Toplam Kalite Derneği (KALDER) ve Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü (ÇOSB) işbirliği ile ÇOSB Konferans Salonu’nda ‘ÇOSB Operasyonel Mükemmellik Günü’ etkinliği düzenlendi. Bölge deki KOBİ’lere “Toplam kalite yönetimi ve sürekli iyileştirme” konusunda öncülük etmek amacıyla gerçekleştirilen organizasyona, katılım oldukça yüksek oldu.
Tekstil sektörünün önemli firmalarından Denge Kimya, Yünsa ve Zorlu Tekstil’in yanı sıra, BHS Ev Aletleri, Arçelik ve Hema Endüstri gibi üreticilerin bir araya gelerek oluşturduğu çalışma grubu, katılımcılara birikimlerini aktardılar. KALDER’İ ANADOLU’YA TAŞIYORUZ Programın açılış konuşmasını yapan KALDER Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Doğan, İstanbul Merkez’de yoğunlaştırılan KALDER faaliyetlerinin, İstanbul dışında da gerçekleştirilmesi için çalışmalara başladıklarını söyledi.
KALDER’i Anadolu’ya taşımaya çalıştıklarını kaydeden Hamdi Doğan, “Küresel dediğimiz rekabet Anadolu esnafının kapısına kadar geldi. Anadolu esnafının global şartlarda verdiği ekonomik mücadelede nasıl yardımcı olabileceğimiz konusunda çalışmalar yaptık” dedi. Dünya ülkelerinin Üretim, Verimlilik ve İnovasyon odaklı olmak üzere gruplara ayrıldığını söyleyen Hamdi Doğan, “Türkiye bugün dünya ekonomisinde 17. sırada. 2023’te ise ilk 10’a girmeyi hedefliyoruz.
Avrupa Birliği üye ülkeleri içinde ise 6. en büyük ekonomiye sahip. Ekonomik olarak daha da güçlü hale gelebilmek için ülke olarak İnovasyon’u sürdürülebilir hale getirmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu. BİLGİ PAYLAŞILDIKÇA DEĞER KAZANIR ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sarıoğlu da bilginin paylaşıldıkça değer kazandığını belirterek “Bugüne dek kimse bilgiyi paylaşmazdı. Fakat günümüzde bilginin paylaşıldıkça değer kazandığı anlaşıldı.
Büyük kuruluşların tecrübelerini paylaşması ile kalkınmanın daha da hızlandığını gördük” dedi. Karbon salımı kapsamında Türkiye’de ilk defa bir OSB’nin TUBİTAK’a araştırma yaptırdığını söyleyen Sarıoğlu, “Gelen raporda 100 bin ağaç diktirmemiz gerektiği belirtildi. Biz bunun 60 binini diktik. Çalışmalar devam ediyor. Ayrıca 3 yıl boyunca dikilen ağaçların bakımı da tarafımızdan yapılacak” dedi.
“DEĞİŞİME AYAK UYDURMALISINIZ” Organizasyona destek veren Denge Kimya Uluslararası Satış Müdürü Refik Gülbahar, “Mükemmellikte liderlik-Liderlikte mükemmellik” başlığı adı altında bir sunum gerçekleştirdi. KOBİ’lerin yeterince profesyonellere bırakılmadığını, hala aile şirketi gibi yönetildiğini belirten Gülbahar, şirketlerin uzun süre devam edebilmesi için yönetimin profesyonele bırakılması gerektiğini söyledi.
Plansız çalışmanın, şirket sahibinin kararları tek başına almasının firmaya sıkıntılı süreçler yaşattığını savunan Gülbahar, “Firma sahipleri kararları tek başına alarak tehlikeli sonuçlar doğmasına sebeb oluyor. Kararlar profesyoneller tarafından alınarak şirketin kurumsal yapıya kavuşturulması gerekir. Şirket liderleri, şirketlerini çok iyi tasarlamalıdırlar. En önemli şey tasarımdır. Çünkü firma organize edilenden fazlasını yapamaz. Mükemmel bir gelecek, tasarlanmış adımlarla gelir. Yaşamak ve yükselmek istiyorsanız, değişime ayak uyduracaksınız” ifadesini kullandı.
Denge Kimya olarak başarının sürekliliğini garanti altına almak için “Mükemmellik modeli”ni örnek aldıklarını belirten Gülbahar, bu uygulamadan sonra etkili bir değişim süreci yaşadıklarını sözlerine ekledi. Kalder’in desteği ve patronun özverisiyle başarılı bir dönem geçirdiklerini dile getiren Gülbahar, tartışmalar sonucu şirketin geleceği ile ilgili uzun vadede sağlıklı kararlar aldıklarını söyledi.
TÜRKİYE’Yİ UZUN VE RİSKLİ BİR YOLCULUK BEKLİYOR Etkinliğe misafir konuşmacı olarak Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Faruk Eczacıbaşı da Eczacıbaşı’nın Çerkezköy macerasının KALDER sayesinde başladığını belirtti. Eczacıbaşı Holding’in kalite, sürdürülebilirlik ve inovasyon yolculuğundan da bahseden Eczacıbaşı, Türkiye’nin ekonomik anlamda 2023’de ilk 10’u hedeflediğini anımsatarak “Hedeflenen rakamlara bakıldığında Yıllık Yurt İçi Hasılat 2.5 milyon TL olarak belirlenmiş. Kişi başına düşen Aylık Milli Gelir ise 20 bin dolar.
Baktığımız zaman bugünkü raporlar hedefe uzak görünüyor olabilir fakat ulaşılabilir bir hedef. Çok riskli ve uzun bir yolculuk olacağa benziyor” dedi. SUNUMLAR YAPILDI Seminerde konuşmaların ardından Arçelik yetkilisi Yüksel Aydemir tarafından ‘Üretimde Takım Lideri’ konulu bir sunum yapıldı. Seminerde, B/S/H yetkilileri tarafından ‘Değer Akış haritalandırması ve Yönetim Tarafından Kullanılması’, YÜNSA yetkilileri tarafından ‘Tekstil Sektöründe Fark Oluşturmak’ konulu sunumlar yapıldı.
Bilim İlaç’tan misafir konuşmacı olarak katılan Cengiz Han tarafından da ‘Mükemmellikte Sürdürülebilirlik’ konulu sunumun ardından program, KALDER Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Doğan’ın teşekkür konuşması ile sona erdi.