Uzun yıllardır farklı şirketlerde kurucu ortaklık ve genel müdürlük görevinde bulunan İsmail Ali Şahin tarafından Merter’de faaliyete başlayan Akbarkod Etiket Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, barkod sektörüne yeni bir soluk getirecek.
Uzun yıllardır farklı şirketlerde kurucu ortaklık ve genel müdürlük görevinde bulunan İsmail Ali Şahin tarafından Merter’de faaliyete başlayan Akbarkod Etiket Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, barkod sektörüne yeni bir soluk getirecek. Akbarkod ‘un faaliyet alanı; barkod sistemlerinin kuruluşu, barkod yazıcı, sarıcı, terminal, okuyucu, barkod sticker, ribon ve etiketlik kumaşların satışı ile teknik servis hizmeti oluşturmaktadır. Bu bağlamda Akbarkod; barkod sistemine sahip veya kurmayı hedefleyen; hazır giyim, ev tekstili, kimya, ayakkabı, aydınlatma, medikal, otomotiv, kozmetik gibi sektör ayırımı olmadan tüm firmalara hizmet vermeyi hedefliyor. Başlıca ürünler; termal transfer ribonlar, kodlama
folyosu, kuşe, vellum, PP, PE, metalize, baskılı ve baskısız sticker, karton etiketler, barkod yazıcılar, el terminalleri, barkod okuyucular, ağır yıkama japonakmaz, hafif yıkama japon akmaz, satenler, Avrupa akmaz, Non-Woven kumaş, jakron, Tyvek ve baskı malzemeleri (Speragum, kalıp,pevalin, banyo suyu, kauçuk vs). Firmanın vizyonunu; yaşadığımız modern çağda, barkod sistemlerinin her sektörde vazgeçilmez olmasının bilinciyle hareket ederek; ürün ve hizmetlerini uygun fiyat, eğitimli uzman kadro ve müşteri memnuniyetini esas alarak sunup, sektörde lider olmak ve bireylerin değil sistemin hakim olduğu modern yönetim anlayışını temel ilke olarak benimsemek ve hayata geçirmek olarak belirledi. Bu vizyona erişebilmek için misyonu ise; Doğru ürün, doğru fiyat için ithalatçı – ihracatçı kimliğiyle uluslar arası firma olmak için çalışmak. Başarıya ulaşmada, kendi çalışanlarına en iyisini yapmak ve standartlarını yükseltmek. Sürekli gelişmek, dikkatli planlama ve gözden geçirmeler ile müşteri memnuniyetini en yükseğe taşımak. Uygun stok ve hızlı teslimat, satış öncesi ve sonrası ürün kurulumu ve servis planlaması ile hedeflere en iyi odaklanmayı sağlayabilmek. Anı yaşadığımız gibi, geleceği de doğru planlamak. Uzun yılların tecrübesini; modern yönetim anlayışı, kaliteli ürün ve hizmet ile birleştirerek ve bugüne kadar değerliişbirliklerini esirgemeyen, yurtiçi ve yurtdışı tedarikçi ve hizmet verenlerin destekleri ile hedeflerine kısa zamanda ulaşmayı planlıyorlar.
BARKOD NEDİR?
Barkod; değişik kalınlıktaki dik çizgi ve boşluklardan oluşan ve verinin otomatik olarak ve hatasız bir biçimde başka bir ortama aktarılması için kullanılan bir yöntemdir. Barkodlar ilk defa demiryolu ile araç taşımacılığında kullanıldı ancak ticari olarak yaygınlaşması süpermarketlerde otomasyon sistemlerinin kurulmaya başlanması ile gerçekleşti. 1948 yılında ilk çalışan sistemde , UV mürekkep kullanıldı ancak pahalı olması ve yazıların
solması nedeniyle vazgeçildi .Morse kodlama yönteminden alınan ilhamla sistem geliştirildi ve 1949 yılında patent alındı . Sonrasında David Collins , 1959 yılında KarTrak adlı barkod sistemini geliştirdi. Bu sistem marketlerde kullanılan barkod sisteminin öncüsü oldu. Barkod ve barkod okuyucu sayesinde farklı verileri ( stok kodu, seri numarası, personel kodu vs) en az hata ve en hızlı şekilde bilgisayara aktarmak mümkün olmaktadır. Barkod sadece o ürüne ait bir referans numarası içermelidir. Bu referans numarası bilgisayara tanıtılır ve ürüne ait detaylı bilgiler bilgisayarda tutulur. Daha sonra bu referans numarası kullanılarak o ürüne ait bilgiye erişilir. Örneğin; bir mağazada ürünün üzerinde bulunan barkod çizgileri ürünün fiyatı ve ürün hakkında detaylı bilgi içermez. Barkod sadece bir
referans numarasıdır. Bu referans numarası barkod okuyucu ile okutulduğunda bilgisayarda bu referansa karşılık gelen ürünün detayları bulunur. Bu ürünün fiyatı değiştiğinde sadece bilgisayardaki fiyatı değiştirmek yeterli olacaktır.
BARKOD İLE NELER YAPABİLİRSİNİZ VE YARARLARI NELERDİR?
Barkodun temel fonksiyonu verinin hızlı ve doğru girilmesidir. Bu nedenle bilgiye hızlı ve doğru ulaşılması zorunlu olan yerlerde kullanılır.Örneğin, barkodlu sistem kullanarak deponuzu hızlı ve doğru şekilde sayabilirsiniz. Barkod sayesinde bir ürüne ait tüm hareketler izlenir. Bu sistemlerde barkod okuyucular , barkod yazıcılar ve taşınabilir data terminalleri gibi iletişim araçları kullanılmaktadır. Barkod sayesinde ; • Kullanıcı hataları önlenir. Benzer ürün ve benzer kodlar arasındaki karışıklık önlenir. • Hızlı veri girişi yapılır.
. Bu toplanan doğru bilgiler bilgisayar ortamında olduğu için yine çok hızlı bir şekilde bu
bilgileri işleyebilecek, değerlendirebilecek kişilere veya ortama ulaşır • Doğruluğun artması ve girişhızının yükselmesi ile işçilik maliyeti düşer ve tasarruf sağlanır. • Barkod sistemleri çok kullanışlıdır. Hangi ürün nerede, ne kadar satılıyor,stoktaki eksikler nelerdir,geçmiş ürünlere bakarak hangi üründen ne kadar sipariş verilmeli tespit edilebilir gibi sorulara kolayca cevap verebilirsiniz.
BARKOD NASIL VE NEREDEN ALINIR?
EAN kodu Türkiye’de, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) bünyesine bağlı bulunam
Milli Mal Numaralama Merkezi tarafından verilmektedir. EAN-UCC sistemini kullanmak isteyen üretici, ithalatçı, ihracatçı ve dağıtıcı firmalar MMNM ye başvurarak üye olmak zorundadırlar.
BARKOD SİSTEMİ KURULMASI İÇİN TEMEL UNSURLAR NELERDİR?
1- BARKOD OKUYUCU : Bir barkod ,doğru okuyucu ile okutulduğunda ,siyah ve beyaz çizgileri elektrik sinyallerine dönüştürür.Okuyucunun kod çözücüleri de bu sinyalleri anlaşılır rakam ve karakterlere çevirir.
2- BARKOD YAZICI : Barkod yazıcılar barkod basmak için kullanılan cihazlardır. Barkod yazıcılar termal ve direk termal baskı yapabilirler. Barkod yazıcılar ile basılan barkodlar daha dayanıklı ve uzun ömürlüdür. Barkod yazıcılar ilk alırken, yatırım maliyeti yüksek gibi gözükmesine rağmen , etiketlerin hızlı ve firesiz şekilde ; istenen zamanda , istenen
ebatlarda kağıt , PP,PE,akmaz,silver mat vs gibi onlarca tip etiket cinsi üzerine ve değişik tiplerdeki ribonlarla basılabilmesi nedeniyle avantajlıdır ve birim etiket maliyeti hızla düşer.