Tekstil sektörü ülkemizin geleneksel sanayi kollarından olup sanayi ve ihracatta başarı öyküsünün mihenk taşlarından birisidir.
Buna ek olarak oluşturduğu istihdam ile işsizliğin azalmasına ve toplumun refahına çok ciddi düzeyde katkıları mevcuttur. Türk tekstil sektörü, ürün kalitesi, moda ve trendleri belirleme gücüne sahip tasarımları ve yüksek teknolojisi itibarıyla dünyada çok özel bir yere sahiptir. 2013 yılında sektör olarak büyümesini sürdüren hazır giyim ve konfeksiyon sektörü, 2014 yılında da büyümenin hız kazanacağını bekliyor. Bu çerçevede, firmaların mevcut üretim kapasitelerinin modernizasyonu ile işletmelerinde kalite ve verimliliği arttırmaları, yürürlükteki devlet yardımlarından faydalanmaları, mümkün olduğunca teknolojiyi takip etmeleri, tasarım ve koleksiyonlarını çeşitlendirmeleri öneriliyor. Sektörün mevcut donanım ve bilgi birikimini kullanarak “organizatör ülke” konumuna ulaşması isteniyor.
İhracatta küçük ama istikrarlı rakamlarla büyümesini sürdüren Türk tekstil makine ve aksamları sektörü, 24 milyar dolarlık hacme sahip küresel sektörde, en çok ihracat yapan 14. ülke konumunda yer alıyor. Makine ana sanayinin yüzde 3’ünü oluşturduğu dikkate alındığında, tekstil makineleri sektörünün, 2023 yılı için hedeflediği ihracat rakamının 3 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor. Küresel çapta 24 milyar dolara ulaşan tekstil makine ve aksamları ihracat rakamında, Çin, ABD, Hindistan, Almanya ve Türkiye yüzde 48’lik payı alıyor. Çin tek başına pazarın yaklaşık yüzde 25’ini oluştururken, pazarda Türkiye’nin yüzde 5,2’lik payı bulunuyor. Dünya’da ihraç edilen her dört makineden biri Çin’e diğeri de ABD, Hindistan, Almanya veya Türkiye’den birine gitmektedir. Bu önbilgiler ışığında sektörümüzün 2013 yılı değerlendirmesi ve önümüzdeki dönemle ilgili öngörüleri, sizler için sektör başkanları ile görüştük.