Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği(UTİB) tarafından organize edilen Bursa IV. Uluslarası Tekstil ve Konfeksiyon Ar–Ge Proje Pazarı 2-3 Şubat 2012 günlerinde Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın katılımı ile yapıldı.
Ar-Ge pazarında yerli ve yabancı 235 inovatif proje sunuldu. Yazarlarımızdan Kimya Mühendisi Ekrem Hayri Peker’in sunduğu 1-Kir-Leke-Su tutmayan ve anti bakteriyel özellik taşıyan hac kıyafeti; 2 Tarım sektöründe çalışanlar için, sinek-böcek-kene kovar elbise üretimi; 3-Yağmur suyunun tekstil’de kullanımı konularında yaptığı projeler Ar-Ge proje Pazarı’nda sergilendi.
Peker, çalışmalarla ilgili olarak yaptığı açıklamada şunları söyledi. “Amacımız; insanlara sıhhi ve konforlu giysiler sunmak, hac ve umre’ye gidenlere yardımcı olmaktır. Kir-Leke-Su tutmaz özellik taşıyan giysilik kumaşlara anti bakteriyel özellik ekledik. Bu şekilde onları, hastalıklara sebep olabilecek mikroplardan korumaya çalıştık. Aynı konuda daha önce de bir çalışmamız vardı. Sıcak ve boğucu havalarda vücudumuz terden dolayı çok sulanırdı. Bu teri vücutta tutmayan bir kıyafet geliştirdik, ter tutmayan kıyafet yaptık.
Kırsal alanda yaşayanlar, tarım ve hayvancılık faaliyetinde bulunanların en büyük şikayeti; kara sinek, sivri sinek ve böceklerdir. Bunlara son yıllarda kene eklendi, kene ısırmasından dolayı birçok insan hayatını kaybetti. Amacımız buna son vermek. Bu kumaşlardan dikilmiş giysiler; böcek, sinek ve keneleri ortamdan uzaklaştıracaktır.
Diğer bir projemizle sektördeki su kullanımına dikkat çekmek istedik. Yağmur sularının boşa akıp gitmesi yerine güneş enerjisiyle ısıtılıp kullanılmasını projelendirdik.” Ekrem Hayri Peker ayrıca, sektörde yıllarca ter dökmüş işletmecileri ürettikleri projelerle bu pazara katılmaya çağırdı.