Dünyada sadece Gaziantep’te üretilen kutnu kumaşının dünya çapında yaygınlaşması ve kullanım alanın gelişmesi için Avrupa Birliği destek verdi.
Kumaşın tanıtımı için İstanbul Yıldız Sarayın’da “Yerelden Küresele Kültürel Yansımalar” projesi kapsamında bir defile düzenlendi. Dün akşam saatlerinde yapılan defilede ünlü manken Şenay Akay da podyuma çıktı.
ORGANİZAZYONU “USOKDER” DÜZENLEDİ
Türkiye genelinde somut kültürel mirasın yanı sıra somut olmayan kültürel mirasımıza da yönelik bir çok araştırma yapan USOKDER’in (Somut ve Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Yaşatılması ve Tanıtılması Derneği), Paris’te faaliyet göstermekte olan proje ortağı ile gerçekleştirdiği projede, Türkiye’nin tanınmış modacılarının ve Ankara Olgunlaşma Enstitüsü’nün hazırladığı kreasyonlar, 29 Aralık 2012’de Yıldız Sarayı Tiyatro’sunda izleyici ile buluştu. Türk motiflerinin, Kutnu Kumaşı’nın eşsiz dokusunun ve modern çizgilerin bir arada harmanlandığı moda gösterisi büyük beğeni topladı.
SARAYLARIN KUMAŞI YENİDEN SARAYDA
Osmanlı döneminde saray kumaşı olarak adlandırılan ve en makbul kumaş türü olarak sultanların taşıdığı Kutnu Kumaşı, şimdilerde sadece turistik eşyaların üretiminde kullanılan naftalin kokulu bir anı olarak kullanılıyor. Kapalıçarşı’da veya turistik bölgelerde, çanta, terlik gibi eşyalarda kullanılan Kutnu Kumaşı’nın iade-i itibarı Yıldız Tiyatrosu’nda yapılan muhteşem defile ile gerçekleşti. USOKDER’in iki yıla yakın bir süredir sürdürdüğü “Yerelden Küresele Kültürel Yansımalar” projesinin son adımı olan Kutnu Kumaşı defilesine çok sayıda modacı ve Ankara Olgunlaşma Enstitüsü katıldı.
Siren Ertan Çarmıklı, Özgür Masur, Cemile Gül, Tuvana Büyükçınar ve Nurdan Özdemir tarafından Kutnu Kumaş ile hazırlanan giysiler, aralarında Şenay Akay gibi podyum dünyasının seçkin modellerinin de yer aldığı defilede izleyiciye sunuldu.
KUTNU KUMAŞI DÜNYA MODASININ HİZMETİNDE
USOKDER’in AB desteğiyle hayata geçirdiği “Yerelden Küresele Kültürel Yansımalar” projesi, Kutnu Kumaşı’nın dünya pazarına tanıtılması ve üretimin artırılması ile ilgili çok önemli adımların atılmasını sağladı. Projenin son adımı olan defileyle, Kutnu Kumaşı’nın ehil ellerde nasıl bir sanat eserine dönüşeceğini vurgulamak istediklerini belirten USOKDER yönetim kurulu üyesi Ömer Can “Gaziantep sadece baklavası veya kebaplarıyla ünlü bir şehir değil. Şehrimizin el sanatları, örf adetleri, giyim kuşamı ve duyguları var. Biz USOKDER olarak kültürel mirasımızı geleceğe taşımak adına, bu kumaşa bir can suyu vermek adına yola çıktık” dedi. Geniş bir katılımla izlenen defile “Yerelden Küresele Kültürel Yansımalar” projesinin kapanış kokteyliyle son buldu.