17. ITMF Küresel Tekstil Endüstrisi Anketi (GTIS, eski adıyla ITMF Corona-Survey), ortalamaolarak küresel tekstil endüstrisindeki iş durumununKasım 2022’de daha da kötüleştiğini gösteriyor.Aynı zamanda, altı aylık bir süre içinde küresel iş beklentileri negatif bölgede kaldıancak daha da karamsarlaşmadı. Sipariş alımı, bekleyen sipariş listesi ve kapasite kullanım oranı göstergeleri küresel olarak düştü.
Ankete göre, üç Asya bölgesi ve Avrupa’daki iş durumu özellikle zayıf kaldı. Kuzey ve Orta Amerika’da iş durumu yeniden önemli ölçüde iyileşti. Hala ortalama olarak uzun bir sipariş listesinden fayda sağlayan tekstil makineleri segmenti dışında, diğer tüm segmentler, özellikle elyaf üreticileri ve iplikçiler olmak üzere kendilerini olumsuz iş koşullarında buldular. Küresel iş beklentileri negatif kaldı ancak Temmuz 2022’den bu yana yüzde -10 puan (pp)
civarında “stabilize oldu”. Beklentiler Güney Asya’da önemli ölçüde iyileşerek +10 puana yükselirken, Avrupa’da -30 puanda kaldı. Tüm segmentlerdeki iş beklentilerinde, değerlendirilen yedi veriden dördü negatif bölgede kalmaya devam etti.
Sipariş alımı, şu anda küresel tekstil değer zincirinin en büyük endişesi olan zayıf iş durumu ve zayıf talep ile paralel olarak Kasım ayında ani bir düşüş yaşadı. Yalnızca Kuzey ve Orta Amerika’daki şirketler ortalama olarak iyi bir sipariş alımı kaydederken, diğer tüm bölgeler tatmin edici olmayan bir sipariş durumuyla karşı karşıya kaldı. Güney-Doğu Asya ve Kuzey ve Orta Amerika hariç, birikmiş siparişler düştü. Birikmiş siparişlerin arttığı tek segmentler, endüstrinin son aşamalarına yönelik segmentler olan giysiler ve ev tekstili oldu. Tekstil makineleri segmenti dışında kapasite kullanım oranları Kasım 2022’de tüm bölgelerde düştü.
“Zayıflayan talep”, küresel tekstil endüstrisinin açık ara en büyük endişesidir ve bunu, talebin azalmasının temel nedenleri olan yüksek enflasyon oranları ve buna yol açan yüksek enerji ve hammadde fiyatları takip etmektedir. Lojistik maliyetlerin artık pek endişe verici olmaması iyi haber. Jeopolitik kaygılar ise son iki ayda yeniden arttı.