Esnekliğe sahip polyester bazlı triko kumaş – KARL MAYER’den yeni bir gelişme
Tekstil endüstrisi, Avrupa’daki devasa atık dağlarından sorumludur: yalnızca Almanya’da her yıl 390.000 ton tekstil atığı üretiliyor. Moda markası Labfresh tarafından 15 AB ülkesinde yürütülen atık bertaraf davranışları üzerine yapılan bir çalışmada gösterildiği gibi, yılda yaklaşık 466.000 tonla bu alanda başı İtalya çekiyor. Daha ileri araştırma sonuçlarına göre, her Alman 4,7 kilogram tekstil atığı üretiyor, bunun sadece 0,5 kilogramı geri dönüştürülüyor ve 0,4 kilogramı işlem görmeden yeniden kullanılıyor. 1
Düşük geri dönüşüm oranına yol açan temel neden malzemenin saflığıdır. Pek çok giyim tekstili, muamele işlemi için ayrılamayan veya ancak büyük güçlükle ayrılabilen elyaf veya iplik karışımlarından oluşur. Eğer, örneğin giyim sektörü için göze çarpmayan bir konfor esnekliği gerekiyorsa, KARL MAYER’in yeni kumaşı ekolojik bir alternatif sunuyor. Tekstil, farklı polyester polimerlerden yapılmış ipliklerden yapılmıştır: yumuşak bir görünüm için yarı mat bir versiyon ve iyi düşünülmüş bir yapı ile orta derecede mekanik esneklik sunan iki bileşenli bir elyaf.
Gerilebilir lifin elemanları ayrıca farklı polimerlerden oluşur ve farklı büzülme davranışı gösterir: ısıtıldığında spiral bir kıvrım oluşur. Tekstüre ipliklerin aksine hacimli deformasyon mekanik olarak indüklenmediğinden, karşılaştırıldığında daha kalıcı ve belirgin bir germe üretir. İki polyester iplik, E 32 geyçinde (G E 32) – inceliğinde yüksek performanslı bir HKS 3-M triko makinesinde yoğun bir kumaşa işlendi. Kumaş 202 g / m² ağırlığındadır. Yoğunluğundan dolayı zengin kumaş tutumu ve ağır drapesi ile öne çıkmaktadır. Bundan yapılan giysilerin giyilmesi rahat, yıkanması kolaydır, ütülenmesine gerek yoktur ve düğme ve toka gibi aksesuarlar çıkarıldıktan sonra geri dönüştürülebilir.
1 https://recyclingportal.eu/Archive/53525