Dünyada nüfus artışı ile birlikte tüketim ve buna bağlı olarak çevre sorunları gittikçe artmaktadır. Artan sanayileşme ile birlikte doğal kaynakların tükenmesi ve çevre kirliliği problemlerini artması ile birlikte geri dönüşüm kavramı daha önemli hale gelmiş durumda. Hammadde kaynaklarının her geçen gün azalması geri dönüşüm kavramını, üretim yapan tüm sektörler için zorunlu hale getirdi. Tekstil ürünlerinin geri dönüşümünde de sektör önemli adımlar atıyor. Tekstil sektörü, üretim ve tüketim açısından bakıldığında, dünyada en fazla hammadde kullanımı yapan sektörlerden biri durumundadır. Tekstil ürünleri, hayatımızın en temel ihtiyaçlarından başlayarak, pek çok alanında ihtiyaç duyulan malzemelerdir ve üretimleri de artarak devam etmektedir. Üretim süreçlerindeki çevresel etkileri azaltmak, doğaya atıldığında oluşacak sorunları engellemek, tükenen petrolden daha uzun süre yararlanabilmek gibi nedenlerle, geri kazanım, hem doğal hem de rejenere ve sentetik esaslı tekstil atıkları için en iyi çözüm yolu olarak görülmektedir. Sınırlı kaynakların daha verimli kullanılması zorunluluğu aynı zamanda günümüzde çevreci hareketlerin de öneminin artmasını sağladı.
Tekstil üretimi sırasında ve kullanım sonrası ortaya çıkan tekstil atıkları, diğer endüstrilere göre daha temiz olarak değerlendirilmektedir. Ancak tekstil atıkları sanıldığı kadar masum değildir.
Polyester, naylon ve polipropilen gibi, sentetik esaslı ürünler doğada uzun yıllar bozulmamaktadır. Ayrıca bu ürünler hafif oldukları için, çöplük alanlarında yüksek hacimler işgal etmektedir. Sentetik esaslı ürünler, giderek tükenen petrol türevi ürünlerden elde edilmektedir. Üretim sırasında kullanılan hammadde, makine parkı, enerji çeşitleri ve maliyetleri, süreçlerde ortaya çıkan çevresel etkileşimler ve ürünlerin geri dönüşüm potansiyelleri aynı olmadığından tekstil ürünlerinde geri dönüşüm süreci çok farklıdır. Öncelikle tekstilde geri dönüşüm konusunda yoğun çalışmaların yürütülmesinin en önemli nedenlerinden biri kıyafet ve tekstil ürünlerinin %100’ e yakınının geri dönüştürülebilmesi. Görüldüğü gibi geri kazanım sektörü, “sürdürülebilir üretim ve kalkınma”nın önemli bir ayağıdır ve mutlaka desteklenmesi gerekmektedir. Atıkların geri dönüşümü sayesinde; doğal kaynaklar korunmuş, enerji tasarrufu sağlanmış, atık miktarı azalmış, ekonomiye katkı sağlanmış, geleceğe yatırım yapılmış oluyor.
gelecek, #yatırım, #başyazı