Entegre yapısıyla 45 yıldır tekstil sektöründe iplik ve kumaş üretimi yapan Migiboy Tekstil, moda kumaşlar ve yenilikçi iplikler üretiyor.
Kırklareli’nde 36 bin iğlik ring iplik tesisi, Kahramanmaraş’ta kurulu open-end viskon üretim tesisi ve Çorlu’da kurulu örme boya baskı tesisi ile ISO 2. 500 sanayi kuruluşu arasında yer alan firmada 700 kişi görev yapıyor. Kurulduğu günden beri moda ve yenilikçi ürünler üreten Migiboy Tekstil, İstanbul ve yurtdışındaki mağazalarında ürünlerinin satışını gerçekleştiriyor. Türkiye’nin kumaşta dünyada çok iyi bir konumda olduğunu belirten Migiboy Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Tekstil Terbiye Sanayici Derneği (TTTSD) Başkanı Vehbi Canpolat, sektör hakkında bilgi verdi.
Tekstilde terbiyenin önemi nedir? Terbiye işlemi ile ürüne nasıl bir değer ve özellikler katılıyor?
“Tekstil terbiye, sektörün dinamosu ve en büyük gücüdür. Örme ve dokuma kumaşların günün moda ve kaliteli ürünlerine dönüşmesini sağlayacak en önemli bölüm tekstil terbiye sektörüdür.”
Terbiye işlemi için makine ve kimyasal ihtiyacı söz konusu. Bu aşamada makine ve kimya üreticilerinden beklentileriniz nelerdir?
“Tekstil terbiye sektöründe en önemli unsurlardan biri gelişmiş modern makinalar ve gerekli boya –kimyasallardır. Ülkemizde tekstil makina sektörü çok fazla gelişmemiş olmasına rağmen son yıllarda özellikle ram makinası ile boyama makinalarında gayet güzel makinalar üretilmeye baslanmış tüm sektörün ihtiyacını karşılamaktadır. Dileğimiz diğer makinaların da ülkemizde üretilmesidir. Boya ve ana kimyasallarda maalesef tamamen dışarıya bağımlı bir ülkeyiz.”
Farklı kumaş veya ipliklerin istenilen kalitede terbiyesi için yeterli know-how’a sahip miyiz? Terbiye ve boyahanelerimizin durumu nedir?
“Farklı kumaşların günün moda ürünlerine dönüşmesinde özellikle viskon ve pamuk gibi
doğal elyaflardan yapılmış ürünlerde terbiye sektörümüz dünyada en çok bilgi ve tecrübeye sahip ülkelerden önde gelen bir güce sahiptir.
Çevre ve insan sağlığı konusunda yapılması gerekenler nelerdir? Sürdürülebilirlik sizin için ne ifade ediyor?
“Günümüzde hepimizin en duyarlı olduğu konulardan biri de üretirken ve kullanırken çevreye ve insana saygılı olmak, sürdürülebilir olmaktır. Bununla ilgili son yıllarda önemli adımlar atılmakta. Arıtmasız tesis kalmamıştır. Daha güzeli tüm Trakya’da
OSB’ler kurulmuş. Toplu arıtmalar kurulmakta olup bittiğinde sektörü geleceğe taşınmasında çok daha güzel ve sürdürülebilir olacaktır.”
Dünya terbiye sanayisini dikkate aldığımızda Türk terbiye sanayimizin geleceği hakkında neler söylemek istersiniz?
“Dünya tekstil terbiye sektörünü gözlediğinizde kapasite bakımından Çin’den sonra dünya ikincisi,
Doğal elyaftan yapılan ürünlerin terbiyesinde dünyada birinci konumdadır. Ürün geliştirme ve hızlı üretim yapmada da önemli bir yerdedir. Gelişen teknolojiye ayak uydurmakta son yıllarda gelişen digital baskı makinalarında dünyada en fazla makina parkına sahip olan terbiye sektörümüz
Coğrafyamızdaki ülkelerde gün geçtikçe gelişen konfeksiyon sektörünün ihtiyacı olan hızlı ve moda kumaşlarını temin edebileceği yegane ülke Türkiye’dir. Bunun en büyük unsuru da 600 fabrikaya sahip tekstil terbiye sektörünün gücüdür. Son 10 yılda dünya satın alma algısı değişmiş Pronto moda ya da Fast Fashion dediğimiz daha az sayıda ve hızlı değişen moda ürünler gündeme gelmiş
Mağazalarda 15-20 günde raflar değişmekte. Bunun için de hızlı ve moda kumaş üretimi gerekmektedir. Bunu da en iyi yapabilen ayrıca kapasitesi büyük ülke güçlü tekstil terbiye sektörüne sahip Türkiye’dir. Bu sektörün önemi gelecekte daha çok anlaşılacaktır. 2023 yılında hedeflediğimiz 500 milyar dolarlık ihracat hedefi içindeki 80 milyarlık tekstil ve konfeksiyon ihracat hedefi ve bir bu kadarda iç tüketim için gereken ürünler tekstil terbiye sanayiinin ram-boya-baskı makinalarından geçecektir.”