Önümüzdeki sene İtalya’da FieraMilano’da düzenlenecek olan ITMA 2023’e İtalyan Tekstil Makinecileri büyük çıkarma yapmaya hazırlanıyor.
İtalya’nın 2021 boyunca bir bütün olarak karşılaştığı ve öncelikle önceden var olan tüm dengeleri altüst eden bir pandemi tarafından dikte edilen nesnel kritik sorunlar, İtalyan tekstil makineleri sektörünü yavaşlatmadı veya durdurmadı.
Gerçekten de İtalyan Tekstil Makineleri Üreticileri Birliği ACIMIT’in 1 Temmuz’da düzenlenen yıllık toplantısında sunulan veriler kesinlikle olumlu çıktı ve 2021’de sektörün 2020’ye kıyasla önemli ölçüde toparlanarak Covid öncesi seviyelere döndüğünü gösterdi.
Özellikle, İtalyan tekstil makineleri üretimi 2.388 milyar Euro’yu (2020’ye kıyasla +%35 ve 2019’a kıyasla +%5), toplam ihracat ise 2.031 milyar Euro’yu (2020’de +%37 ve 2019’da +%9) buldu.
Ancak bu sonuçlar, şirketlerin hala karşı karşıya olduğu engelleri tamamen ortadan kaldırmadı. ACIMIT Başkanı Alessandro Zucchi’nin de altını çizdiği gibi, yakın geleceğe bakıldığında, beklentiler oldukça belirsiz bir görünüme işaret etmektedir: “2022, sektördeki işletmeler için beklenen büyüme güçlendirilmesine yönelik geciktirme riskini ciddi şekilde artıran Rusya-Ukrayna ihtilafı yanında devam eden pandemiyle birlikte bilinmeyen faktörlerle dolu bir yıl olmaya devam ediyor. Hammadde ve bileşen bulmadaki zorluklar, 2021’e kadar işlenen siparişlerin tamamlanmasını ve yerine getirilmesini olumsuz etkiliyor. Başlangıç olarak, artan enerji maliyetleri ve çok sayıda emtiayı etkileyen enflasyonist eğilimler genel ticari güveni azaltıyor. Dolayısıyla sektörün görünümü pek iyi değil.” Bu nedenle, ACIMIT’in İtalyan tekstil makine sektörünü desteklemeyi amaçladığı iki temel taşı dijitalleşme ve sürdürülebilirliktir.
4.0: Tekstil makineleri sektörü geleceğe bakıyor
Dijital dönüşüme giden yol, çok sayıda üreticinin üretim süreçlerini tamamen yeniden düşünmesine yol açarak onları daha verimli ve daha ucuz hale getirdi. Dijital dünya, örneğin bir şirketin ekosistemine bağlanan Nesnelerin İnterneti, üretime uygulanan makine öğrenimi algoritmaları, kestirimci bakım ve çeşitli üretim departmanlarının entegre bulut yönetimi gibi moda sözcüklerin giderek arttığı tekstil makineleri sektöründe belirleyici bir hızla ilerliyor. ACIMIT’in müşteri firmaların işletim sistemleri (ERP, MES, CRM vb.) ile entegrasyonu kolaylaştırmak amacıyla, ortak bir veri setini benimseyen İtalyan tekstil makinelerinin sertifikalandırıldığı Digital Ready projesine kararlılıkla odaklanması tesadüf değil.
Yeşil hissiyat
Üretim verimliliği ile çevreye saygıyı birleştirmek: ACIMIT’in kendine özgü bir meydan okuma olarak geliştirdiği ve Sürdürülebilir Teknolojiler projesi aracılığıyla üyeleri arasında teşvik ettiği bir meydan okuma. Dernek tarafından 2011 yılında başlatılan proje, İtalyan tekstil makine üreticilerinin sürdürülebilirlik alanındaki kararlılığını vurguluyor. Projenin merkezinde, özellikle İtalyan tekstil makineleri için enerji ve çevresel performansını vurgulayan bir sertifika biçimi olan Yeşil Etiket yer alıyor. Uluslararası bir sertifikasyon kuruluşu olan RINA ile iş birliği içinde geliştirilen tamamen İtalyan onay mührü.
Projenin sayısız avantajı: Rina Consulting anketi
1 Temmuz’da gerçekleştirilen toplantı, Yeşil Etiket’in son yıllardaki evrimi ve etkisi hakkında Rina Consulting anketinin sunumuyla Sürdürülebilir Teknolojiler projesinin değerlendirmesini yapma fırsatı sağladı. Sonuçlar, girişimin üst düzey geçerliliğini doğruladı. Projeye katılan dernek üyesi makine üreticilerinin uygulamış olduğu teknolojik gelişmeler, makine kullanıcıları için ekonomik avantajların yanı sıra çevresel etki (makineler için CO2 eşdeğeri emisyonlarının azaltılması) açısından da etkin bir şekilde faydaya dönüşmüştür.
Bu, yılda ortalama 35.000 km seyahat eden 36.864 otomobilin ürettiği karbondioksit emisyonlarına karşılık gelen, gerçekten önemli bir azalmadır. Enerji tasarrufu açısından, yeşil etiketli tekstil makinelerinin kullanımı, tüketimde %84’e varan azalma sağlayarak mükemmel performanslar sağlamıştır.
Yeşil Etiket’in birincil amacı hakkında bir yuvarlak masa tartışması
Yeşil Etiket teknolojilerinin kullanımı yoluyla İtalyan tekstil makinelerinin üretim süreçlerinde geliştirilen çevresel ve ekonomik etki, ACIMIT meclis toplantısını tamamlayan yuvarlak masanın odak noktasıydı.
Aurora Magni (LIUC School of Engineering Endüstriyel Sistemler Sürdürülebilirliği dersi profesörü) tarafından yönetilen tartışmada aynı zamanda Gianluca Brenna (Lipomo Basımevi yöneticisi ve Refah için İtalyan Moda Sistemi Başkan Yardımcısı), Pietro Pin (Benetton Group danışmanı ve UNI’nin tekstil-giyim alanından sorumlu Başkanı), Giorgio Ravasio (Vivienne Westwood İtalya Ülke Müdürü) ve ACIMIT Başkanı Alessandro Zucchi de yer aldı.
Kendi şirketleri için çevresel geçiş süreçlerine ilişkin deneyimlerindeki ortak faktörleri karşılaştırmaları istendiğinde, katılımcılar oybirliğiyle aynı görüşte buluştu: İtalyan tekstil makinelerinin geleceği, üretim maliyetlerini düşürürken aynı zamanda düşük çevresel etkiye sahip sürdürülebilir çözümler sunabilen ileri teknoloji gelişmelerini artık görmezden gelemez. Bu felsefe şimdiye kadar konsolide edildi ve doğrudan döngüsel bir ekonomi görünümüne yol açtığı kanıtlandı.
Yaklaşan ITMA 2023 fuarı
Son olarak, 8-14 Haziran 2023 tarihleri arasında İtalya’da Fiera-Milano Rho’da düzenlenecek olan tekstil makineleri için en önemli uluslararası fuar olan ITMA 2023 hakkında birkaç söz. ITMA’nın 19. vitrine çıkışını kutlayacak bu ticaret fuarı, sergilenen sayısız yenilikçi operasyonel çözüm için küresel bir vitrin sağlayan, dünya çapındaki tüm endüstri için önemli bir etkinliktir. Katılımcılara olağanüstü iş fırsatları sunan bir pazar yeri. İtalyan şirketlerinin katılımı ACIMIT tarafından yönetilmektedir.