Türkiye’nin en köklü özel sektör kuruluşlarından Akkök Holding’in iştiraki olarak 1977 yılında kurulan Ak-Kim Kimya, 38 yıldır yüksek teknolojiye sahip çağdaş tesislerinde üretim yapmakta ve birçok temel kimyasalda pazar lideri konumunda faaliyet gösteriyor. Ak-Kim Kimya, yıllık 600 bin tonluk üretim kapasitesine sahip fabrikalarında 500’ü aşkın farklı kimyasal maddenin üretimini yapıyor. Ak-Kim Kimya Performans Kimyasalları -Satış ve Pazarlama Grup Müdürü Ali Bakkaloğlu, çalışmalarıyla ilgili sorularımızı cevaplandırdı.
Sektörümüzün önde gelen firmalarından biri olarak kısaca firmanız ve çalışmalarınızdan bahseder misiniz?
Yalova ve Çerkezköy’de yaklaşık 300 bin m2’lik bir alana kurulu, yüksek teknolojiye sahip 3 yerleşkede 20’ye yakın üretim tesisimiz bulunuyor. Aralarında sodyum metabisülfit, amonyum persülfat, potasyum persülfat, dimetilasetamid, dimetilformamid, hidrojen peroksit, sodyum perkarbonat gibi ileri teknoloji gerektiren ve yerli sanayi açısından büyük önem arz eden kimyasal maddeleri Türkiye’de ilk kez Ak-Kim Kimya olarak biz ürettik. Ak-Kim performans kimyasallarını da kendi teknolojisiyle üretmekte ve güçlü know-how bilgisi ve teknik deneyimi ile rakiplerinden ayrışmaktadır. Ak-Kim olarak ürün sunduğumuz tüm sektörlerde müşterilerimizin ihtiyaçları doğrultusunda onlara “entegre kimyasal çözümler” sunuyoruz. Ayrıca sahip olduğumuz know-how ve teknolojileri 2002 yılından beri yurt dışı firmalara satmakta ve mühendislikten anahtar teslimi taahhüt faaliyetlerine kadar her türlü hizmeti gerçekleştirmekteyiz. Bugüne kadar Ürdün, Pakistan, Suudi Arabistan, Cezayir ve Yunanistan’da çeşitli anahtar teslim tesisler kurduk. Bunun yanı sıra, geçtiğimiz yıllarda Avrupa’nın 2. büyük su kimyasalları ve koagülant üreticisi olan Feralco ile eşit hisseli ortaklığa imza atarak AKFERAL şirketini kurduk. Sektörün gelişimine büyük katkı sağlayacak AKFERAL ürünlerini Yalova’da bulunan Ak-Kim tesislerinde üretiyoruz. Ayrıca Aralık 2014’te dünyanın en büyük emaye ve seramik frit üreticilerinden olan Gizem Frit’i satın alarak, sektörde yeni bir pazara da adım attık. “
Firmanızın piyasaya sunmuş olduğu yeni ürünler ve özellikleri hakkında bilgi verir misiniz?
“Ak-Kim olarak, sahip olduğumuz geniş ürün yelpazesiyle uluslararası pazarın kalite onayını almış inorganik, organik kimyasallar ve tekstil yardımcı maddeleri ile kâğıt, su, çimento öğütme ve beton katkıları, kişisel bakım ve temizlik sektörüne yönelik kimyasallar üreterek pazara farklı ürünler sunuyoruz. Çoğunlukla sanayi için üretim yapıyoruz, fakat yine de hayatın neredeyse her noktasında varız. 15.000 ton kapasiteli Betain üretim tesisimizi 2014’te hayata geçirdik. Sabun, deterjan ve şampuanlarda kullanılan girdilerden olan Betain üretimi ile birlikte Ak-Kim, hem deterjan ve temizlik endüstrisine yönelik ürünleri ürün gamına eklemiş, hem de henüz portföyünde olmayan kimyasalların üretilebilmesi için bilgi birikimini geliştirmiştir. Ak-Kim aynı zamanda bu alana yönelik olarak konsantre deterjan, çamaşır suları ve pasta deterjanlarda kullanılan kıvamlaştırıcı ürünü de üretmektedir. Geçtiğimiz yıl ise, mühendislik, kimya ve tekstil proses bilgilerimizi kullanarak, ağartma işleminde kumaşın delinmesini önlemeye yönelik “No Fear” sistemini geliştirdik. Bu sistem, üç disiplini bir arada kullanarak geliştirilen Türkiye’deki ilk entegre çözüm örneğidir. No Fear sistemi sayesinde artık ağartma işleminde kumaş delinmelerinin önüne geçmek mümkün hale geldi.
No Fear’ın sağladığı başlıca avantajlar arasında, reçete ve proseste yapılan geliştirmelerle kumaş kalitelerinde iyileşme, katma değeri yüksek kumaşların üretilebilmesi, kapasite artışı ve deliksiz çalışmanın getirdiği kumaş ve termin kazançları bulunuyor. Bunların yanı sıra performans kimyasallarıyla alakalı uluslararası bir patent başvurumuz bulunmaktadır.”
Tekstil kimyasalları, tekstil ürünlerine nasıl bir katkı sağlıyor. Kimyasallar tekstil sektörünün neresinde yer alıyor?
“Doğal ve sentetik elyaf üretiminden başlayarak son kullanıcıya ulaşan tekstil ürünlerinin tüm üretim aşamalarında Tekstil Kimyasalları kullanılmaktadır. Elyaf üretiminde yağlayıcılar kullanılırken, kumaş üretiminde haşıl maddeleri, kumaşın renklendirilmesi öncesinde ağartma aşamalarında ve renklendirme esnasında yardımcı maddeler ve en sonunda kumaşa nihai albenisini veren “finish” işlemlerinde Tekstil Kimyasalları kullanılmaktadır. Dolayısıyla tekstil üretiminin tüm aşamalarında kimyasallar kullanılmaktadır.”
Çevre ve insan sağlığı konusunda yapılması gerekenler nelerdir? Sürdürülebilirlik sizin için ne ifade ediyor?
“Ak-Kim için, sürdürülebilirlik konusu büyük önem taşımaktadır. Bu alanda Ak-Kim Kimya olarak kimya sektöründe öncü konumda olduğumuzu söyleyebiliriz. Özellikle çevresel sürdürülebilirlik konusuna büyük önem veriyor, çevreye duyarlı ve kimyasal tüketimini azaltmaya yönelik yeni ürünler üretmeyi hedefliyoruz. Ak-Kim olarak, üretim süreçlerimizde en güncel teknolojiyi takip ederek, enerji verimliliğini artırmaya yönelik aralıksız çalışmalar sürdürmekteyiz. Bu çalışmaların sistematik olarak yapılması bizim için çok önemli. Bu sebeple Ak-Kim’in aylık ve yıllık bazda elektrik-buhar-doğalgaz tüketimlerinin izlenmesi ve yorumlanması, enerji verimliliğini artıracak projelerin geliştirilmesi için Enerji Yönetim Birimi adı altında ayrı bir birim kurulmuştur ve etkin bir şekilde çalışmalarını yürütmektedir. Şeffaf ve sürdürülebilir bir firma olarak bu alanda birçok çalışmaya imza atan Ak-Kim, 2007 yılında imzaladığı Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi kapsamında düzenli olarak raporlamalarına devam ediyor. 7 yıldır Global Compact’e üye olan Ak-Kim, 2014 yılı başında da uluslararası raporlama standartları GRI (Global Reporting Initative)’ye uygun olarak hazırladığı “Dördüncü İlerleme Raporu” sonucunda A seviyede onay almaya hak kazandı.
Geçtiğimiz yıl gündemimizde Sürdürülebilirlik raporumuzla ilgili çalışmalar ve 5 yıllık stratejik planımızda yer alacak Sürdürülebilirlik hedefleri yer aldı. Bu kapsamda kimya sektöründe bir ilke imza attık ve sürdürülebilirlik stratejimizi belirleyerek, yol haritası oluşturmak amacıyla bir çalıştay gerçekleştirdik. Farklı kademelerden çalışanların katıldığı çalıştayla şirket içinde sürdürülebilirlik alanındaki doğru çalışmaları tespit etmeyi ve geliştirilmeye açık alanlarımızı da ortaya koymayı hedefledik. Bir sonraki adımda tüm paydaşlarımıza bir anket de yaparak sürdürülebilirlik alanındaki öncelikli konularımızı paydaşlar nezdinde değerlendirdik. Paydaşlarımızla her zaman yakın ilişkide olarak, gerek müşteri, gerek çalışan memnuniyeti anketleriyle geri bildirimler alarak, paydaşlarını sürekli mutlu eden bir kurum olmayı misyon edindik. Ayrıca sadece şirketin değil, sektörün de sürdürülebilir büyümesini her zaman destekleyerek sektörel dernekler ve meclislerde de üst kadroda yer almaya ve sektöre yön vermeye çalışıyoruz. Gerçekleştirdiğimiz çalışmalar sonucunda, önümüzdeki 5 yıl için belirlediğimiz hedeflerimizi ise şu şekilde sıralayabiliriz;
2015 yılı içerisinde TS ISO 50001 sertifikasını alarak, enerji yönetim sisteminin kurulmasını ve gelecek yıllarda iyileştirilmesini sağlayacağız. Ayrıca sürdürülebilir emisyon yönetimi kapsamında ISO 14064 belgesini almaya ve sera gazı hesaplama yöntemini oluşturup devamlılığını sağlamaya yönelik çalışmalara öncelik vereceğiz. Sürdürülebilir doğal kaynak yönetimi çerçevesinde ise Ak-Kim, su yönetimi projesi başlığı altında yeni su kaynaklarının bulunması, atık suları geri dönüştürme ve su tasarrufu projelerine yer verecek. Ak-Kim sürdürülebilir insan kaynakları yönetimini sağlayabilmek adına, çalışan bağlılığı yaratmaya yönelik özel projeler yürütmektedir.”
Sektörün kalifiye eleman durumu nedir? Konu hakkında görüşleriniz ve yapılması gerekenler nelerdir?
“Hızlı büyüyen tüm sektörlerde olduğu gibi Tekstil sektöründe de yetişmiş eleman sıkıntısı yaşanmaktadır.”
Dünya kimya sanayisini dikkate aldığımızda Türk kimya sanayimiz hangi ligde yer alıyor? Tekstil kimyasalla rındaki trendler nelerdir?
“2005 yılında sektörel sıralamada kimya sektörü; hazır giyim, otomotiv, demir- demir dışı metaller, elektrik elektronik sektörlerinden sonra 5. sırada gelmekteyken; 2014 yıl sonu itibariyle, otomotiv ve hazır giyimden sonra en çok ihracat yapan 3. sektör konumuna gelmiştir. Bu da sektörümüzün ülke ekonomisine olan katkısını ve hızlı gelişimini ortaya koymaktadır. Ülkemizin 2023 hedeflerine ulaşmasında katma değerli ürünlerin üretimi büyük önem taşımakta. Bu amaca ulaşabilmek de daha çok Ar-Ge ve inovasyon çalışması yapılması ve çalışmaların da ticarileştirilmesi ile mümkün olacaktır. Ar-Ge çalışmalarında su ve enerji tasarrufuna yönelik ürün ve proses geliştirmeleri önem kazanırken, bilhassa özel efektler ön plana çıkacaktır.”
Önümüzdeki süreçte sektörü nasıl değerlendiriyorsunuz?
“Gerek çevre ülkelerde yaşanan değişimler, gerekse küresel ekonomideki son gelişmeler sebebiyle zor bir yıl olacağını düşünüyoruz. Öte yandan; yıllardır değişik dönemlerde farklı sorunlarla mücadele ederek, bugünlere ulaşan tekstil sektörünün gereken stratejileri üreterek ve güçlenerek yoluna devam edeceğine inanıyoruz.”