Enerji verimliliği alanında hizmet veren EWE Grubu şirketi Enervis, Ekonomi Bakanlığı işbirliği ile ülkemizin en büyük sanayi merkezlerinden Bursa Organize Sanayi Bölgesi’ndeki tekstil ve otomotiv firmalarında yürütülen etütlere göre, sanayici enerjisini yüzde 45’lere varan oranda boşa harcıyor.
EWE Turkey Holding çatısı altında faaliyet gösteren ve enerji verimliliği alanındaki çalışmalarıyla dikkat çeken Enervis, Türkiye’deki sanayi sektörüne örnek olacak olacak bir rapora imza attı. Ekonomi Bakanlığı’nın hibe desteği ile yürütülen enerji verimliliği etüdünde Bursa Organize Sanayi Bölgesi’ndeki tekstil ve otomotiv şirketlerinin enerji karnesi hazırlandı. Enerji verimliliği etüdü ile ortaya çıkan tabloyu, EWE Turkey Holding Genel Müdürleri Dr.Frank Quante ve Bekir Sami Acar ile Enervis Genel Müdürü Osman Kipoğlu, düzenlenen basın toplantısında değerlendirdi. Enerji verimliliği, yenilenebilir enerjiler, mesleki eğitim ve belgelendirme, kalibrasyon alanlarında profesyonel hizmet veren Enervis’in, EWE AG uzmanları ile birlikte yürüttüğü etüt, sektörün önde gelen 16 sanayi şirketinde gerçekleştirildi. Etüt raporu hakkında bilgi veren Enervis Genel Müdürü Osman Kipoğlu, ortalama yüzde 22 enerji kazanç potansiyeli tespit ettiklerini belirterek fabrikalardaki verimsizliğin en fazla, atık ısının tekrar değerlendirilmemesi ve basınçlı hava kayıpları gibi sebeplerden kaynaklandığını vurguladı.
BASİT ÖNLEMLERLE CİDDİ TASARRUF SAĞLANABİLİR
Kipoğlu, “Sanayi işletmelerinin son 3 yıla ait elektrik ve ısıl enerji tüketimleri ile üretim verilerini inceleyerek buhar ve yakma sistemlerinden iklimlendirmeye, aydınlatmadan elektrik ve otomasyon sistemlerine kadar tüm alanlarda detaylı ölçüm ve analizler yaptık. Bu analizler sonucunda tekstilde, atık ısının proseslerde geri kazanılıp değerlendirilmemesi, yetersiz ya da yanlış izolasyon ve verimsiz buhar sistemleri ile otomotivde basınçlı hava kayıpları ve verimsiz soğutma sistemlerinin enerji kaybına sebep olduğunu tespit ettik” diye konuştu. Üretim için ihtiyaç duyulan ısıl kapasitenin çok üzerinde sistem tasarımı yapılmış olmasının da önemli bir kayıp oluşturduğuna dikkat çeken Kipoğlu, “Gördük ki basınçlı hatlarda meydana gelen kayıplar, eksik veya yetersiz yalıtım uygulamaları ve en önemlisi proseslerde meydana gelen atık su ısısı ile baca gazı ısısının geri kazanılmadan atılması yüzde 45’lere varan oranlarda enerji kaybına neden oluyor. Bu gibi enerji kayıplarının gerçekleştiği alanların bir kısmında yapılacak basit ekipman bakımı veya değişikliği ile önemli oranda tasarruf sağlanabilir” uyarısında bulundu.
ALTIN FIRSATLAR
“Almanya’dan sahip olduğumuz know-how, teknoloji ve uzman desteği ile bina ya da tesiste mevcut enerji tüketiminin analizini yaparak, tüketim dağılımını ve kayıp-kaçakları tespit ediyoruz” diyen EWE Turkey Holding Genel Müdürü ve Enervis Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Frank Quante, “Enervis olarak etütleri tamamlanan sanayi kuruluşlarının enerji tüketim profilini ayrı ayrı analiz ederek, onlara enerjilerini verimli kullanabilmelerinin yolunu gösteren, ‘Altın Fırsatlar’ olarak adlandırdığımız enerji verimliliği attırıcı projeleri hazırladık. Bu projelerin tamamının uygulanması durumunda Türkiye ekonomisi yılda 5,7 milyon TL kazanç sağlayacak. Ayrıca şirketler, bu iyileştirmeler için harcadıkları maliyeti yaklaşık 1,5 sene içinde amorti edebilecekler” dedi.
ENERJİ VERİMLİLİĞİ İLE HEM FİRMALAR HEM DE ÜLKE KAZANACAK
Toplantıda konuşan EWE Turkey Holding Genel Müdürü Bekir Sami Acar, Türkiye’nin 2023 yılına kadar enerji yoğunluğunu azaltma hedefinin yüzde 20 olarak belirlendiğinin altını çizerek “Sanayide yoğun olarak kullanılan enerji, firmaların en önemli maliyet kalemlerinden biridir. Enerji tasarrufu, ucuz enerji kullanmak için atılabilecek ilk ve en önemli adımdır. Enerji verimliliği, sadece sanayi kuruluşlarının rekabet gücünü arttırmakla kalmayıp, ülkemizin enerji ithalatını azaltma yolunda da büyük katkı sağlayacaktır. Zira Türkiye’nin enerji yoğunluğu, OECD ülkelerinin 2, Japonya’nın ise 4 katıdır. Türkiye’de elektrik tüketiminin yüzde 47’lik kısmı, doğal gaz tüketiminin ise yüzde 25’lik kısmı sanayide gerçekleşmektedir. Dolayısıyla bu alanda yapılacak enerji verimliliği artırıcı faaliyetler hem işverenlerin maliyetini, hem de enerji ithalatımızı düşürecektir” şeklinde konuştu.
Toplantı sonrası düzenlenen panelde Yenilenebilir Enerji Genel Müdür Yardımcısı Erdal Çalıkoğlu, Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Abdulkadir Karlık, BTSO Yönetim Kurulu Üyesi İlker Duran ve Bursa OSB Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Bayrak konuşma yaptı. Düzenlenen panele Bursa’daki pek çok sanayici ve iş adamı da katıldı.