Avrupadaki düşüşe rağmen Asya, Güney ve Kuzey Amerikadaki artışlar sebebiyle dünya çapındaki iplik üretimi 2014’ün ikinci çeyreğinde ilk çeyreğe göre arttı.
Ayrıca yıl bazında iplik üretimi Asya, Güney ve Kuzey Amerika ve Avrupadaki genel üretim artışıyla beraber artış gösterdi. Şuna değinmek gerekir ki ikinci yarıda Asya’da kayda değer bir artış göze çarpmaktadır. Bu artış birinci yarı yılda Çin Yeni Yılı Tatili nedeniyle azalan çalışma saatleriyle birlikte Asya’nın üretim seviyesinde düşüş görülmesinden kaynaklanmaktadır. Dünya çapındaki iplik stoklarında bu yarılda birinci yarıla kıyasla bir değişim görülmemiştir. Avrupada’nın ve Güney Amerika’nın stoklarındaki düşüşü Asya’daki artış dengelemiştir. Her yıl global iplik stoklarında Avrupa ve Asya’da yapılan yüksek orandaki kayıtlar nedeniyle artış görülmektedir. Güney Amerika’daki dü- şüş bu bölgelerdeki artış nedeniyle rakamlar genellendiğinde düşüşe neden olmamaktadır. İplik siparişleri Brezilyada geçen çeyreğe ve yıllara göre artarken Avrupa’da azalmaktadır. Global kumaş üretimi yılın ikinci çeyreğinde artış göstermektedir ancak Avrupa bu artışa katkıda bulunmamıştır. Yıl bazındaki genel rakamlara bakıldığında artış görülmüş bu artış Asya, Avrupa ve Güney Amerika’daki üretim oranlarındaki yükselmeden kaynaklanmıştır. Kumaş stoklarında Asya ve Kuzey Amerika’nın stoklarındaki küçük artışlara rağ- men, Avrupa ve Güney Amerika stoklarındaki azalmadan ötürü yılın ikinci çeyreğinde azalma görülmüştür. Ayrıca yıl bazlı rakamlarda yine bu bölgelerdeki azalmalardan dolayı global kumaş üretimi rakamlarında azalma görülmektedir. Kumaş siparişleri Avrupa’da ikinci çeyrekte azalırken Brezilya’da artmıştır. Yıllar içerisindeki rakamlara bakıldığında ise Avrupada artış görülmektedir. İplik üretimi için tahminler; Yılın üçüncü çeyreğinde Asya, Kuzey ve Güney Amerika için pozitifken, Avrupa için negatiftir. Kumaş Üretimi için tahminler; Yılın üçüncü çeyreğinde Asya, Güney ve Kuzey Amerika için pozitifken, Avrupa için negatiftir. Yılın dördüncü çeyreği için iplik üretimindeki görüşler; Asya için pozitifken, Avrupa için sabit kalacağı yönünde dir. Yılın dördüncü çeyreği için kumaş üretimindeki görüşler; Asya için pozitifken, Avrupa için sabit kalacağı yönündedir.
Yılın birinci çeyreğine göre, ikinci çeyrekte iplik üretimi %15.9 arttı. Bu artış Asya (%+17.0), Gü- ney Amerika (%+5.9) ve Kuzey Amerika’daki (%+3.5) artışlardan kaynaklanmaktadır. Avrupa’daki (%-3.2) düşüş bu artışı etkilememiştir. Geçen seneki ikinci çeyreğe göre ise %+11.1 artmıştır. Güney Amerika (%-14.5), Kuzey Amerika (%-1.1) ve Avrupa’da (%-0.3) düşüş görülmesine rağmen bu artış Asya’daki (%+12.5) iplik üretimindeki yükselmeden kaynaklanmaktadır. Bir önceki çeyreğe göre kumaş üretiminde %+11.3 oranında artış görüldü. Avrupa’da %-0.5 oranında azalma görülürken, Asya ve Güney Amerika’da kayda değer artışlar görüldü (%+13.2 and %+2.9, respectively). Yıllar içerisinde Avrupa’daki üretim azalırken, dünya çapındaki üretim rakamlarında artış (%+5.5) göürlmektedir. Bu artış Asya (%+6.2), Avrupa (%+3.7) ve Güney Amerika’daki (%+0.9) artışlardan kaynaklanır. Global iplik stokları teknik anlamada değişime uğramadı (%+0.1). Yılın ikinci çeyreğinde Asya’daki stoklar %+1.2 artarken, Güney ve Avrupa stoklarında %-9.8,%-1.2 oranlarında azalma görülmektedir. Yıl bazındaki artış +9.5% oranındadır. Güney Amerika’daki düşüşe (%-20.3) rağmen, Asya (%+13.5) ve Avrupa’daki artıştan (%+1.2) kaynaklanır. Global kumaş stoklarında yılın ikinci çeyreğinde %2.4 azalma görülmektedir. Asya (%+0.7) ve Kuzey Amerika’daki (%+0.2) stoklar az miktarda artarken, Güney Amerika ve Avrupa’daki stoklar %-9.8 ve %-6.1 oranlarında artmıştır. Güney Amerika (%-13.7) ve Avrupa’daki (%-4.1) azalmalarla birlikte, geçen senenin ikinci çeyreğ- ne göre bu yıl %-3.1 oranında bir azalma gö- rülmektedir. İplik siparişleri Brezilya’da %+7.5 arttı ancak Avrupa’da %-4.1 azaldı. Yıl bazında bakıldığında Brezilya’da %+8.5 oranında bir artış, Avrupa’da ise %-3.1 oranında azalma görülmektedir. Kumaş sİparişlerinde ise geçe çeyre- ğe göre bu çeyrekte %+7.5’lik artış görülürken, geçen senenin ikinci çeyreğine göre %-2.9 oranında azalma görülmektedir. Avrupa’da ise geçen çeyreğe göre (%-3.7) azalma , yıl bazında ise %+2.2 oranında artış görülmektedir.