kalır. Bu tabaka daha sonra viskon elyafına dönüştürüldükten sonra pamukla birleştirilerek yeni kumaşların dokunması gerçekleştirilir.
Dairesel Fabrika
Artistic Milliners’in CEO’su Omer Ahmed Şirket’in Karaçi, Pakistan’daki yeni 70.000 ayak-karelik (yaklaşık 6500 metrekare) dairesel fabrikası için planlarını açıkladı. Bu tamamlandığında, şirketin üretimine ayda üç milyon metrekare ek denim kapasitesi ekleyecek. Sonuç olarak toplam geri dönüştürülmüş üretimini aylık beş milyon metreye çıkaracak. Ahmed, şu anda geniş ölçekte denim üretimi için kullanıma hazır olan sürdürülebilir liflerin eksikliğine dikkat çekiyor.
“Organik pamuk çok pahalı ve bence her zaman öyle kalacak,” dedi,” “Pamuklaştırılmış kenevir de ucuz değil ve pamukla karıştırılması zor. Öte yandan şu anda ortaya çıkan yeni rejenere selüloz lifleri ümit vaat ediyor, ancak şu anda yetersiz. Bu arada geri dönüştürülmüş polyester ise halihazırda uzaklaşmak istediğimiz petrol kaynaklarına dayanıyor. Sonuç olarak, bir üretici olarak bizim için yalnızca birkaç seçenek daha var ve bu yeni proje, karbon ayak izimizi önemli ölçüde azaltırken kendi atıklarımızı en aza indirmemize yardımcı olacak.
Yakın zamanda fabrikalarında pamuk elyafı geri dönüşüm operasyonlarını başlatacak olan diğer Monforts denim müşterileri arasında AGI Denim, Bossa ve Soorty yer alıyor.
Dikey tasarruflar
Refresh (Yenilenme), AGI Denim’in su tüketimindeki önemli azaltımı yansıtan en son koleksiyonunun adıdır. Şirket, Pakistan’daki Karaçi’deki kompleksinde yeni elyaf eğirme ve denim üretim tesisleri açtı.
AGI Denim yönetici müdürü Ahmed Javed, “Yıllar içinde tamamen dikey hale gelmek için bir dizi geriye doğru bütünleşme adımından geçtik,” dedi. “En son genişlememizde, kaynak tasarrufu sağlamak için üretim süreçlerinin her bir adımını baştan sona yeniden değerlendirdik. ”
Yenilikler, giysi terbiye için tescilli robotiklerin kurulumunu içermiştir, ancak en fazla önem su tasarrufuna verilmiştir.
“Pakistan, dünyanın en büyük pamuk üreten ülkelerinden biridir ve burada yetiştirilen pamuk türünün denim üretimine çok uygun olduğu ve aynı zamanda her şeyin birbirine yakın yapılmasıyla karbon ayak izimizi azaltmamıza yardımcı olduğu için şanslıyız,” dedi Javed. ““Bir kot pantolonun yaşam döngüsünde, pamuk lifi üretimi su tüketiminin %68’ine katkıda bulunuyor. Pamuğun büyümesi için ne kadar suya ihtiyacı olduğunu kontrol edemiyor olsak da fabrikamızda kullanma şeklimizi yeniden düşünebiliriz.”
Refresh-markalı denimler, şirketin yeni atık su arıtma tesisinin bir sonucu olarak %100 geri dönüştürülmüş su ile yıkanmaktadır. Tesis üretim kaynaklı atık suyu dengeleme ile başlayan, havalandırma ile devam eden ve sedimantasyon ile sonuçlanan bir dizi süreçten geçirir. Su aktif bir karbon sistemine maruz kalmadan önce filtrasyon ve ultrafiltrasyon sistemlerinden ve son olarak çözünmüş olabilecek tuzların uzaklaştırılması için bir ters osmoz sisteminden geçer. AGI halihazırda her ay bir milyon kotu yıkamaya yetecek 4,4 milyon galon suyu (yaklaşık 20 milyon litre suyu) geri dönüştürmektedir.
Sürdürebilir
Monforts Denim Bölüm Başkanı Hans WroblowskiMonforts, kendini kanıtlamış Thermex sürekli boyama sistemleri, Montex germe kurutucuları ve kaynakları verimli ve ekonomik işlemeye yönelik diğer hatları ile denim terbiye alanında lider bir konuma sahiptir.
“Denim ortaklarımız sürekli olarak kendilerine sürdürülebilir üretim için yeni hedefler belirliyor- ve daha da önemlisi, onlara ulaşıyor”,” diyor Monforts Denim Bölüm Başkanı Hans Wroblowski. “İşleme parametrelerini sürekli olarak optimize etmek ve üretimin boyama ve terbiye aşamaları boyunca enerji, su ve hammaddede daha fazla tasarruf sağlayabilmeleri amacıyla onlarla yakın çalışıyoruz.”
Denim için Monforts’un en son yeniliği, CYD iplik boyama sistemidir. Bu teknoloji, şu anda iplik boyamada kullanılmakta olan denim kumaşlar için etkili ve kendini kanıtlamış boyama işlemine dayanmaktadır. CYD sistemi, kaliteyi, esnekliği, ekonomik olarak uygulanabilirliği ve verimliliği artırmak için yeni işlevler ve işlemleri dokuma hazırlama süreçlerine entegre eder. Denemeler için Almanya’nın Mönchengladbach şehrinde bulunan Monforts’un Gelişmiş Teknoloji Merkezi’ndeki için komple bir CYD hattı mevcuttur.