Dünya tekstil sektörü Bursa’da “UTİB Türkiye Tekstil ve Konfeksiyon Sektöründe Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarı Zirvesi”nde buluştu. Fransa’dan Çin’e 20 ülkeden kurum ve üniversitelerin katıldığı zirvede nano teknolojiden biyoteknolojiye kadar sektörün geleceğine yönelik gelişmeler paylaşıldı.
UTİB Ar-Ge Proje Pazarı Yürütme Kurulu Başkanı Ersan Özsoy, tekstil sektörünün katma değerini artırmaya yönelik çalıştıklarını belirtirken, Prof Dr. Saad Khan da nano fiber ürünlerle ilgili gelişmeleri anlattığı konferansında sektörün bu alandaki fırsatlara odaklanmasını söyledi
Zirvedeki yarışmada ‘Koruyucu ve askeri tekstiller, ‘Nanoteknoloji ve tekstil uygulamaları’, ‘Taşıt tekstilleri’, ‘Tekstil makinaları ve ekipmanları’, ‘Tıbbi tekstiller ve tıbbi cihazlar’ kategorilerinde dereceye giren projelere de ödülleri verildi.
Türkiye ekonomisi için ürettiği katma değer, net ihracat, istihdam ve girişimcilik açısından en önemli sektörlerin başında gelen tekstil ve hazır giyim, Bursa’da alanında dünyanın en önemli buluşmalarından birini gerçekleştirdi. “UTİB Türkiye Tekstil ve Konfeksiyon Sektöründe Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarı Zirvesi”ne 20 ülkeden birçok kurum ve üniversitenin katıldığı etkinliklerde tekstilin geleceği ve yeni teknolojiler konuşuldu. Sektörün nano teknolojiden biyoteknoloji ve akıllı uygulamalara kadar geleceği son nokta gençlere, akademisyenlere ve iş dünyasına sunuldu.
Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği’nin (UTİB), Bursa Ticaret ve Sanayi Odası ile BEBKA Organizasyon Ortaklığı, TÜBİTAK TEYDEB destekleri, yerli ve yabancı üniversite ve enstitülerin işbirliği ile düzenlenen zirve Bursa’da iki gün devam etti. Zirvede ayrıca 13-14 Mayıs günlerinde “AR-GE Proje Pazarı Lif ve Polimer Araştırmaları Sempozyumu” da gerçekleşerek birçok uluslararası ve ulusal alanında uzman konuşmacı sektörün geleceğine yönelik ipuçları vererek fırsatlara ışık tuttu.
Fransa’dan, İtalya’dan birçok kurum zirvede
UTİB’in bu yıl sekizincisini gerçekleştirdiği zirveye bu yıl uluslararası anlamda teknik işbirliği yapan İspanya’dan AITEX, Çin’den Beıjıng University of Chemical Technology, Belçika’dan CENTEXBEL, Portekiz’den CITEVE, Fransa’dan ENSAIT ve GEMTEX, G.Kore’den The Korea Textile Development Institute KTDI, İtalya’dan Next Technology Tecnotessıle gibi birçok kurum da katıldı. Sektörün geleceği Bursa’da tartışılırken, nanoteknoloji, biyoteknoloji, akıllı uygulamalar, kompozit ve teknik tekstiller gibi konular zirvede dikkat çekti. Türk tekstil sektörünün de bu alanlara yöneldiği ve daha da ileriye gidebilmek için uzay, savunma, havacılık, tarım, tıp, otomotiv gibi birçok alanda etkinliğini arttırmaya odaklanması gerektiği üzerinde duruldu. Zirvede, özellikle üniversite ile sektör arasında bu alanlarda farkındalık yaratılmasının önemine değinildi.
Sektör katma değerini artırmak için çalışıyor
“UTİB Türkiye Tekstil ve Konfeksiyon Sektöründe Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarı Zirvesi”’nin kazandığı uluslararası kimlik ile dünyada saygınlık kazandığına dikkat çeken UTİB Ar-Ge Proje Pazarı Yürütme Kurulu Başkanı Ersan Özsoy, “Tekstilin ülkemiz açısından son derece önemli bir sektör olmaya devam ettiğini görmekteyiz. Türkiye’nin ihracatta kilogram başına gelirini katlayan ve 9 dolar katma değer sağlayan tekstil ve hazır giyim için daha da ileriye nasıl gidebiliriz, dünyadaki etkinliğimizi nasıl artırabiliriz diye çalışıyoruz” şeklinde konuşarak etkinliğin bu yönde yol gösterdiğine işaret etti.
Nano fiber alanında çok fırsat var
North Caroline State University öğretim üyelerinden Prof. Dr. Saad Khan, konferansında saç telinden ince nano fiber teknolojiler üzerine çalışmaları anlattı. Çalışmalarında elektrolif çekimi yöntemi, sıvı nano fiber uygulamaları gibi örnekler veren Khan, “Biyoloji, ilaç ve doku mühendisliği alanları önemli fırsatlar sunuyor. Nano fiber ürünleri çok daha farklı alanlarda da kullanabilirsiniz. Nano fiber eşsizdir ve sektörünüzde herkesle paylaşabilirsiniz” diyerek tekstil sektörüne ışık tuttu.
Toplamda 100 bin TL ödül
“UTİB Türkiye Tekstil ve Konfeksiyon Sektöründe Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarı Zirvesi”ndeki yarışmalarda 5 kategoride birincilere 10, ikincilere 6 ve üçüncülere 4 bin TL ödül verildi. Toplamda 100 bin TL’yi bulan ödüllerde birincilikleri ‘Koruyucu ve askeri tekstiller’ kategorisinde “Poliakrilonitril (pan) ile lignin kopolimerizasyonu ve karbon fiber üretimi”, ‘Nanoteknoloji ve tekstil uygulamaları’ kategorisinde “İç hava kalitesini iyileştiren perde tasarımı’, ‘Taşıt tekstilleri’ kategorisinde “Bazalt elyafı ile desteklenmiş aerojel/atık pvc kullanarak ısı ve ses izolasyon panelleri üretilmesi”, ‘Tekstil makinaları ve ekipmanları’ kategorisinde “Bina kolonlarının güçlendirilmesini sağlayan birleşik braiding-filament sarım cihazı tasarımı” ve ‘Tıbbi tekstiller ve tıbbi cihazlar’ kategorisinde “Biyomedikal uygulamalar için mikro ve nano bileşenli hibrit iplik üretimi” projeleri kazandı. Yarışmada dereceye girenlere ödüllerini UTİB Ar-Ge Proje Pazarı Yürütme Kurulu Başkanı Ersan Özsoy, UTİB Ar-Ge Proje Pazarı Yürütme Kurulu Üyesi Pınar Taşdelen Engin ve Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulçay birlikte verdi.
#Dünyatekstilsektörü #UTİB #TürkiyeTekstilveKonfeksiyonSektörü #tekstil #konfeksiyon