Avrupa, Sri Lanka ve Pakistan’da devam eden siyasi kriz, küresel pamuk ve tekstil sektörünü, imalatı ve küresel ekonomiyi etkiliyor.
Dünyanın bazı bölgelerinde fiyatlardaki artış, enflasyon ve siyasi kriz, tekstil sektörünü doğrudan etkiliyor. AB ülkeleri tarafından Rus gazı ve petrolüne yönelik ambargo nedeniyle enerji maliyetinin artması endişesi, temel olmayan kalemlerde satın alma kararları verirken tüketiciler arasında dikkate alınmaktadır.
COVID-19’un dalgalanma etkileri, Sri Lanka’da daha belirgin olmak üzere toplumun farklı kesimlerinde görülüyor. On yılı aşkın süredir kötü yönetim ve ağır dış borçlar nedeniyle düşüşte olan bir ülke olan Sri Lanka’nın ekonomisi aynı zamanda dış turizmdeki düşüşle birlikte ciddi bir darbe aldı. Ekonomik yansımalara ek olarak, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi nedeniyle Pakistan ve Avrupa’da yaşanan siyasi kriz de sıkıntıyı daha da büyütüyor.
Tüm bu istikrarsızlıklar, küresel pamuk ve tekstil sektörlerinde etkisini gösteriyor. Bu, büyük bir tekstil üreticisi ülke olan Hindistan’da da hemen hissediliyor. Dünyanın bazı bölgelerindeki ekonomik ve siyasi kriz, Hindistan’da tekstil üretimi için elverişli koşullarla sonuçlanmalıdır, ancak durum böyle değil. Pamuk fiyatındaki sürekli artış, Hindistan tekstil sektöründe bir tahribat oluşturuyor ve bu da üretimin düşmesine ve Hindistan’daki tekstil fabrikalarında her geçen gün çalışmanın azalmasına neden oluyor.
Sri Lanka, küresel markalara tedarik sağlayan lider bir hazır giyim üreticisidir. Güç eksikliği ve devam eden siyasi kriz, ülkenin birçok sektörünü etkiliyor. Aruppukkottai merkezli Jayalakshmi Textiles’in 30 yıllık sektör emektarı ve genel müdürü Bay Velmurugan Shanmugam, “Sri Lanka’dan gelen siparişler Hindistan’daki Tiruppur’a yönlendirilirken, Hindistan’daki yüksek pamuk fiyatı duruma yardımcı olmuyor” dedi.
Birçok fabrikada üretim yüzde 20 oranında kısılarak kayıplara neden oldu. Daha yüksek pamuk fiyatları, iplik gibi yukarı yönlü ürünler tarafından absorbe edilemiyor. Velmurugan Shanmugam, “Dokumacılar daha yüksek fiyatlar ödemeye istekli değiller,” diye ekledi.
Pamuk fiyatları bir yılda ikiye katlandı ve mevcut durum, pamuk fiyatlarının dik bir grafik kaydettiği 2011’den daha kötü. Hindistan’daki tekstil fabrikaları, Hindistan hükümetinden pamuğun %11’lik ithalat vergisini düşürmesini talep ediyor, bu da Bangladeş, Vietnam ve Endonezya gibi rakip ülkelerle eşit şartlar meydana getirecek.
Dikkatli stok bakımı, yeterli destek için hükümetle müzakere etmek, verimli iş akışı yönetimi ve küresel durumları dikkatle izlemek, küresel tekstil sektörü için birkaç kısa vadeli çözümdür.