Hint tekstil üreticilerinin karşılaştıkları zorluklar hakkında ellerinde bir tablo ve gelecekte yapacakları gelişmeler için izleyecekleri yollar var. Bu cümle Goa’da düzenlenen üç günlük USTER® KALİTE ÜNİVERSİTESİ 2014’ ün bir mesajıdır.
Tekstil endüstrisi ulusal ekonomi için çok önemlidir ve pamuk baskın elyaftır.Bütün tekstil zincirindeki aktivitelerle, Hindistan ölçek ekonomisi üzerindeki rekabeti ve pamuğun ham halinden kumaş üretimine kadar kaliteyi etkileyen unsurları geliştirme üzerine odaklanmıştır. Özellikle pamuğun toplanmasına ve çırçırlamaya, yabancı maddeleri azaltmak için ayrıca önem verilmektedir. Üretimi daha otomatik bir hale getirmek, iplik kalite kontrolünü sağlayan teknolojileri arttırmak ve uluslararası marketleri hedef almak birinci öncelikler arasındadır. USTER’in 2. Kalite Üniversitesi’ne aralarında Hindista’nın en önemli tekstil bölgesi olan Gujarat’dan 19 tesis sahibi ve yöneticisinin bulunduğu 24 katılımcı katıldı. 5 ile 7 Aralık arasında gerçekleşen etkinliğin teması Hint endüstrisinin fırsatları ve zorluklarıydı. Delegeler, uzmanların değerli bilgiler paylaştığı panellerle endüstrinin geleceğini tartıştı.
ÇOK YÜZLÜ GELİŞİM PLANI
Uster Teknolojileri’nin daveti ile İsviçre’den ve Hindistan’daki ofislerinden; Ahmedabad Tekstil Araştırma Birliği (ATIRA) yöneticisi Dr. Anil K. Sharma, Alliance Technocrats Pvt. Ltd. Yöneticisi Ashok K. Sharma, Gujarat Hyspin Pvt. Ltd. Yöneticisi Kaushik Dave ve Uster Teknolojilerinin tekstil teknoloji yöneticisi Thomas Nasiou katılımlarıyla gerçekleşti. Paneldeki tartışmalar Uster Teknolojileri’nin Hindistan yöneticisi V.R. Rathnam, Head Uster Technologies tarafından modere edildi. Katılımcılar hammadde, üretim ve iplik trendleri hakkında görüşlerini belirtti. Bir probleme odaklanmak yerine, endüstri aktivitelerinde gelişme gerektiren birkaç durum hakkında bilgi edinildi ve projelerdaha şimdiden ele alındı. Çağın kuralları teknoloji tarafından belirlense bile, insan faktorü hala Hint tekstil endüstrisinin ba- şarısı açısından önemlidir.
ÜRETİM ZİNCİRİ BOYUNCA KARŞILAŞILAN ZORLUKLAR
Hindistan’da tekstil zincirinin her aşaması ger- çekleşmektedir ve ulusal iş gücünün büyük bir bölümü bu sektörde çalıştırılmaktadır. Pamuk en önemli elyaf olarak yerini korumaktadır ve Hindistan’daki pamuk yetiştirme kapasitesi global marketteki başarıya neden olur. Ancak örme ve apre gibi üretim akışındaki yatırımlar arttırılması ve kalitedeki iyileştirmeyle birlikte, bu güç bütün endüstriyi geliştirme kampanyalarında kullanılması arttırılmalıdır. Bu yolla, endüstri daha büyük ölçekli ekonomilere ula- şır ve uluslararası rekabet arttırılır.
PAMUKTAKİ YABANCI MADDE PROBLEMİNİ ELE ALMAK
Açık ara Hint pamuklarının devam eden problemi yabancı madde içermesi ve bu problem Kalite Üniversitesi’nde tartışıldı. Çırçırlama bu konudaki önemli olan tek kısım ama buradaki kalite iplik üreticileri tarafından beklenen kalitenin altında kalmaktadır. Hindistan endüstrinin ihtiyaç duyduğundan daha fazla çırçırlama kapasitesine sahip ve son yıllarda kalitesinin dikkate alınması şimdiden küçük etkiler göstermeye başladı. Endüstrinin içindeki insanlar çöp miktarının aratmakta olduğunu çok iyi bilmektedir. Bu da üretilen iplin ve ham pamuğun fiyatını düşürmektedir ve üreticiler bu soruna çaresizce çözüm aramaktadır. Hatta daha temiz pamuk için çırçırlama harcamalarını arttırmayı göze almaktadırlar. Ayrıca Hindistan belirli birkaç soruna daha sahiptir. Bunların arasında, pamuk tarlalarının büyüklüğü ve doğal şartlar nedeniyle bazı durumlarda makine ile pamuk toplamanın imkansız hale gelmesidir. Elle toplama daha fazla kalite sağlama potansiyeline sahiptir ancak toplayıcılar ara sıra istenmeyen karışımları ve maddeleri engellemek için kullanılan doğru saklama teknikleri konusunda dikkatsiz davranmaktadırlar. İyi haberse şu, toplamadan çırçırlamaya kadar dikkat, eğitim ve danışmayla önemli gelişmeler sağlanabilir. Örenekler şunu gösterdi ki üreticilerin daha iyi anlaması ve uygulamasıyla gelişme kaydedildi ama gerçek bir ilerleme zaman alacak.
OTOMOTİKLEŞME VE İNSAN BECERİLERİNDE AZALMA
Son teknoloji makineler ve kalite kontrol ekipmanlarıyla dolu tesisler bile üretim zorlukları çekmektedir. İnsanlar beceri eksiklikleriyle bu problemin köklerini oluşturmaktadır. Panel katılımcıları, uygulaması zaman alsa da devletin becerileri geliştirmek için bir girişimde bulunacağından bahsettiler. Bütün üretim zincirini geliştirmek önemlidir. Şuan da iplik üretiminde geniş kapasiteler varken, kumaş üretimi ve konfeksiyonda açıklar bulunmaktadır. Tutarlı bir kalite için bütün aşamalarda eşitlik sağlanmalır ve bu hala büyük bir problemdir.
GELECEĞE BAKIŞ – İPLİK TRENDLERİ
İplik alıcıları fazla bir şekilde daha az yabancı madde, CLASSIMAT® hatası ve güçlü CV bulunduran ürünlere talepte bulunmaktadır. Bu parametreler kalite için başlangıç noktasıdır. Trendler şunu göstermektedir; Ne 26 ve Ne 40 arasındaki iplikler gelecekte daha fazla öneme sahip olacaktır. Özellile kompakt iplikler olmak üzere örme ipliklere olan talep artmaktadır. Gujarat’in tekstil üreticilerinin global marketteki gücü ve rekabet avantajlarına bakıldığında, Çin’in durumunun altı çizilmiştir. Üretim burada gelişirke fazla maliyetle boğuşmaktadır. Bu yüzden daha fazla iplik üretimini amaçlar. Türkiye ve Vietnam’da önemli iplik üreticileri arasındadır. Hint tekstil üretimdeki kavrama ve beceri geliştirmesiyle desteklendiğinde, bu üreticilerle rekabet etmek gelecek için bir fırsat olacaktır. Panel katılımcıları ayrıca şunu belirtti; Hindistan Gujarat’ın başlıca ürünleri arasında yer alan S6 pamuk ve iplik marketi özel bir kampanya ile maksimize etmelidir.
YÖNETİ VE TEKNİK UZMANLIK USTER®
Kalite Üniversitesi’ndeki delegeler, fikir alış- verişi için birçok fırsat buldu, eksper tartışmalarda kendi işlerini ve teknik işleri için bir ölçüt oluşturdular ve gelişim potansiyellerini keşfettiler. Gujarat’dan gelen üreticiler kaliteyi ve kar eldesini göz önünde bulunduran üretim yönetimi ile ilgili birçok özel sunum dinlediler. Tüm aşamaları ile üretim hattının nasıl çalıstığı pratik örneklerle bu sunumlarda açıklandı. Ayrıca paneller üretime katılmanın gereklerini anlatan oturumlar düzenlendi. Katılımcılar kendi işlerini geliştirmeye yardım edecek bilgiye sahip olan bazı önemlininsanlarla bu panellerde yüz yüze konuşma fırsatı buldu. Uster Teknolojileri’nin başı Thomas Nasiou bu etkinliğin amacını ve getirilerini şöyle özetledi: “2. USTER® Kalite Üniversitesi ile amacımız, kalite standatları olan bir üretimin ne demek olduğunu ve optimum kar ile kalite sağlamayı anlatmaktı. Uzmanlarla panellerde bu konuları tartışmak, tecrübeleri paylaşmak ve dünyanın het yerinden gelen üreticilerle pratik yapmak şüphesiz bunu yapmanın en iyi yoluydu.”