Pamuk dünyanın en favori liflerinden olup, çok sayıda tekstil son kullanımı için olağanüstü bir hammaddedir.Ancak doğal bir ürün olarak çalışılması kolay bir malzeme değildir. Zira pamuk çok değişkenlik göstermekte ve bu sebeple de karmaşık sorunlara yol açmaktadır. Ne tip bir pamuk kullanılmalıdır?
Nasıl iyi kalite bir iplik, karlı bir şekilde elde edilebilir? Bu sorulara en doğru cevapları ancak yapılan testler verir. USTER® AFIS PRO 2 kullanılarak lifler doğru bir şekilde test edilebilmektedir. Böylece eğiriciler üretim makinalarını hassas bir şekilde optimize ederek değerli ham maddelerini, kullanma fırsatı bulur.
İplik eğiricileri, müşterilerin minnettar kalacakları en iyi satan ipliği üretmek için ham pamuğu işleme konusunda çeşitli problemlerle uğraşmak zorunda kalır. Tesise makul bir kar kazandıracak özellikli, kaliteli ipliği üretmede pamuk çok sayıda probleme yol açar. İplik eğiricilerinin en sık karşılaştıkları problemlerin başında nepsler gelir. Nepsler arttıkça, iplik üzerinde dikkat çeken beyaz benekler bırakabilir ve problemli hatalara yol açabilir.
Nepslerin kilit paramatrelerinde güvenilir ve kaliteli verileri için eğirmeden önce problemlerin çözülmelidir. İşte USTER® AFIS PRO 2, tam da bu konudaki en iyi çözümleri sunar. Zira USTER® AFIS PRO 2 toplam neps sayısı ve boyutu, lif neps sayısı ve boyutu, tohum neps sayısı ve boyutu ve olgunluk hakkında veri sağlar. Bu bilgiyle birlikte eğiriciler, müşterilerin istediği uygun kalite seviyelerine ulaşmak için eğirme hazırlık işlemlerini optimize edebilir.
Lif Olgunluğu – Önemli Bir Test Parametresi
Doğru hammaddenin ve onu işleyecek doğru prosesin seçilmesi eğirmeciler için önemlidir. Bu sebeple, uygun lif test rutininden elde edilen sonuçlardan faydalanılmalıdır. Bu noktada verilecek doğru kararlar bitmiş ipliğin kalite seviyesinin belirlenmesini sağlar. Böylece test enstrümanları, eğiricilerin karlılıklarını sürdürebilmeleri için gerekli temel elemanlardan biri haline gelir.
Uster Technologies’den USTER® AFIS PRO 2 lif test enstrümanının, proses optimizasyonunda rolü çok geniştir. Bu durum lif olgunluğu gibi bir spesifik alana odaklanarak açıklanabilmektedir. Burdaki sorun, olgun olmayan lif içeriğini tanımamak ve bununla uğraşabilmektir. Olgun olmayan lifler eğirmede gerçek bir tehdit unsurudur ve kopuşlara sebep olur. Kabul edilemez nep sayılarına, aşırı kısa liflere ve yüksek oranda atık seviyesine sebep olur.
Eğirme işleminde, bu problemler kaçınılmaz bir şekilde istenmeyen yüksek lif hata seviyesi ve düşük ham madde kullanımı kombinasyonuna sebep olur. Takip eden alt işlemler, ve olgun olmayan liflerden kaynaklanan nepsler boyanmış kumaşlarda beyaz beneklere yol açabilir, malzeme kalitesizliğini arttırır ve karlılığı negatif yönde etkiler.
Eğiriciler USTER® AFISRO 2 sayesinde kendilerini risklere karşı korur. USTER® AFIS PRO 2, harman hallaçtan finisör cerine malzeme test sıralamasından gelen sistem verileri, sürekli izleme, neps seviyesi (özellikle de lif nepslerinde), lif olgunluğu, olgun olmayan lif seviyesi ve kısa lif içeriği gibi konularda bilgi sahibi olmaya izin verir. Zira böylece lif karışımı ayarlanır, makina ayarları hammadde parametreleri göz önünde bulundurularak belirlenebilir, şirket karlılığını etkileyen kötü kalite iplik riski düşer.
Afıs® İle Doğru Seçim
En önemli lif parametrelerinin uygun bir şekilde ölçümü makina ayarlarının, üretim hızının ve atık seviyesinin optimum kontrolü için kilit bileşendir. Doğruluk çok önemlidir. USTER® AFIS PRO 2’nin performansı hem kalite hem de karlılık hedeflerine ulaşmada doğru seçimleri yapmak için ihtiyaç duydukları bilgiyi işletme yönetimine sunabilmek gibi üstün bir özelliğe sahiptir. “Doğruluk dünyanın lider pamuk otoritelerinden biri olan ICA Bremen tarafından yapılan bağımsız deneme serisi ile kanıtlandı.” diyor David McAlister, Uster Technologies Lif Testleri Ürün Yöneticisi. McAlister şöyle devam ediyor: “En kritik lif özelliklerindeki daha az farklılaşma ve daha büyük doğruluk, AFIS®’in üstünlüğünü kanıtladı. İşletmeler, makina ayarlarını doğru bir şekilde yapabilmek, uygun üretim hızlarına ulaşabilmek ve değerli lif hammaddelerine minimum hasarı verebilmek için doğru ölçümlere ihtiyaç duyuyorlar. ”
Ürün kalitesine gelişmeler gibi, eğiriciler her işletme için en önemli ekonomiklik kazandırma durumu olan daha az atık üretmelidir. Kalitesiz ürün üretme riskinden kaçınmalı ve müşteri iadelerini azaltmalıdır.