Kimya Sektör Platformu temsilcileri düzenledikleri basın toplantısında, 2011 Kimya Yılını değerlendirdi, sektörün 2012 yılı hedeflerini açıkladı.
Yılı 16 milyar doların üzerinde rekor ihracatla kapatacak olan kimya sektöründe, hammaddede ithalata bağımlılığın çözümü için yeni petrokimya yatırımları yapılması gerektiği ancak yeni yatırımların önündeki en büyükengelin teşvik konusundaki belirsizlik olduğu vurgulandı. Kimya Sektör Platformu (KSP) Başkanı Murat Akyüz, yılların ihracat şampiyonu tekstili geride bırakarak otomotiv ile liderlik için yarıştıklarını, 2012 yılında 18 milyar dolarlık ihracat hedefledikleri söyledi.
Toplantıya, Kimya Sektör Platformu (KSP) Başkanı ve aynı zamanda İKMİB (İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği) Yönetim Kurulu Başkanı olan Murat Akyüz’ün yanı sıra Türkiye Kimya Sanayicileri Derneği (TKSD) Yönetim Kurulu Başkanı Timur Erk, Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Uysal ve Boya Sanayicileri Derneği (BOSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Faik Bitlis katıldı. TKSD Yönetim Kurulu Başkanı Timur Erk, kimya sektörü olarak yaklaşık 30 sektöre hammadde ve girdi verdiklerini belirterek, hammaddede de ihracat şampiyonu olduklarını söyledi.
Kimya sektörü olarak 35 milyar dolarlık ithalat ve yaklaşık 16 milyar dolar ihracat yaptıklarını, 19 milyar dolarlık açığın ise minimize edilmesinin gerektiğini vurguladı. Erk, 15 ana girdide en fazla ithal edilenlerin Türkiye’de üretilebileceğini dile getirdi ve Kimya Sanayi Yol Haritasının Ekonomi Koordinasyon Kurulu’ndan (EKK) geçmesinin kendileri için en büyük Yılbaşı hediyesi olacağını kaydetti. Toplantıda konuşan PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Uysal ise kimyanın en önemli alt sektörlerinden biri olan plastikte, yıl sonunda yaklaşık 5 milyar doları direkt, geri kalanı ihracatçı sektörler kanalıyla olmak üzere toplam 10 milyar dolarlık ihracata ulaşacaklarını açıkladı. 2012 yılında direkt ve dolaylı ihracatlarını12,5 milyar olarak hedefledikleri belirten Uysal, plastik sektörünün 2011 yılında gerileyen Libya, Mısır, Cezayir gibi ülkelerde, önümüzdeki yıl demokrasinin yerleşmesiyle birlikte ihracatlarının da artacağını söyledi.
PAGEV Başkanı Uysal, 2012 yılında plastik sektöründe yerli ve yabancı yatırımların artmasını beklediklerini de vurguladı. BOSAD Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Faik Bitlis, konuşmasında 2,5 milyar dolarlık katma değer oluşturan Türk boya sektörünün, 2011 yılında 750 milyon dolarlık ihracata ulaştığını söyledi. Bitlis, 2023 yılındaki 2,5 milyar dolarlık ihracat hedefini rahatlıkla yakalayabileceklerine dikkat çekerek, boya sektörüne olan yabancı ilgisi konusunda da bilgi verdi. BOSAD Başkanı, “Boyaya mal ve hizmet sağlayan yabancı şirketlerin hazırlık yaptığını görüyoruz” diye konuştu.
Kimya Sektör Platformu Başkanı Murat Akyüz, kimya sektörünün rekor ihracata imza atmasının önemli bir başarı olduğunu, 2012 yılında 18 milyar dolarlık ihracat hedeflediklerini ancak şimdiye kadar hiçbir teşvik almadan bu noktaya gelen kimyada nefeslerin tükendiğini söyledi. Akyüz, “Kimya sektörü olarak ihracatımızı hiçbir destek ya da teşvik almadan bu noktaya getirdik ama nefesimizin tükendiği bir noktaya geldik. Artık desteğe ihtiyacımız var. Her koldan yatırıma bir eğilim var ama yönlendirme yok. Teşvik mekanizması olacaksa hemen açıklanmalı. Belirsizliğin olduğu bir ortamda yatırımlar başlamıyor. Yatırım kararı verildikten sonra bürokrasinin aşılması ve toprağa kazmanın vurulması en az iki yıl alacak. Hükümetten beklentimiz, en kısa zamanda teşvik mekanizmasının açıklanması.” diye konuştu.