Sanko Holding Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, gençlerden sevgi ve saygının her yerde, her zaman öncelikleri olmasını istedi.
Sani Konukoğlu Vakfı İzmir Öğrenci Buluşması, Vakıftan burs alıp, Ege Bölgesi illerinde üniversitelerde öğrenim gören öğrencilerin katılımı ile İzmir Swiss otel Büyük Efes’te yapıldı. Sani Konukoğlu Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı da olan Abdulkadir Konukoğlu, Sanko’nun kurumsal tanıtımı ve kendisinin özgeçmişine ilişkin görsellerin izlenmesinin ardından yaptığı konuşmada, yarım asırlık iş yaşamının hep mücadele içerisine geçtiğini söyledi. “Bu günleri rüyamda görsem inanmazdım. Allah’ın verdiği kısmet, çok çalışmak, kardeşlerimle kenetlenmek, çaba göstermek, azim ve paylaşma anlayışımız bizleri başarılı kıldı” diyen Konukoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ortaokuldan ayrılıp babamın işletmesinde çalışmaya başladım. Çalışmayı çok seviyordum. İşletmede yer süpürdüm, tezgah sildim. İşçilik, usta yardımcılığı, ustalık, işletme müdürlüğü, genel müdür yardımcılığı, genel müdürlük ve babamın rahmetli olması sonrasında Yönetim Kurulu Başkanlığı’na kadar her kademeye öğrenerek ve hazmederek yükseldim.
Babamın işyeri olmasına karşın, babamdan ve ustalarımdan ayrıcalık görmediğim. Babam, ustalarıma beni, ‘Eti senin, kemiği benim’ diyerek teslim etti. Ben de hiçbir zaman ‘patron oğluyum’ demedim, ayrıcalık beklemedim. Bu sayede çalışma koşullarını, emir almayı ve emir vermeyi öğrendim. Eğer başarılı olduysam, o günleri yaşamam ve öğrendiklerim sayesindedir.”
Sevgi Ve Saygı Çağrısı
Öğrencileri hayatlarının her döneminde, sevgi ve saygıyı öncelikleri arasına almaları ve toplumun değerlerini sahiplenmeye ve paylaşmaya çağıran Konukoğlu, “Başarılı olmak için hayal kurun. Ancak hayale kapılmayın. Şuna dikkat edin, hayaliniz gerçekleştirilebilir olmalı. Merdivenleri birer birer çıkın. Hayaliniz gerçekleştiğinde revize edip, yeni hedeflere yelken açın” şeklinde konuştu. Burs verdikleri öğrencilerden kurumsal olarak karşılık beklemediklerini ve Türkiye’nin kazanımını Sanko’nun, Konukoğlu Ailesi’nin kazanımı gördüklerini anlatan Konukoğlu, şöyle devam etti: “Memleketimize yararlı bireyler olun. Bu toplantıların amacı, bizlerin sizleri, sizlerin bizleri ve birbirinizi tanımanız, kaynaşmanız içindir. Sizlerden ailelerinize ve ülkemize yararlı insanlar olmanızı diliyoruz. Çalışma hayatına atıldığınızda, ekonomik durumunuz iyi olursa, ailenizin ihtiyacı olan paranızdan kalanla hiç olmazsa bir öğrenciyi okutursanız bize olan sorumluluğunuzu yerine getirmiş olursunuz.”
İş Başvurusu Yaparken
Üniversitelerin öğrencilerin ufkunu genişletip, dimağını açacağını, daha fazlasını elde etmenin öğrencinin çabasına bağlı olduğunu vurgulayan Konukoğlu, mezuniyet sonrası iş başvurusu yapacak öğrencilere şu önerilerde bulundu: “İş başvurusuna giderken düzgün ve temiz kıyafet giyiniz. Kıyafetiniz pahalı olamayabilir ama kesinlikle temiz olmalı. Temiz ve bakımlı görüntü verilmeli. Kapıyı çalıp içeriye girdiğinizde ‘oturunuz’ denilmeden oturmayın. Davranışlarınıza, hitabetinize çok dikkat edin. Soruları lafı dolaştırmadan net ifadelerle yanıtlayın. Maaşı konuşabilirsiniz ama mümkün olduğunca maaş konusu üzerinde fazla durmayın. Başarılı olursanız zaten hakkınız olan maaşı alırsınız.
İşe girdikten sonra kendinizi çırak gibi hissederek çalışın. Mühendis olarak işe girdiğinizde, ortaokul veya lise mezunu ustanıza en azından işi kavrayana kadar saygıda kusur etmeyin, pratik bilginizi teorik bilgi ile pekiştirin. Buna çok ama çok ihtiyacınız olacak. Böyle davranırsanız bir gün o ustanıza amirlik yapma noktasına kendinizi taşırsınız. Hiçbir zaman bilgiyi saklamayın, paylaşın. Paylaşılan bilgi, bilginin zekatıdır. Bilgi paylaşıldıkça zenginleşir, değerlendir.
Empati Kurun
Konukoğlu, empati kurmanın başarıda etken olduğunu ifade ederek, ölçünün de, kendisine söylendiğinde rahatsız olunacak sözü bir başkasına kesinlikle söylememek olması gerektiğini söyledi. Başarılı olmak için bireyin kendisinden yukarıda olanlara bakıp hırslanılmasını, mutluluk için ise bireyin kendisinin sahip olduklarına sahip olamayanları göz önüne almasını isteyen Konukoğlu, ancak, hırsın aklın önüne kesinlikle geçmemesi gerektiğinin altını çizdi. Hedefi olan, empati kuran, çok çalışan, yenilikleri takip eden, ekip çalışmasına özen gösteren, hoşgörü sahibi olan, başarı ve başarısızlıklardan ders çıkaran herkesin başarılı olacağını anlatan Konukoğlu, istenilip ulaşılamayacak hedef olamayacağını belirterek, öğrencilere “Başardığınızla iftihar edin, başarısızlıklarınızdan ders çıkarın” diye seslendi.
Vakıf Çalışmaları
Sani Konukoğlu Vakfı Genel Sekreteri Naci Boran, bu toplantıların öğrencilerin birbirlerini ve Vakıf yönetiminin öğrencileri tanımalarına, ilişkileri sağlamlaştırmaya katkı sağladığını söyledi. Her yıl 1.500’ün üzerine öğrenciye burs verildiğini, 1990 – 2013 yılları arasında toplam 17 bin 674 öğrencinin burs aldığını kaydeden Boran, Anne Çocuk Vakfı ile işbirliği içerisinde Gaziantep merkezde 976’sı erkek olmak üzere toplam 9 bin yetişkinin okuryazar olmasının sağlandığını bildirdi. Sanko Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Sınav da öğrencilerden hayal kurmaları ve hayallerinin peşinden gitmeye çağırdı. Hayali olmayanların başkalarının hayallerinin parçası olacağına dikkati çeken Prof. Dr. Sınav, sağlık bilimleri alanında eğitim verecek olan Sanko Üniversitesi’ne bu yıl öğrenci alınacağını bildirdi.
Sanko Holding İnsan Kaynakları Yönetmeni Gülnur Emre ise Sanko’ya iş başvurusu ve işe alım süreçlerine ilişkin paylaşımda bulundu. Sanko Holding Eğitim Danışmanı Nilüfer Köylüoğlu, öğrenciler ile vakfın kaynaşması açısından fırsat olarak görülmesini istediği bu toplantıları çok önemsediklerine vurgu yaptı. Konuşmaların ardından yenilen yemek sonrasında, İzgören Akademi’den Oytun Yumşak, “Kendi Hayatının Lideri Ol” temalı sunum yaptı.