Sektörün çevreye karşı sorumluluğunu sürekli olarak geliştirme ihtiyacına cevap vermek amacıyla en doğal ve sağlıklı giysi hammaddesi olan pamukta sürdürülebilir bir gelecek için yapılan yenilikler, İstanbul’da sektörün önde gelen yöneticilerinin katıldığı “Sürdürülebilir bir Gelecek İçin Pamuktaki Yenilikler” konferansında ele alındı.
Küresel tekstil sektörünün en çok talep edilen ve en yaygın kullanılan doğal elyafı pamuktaki yenilikler İstanbul’da konuşuldu. Cotton Council International (CCI) ve Cotton Incorporated (CI) tarafından düzenlenen, “Sürdürülebilir bir Gelecek İçin Pamuktaki Yenilikler” konferansında, tekstil sektöründe çevre ile dost pamuk kullanımı için geliştirilen yenilikler ele alındı.
CCI ve Cotton Incorporated’in sponsorluk desteğiyle İstanbul Sakıp Sabancı Müzesi’nde gerçekleştirilen konferansta bir tarım ürünü olarak üretiminden bitmiş ürüne kadar tedarik zincirinde sürdürülebilir bir gelecek açısından pamuğun önemi üzerinde duruldu. Özellikle tekstil sektöründe su, enerji ve kimyasalların kullanımının en aza indirgenmesi, çevreye duyarlı üretimin yanı sıra daha düşük üretim maliyetleri açısından da çok büyük önem taşıyor. Konferansta ayrıca sürdürülebilir üretimi nedeniyle, gezegenin gelecekteki hayat kalitesini sağlamak için bireylerin en çok pamuğu tercih ettiklerine de dikkat çekildi.
Konuşmacı ve panelistler, pamuğun doğal, yenilenebilir ve biyolojik olarak parçalanabilir bir elyaf olduğunun altını çizdiler. Konferansta pamuğun, tarladan bitmiş ürüne, özellikle gelişen ülkelerde yüzlerce milyon insanın istihdam edilmesine olanak da sağladığı ve küresel olarak yüzlerce milyar dolarlık ekonomiyi temsil ettiği de vurgulandı.
CCI ve CI Türkiye Program Direktörü Marsha Powell ve CCI İcra Direktörü Kevin Latner, açılış konuşmalarında, “Neden Sürdürülebilirlik?” konusunu anlattılar. Daha sonra, Cotton Incorporated Tedarik Zinciri Pazarlama Başkan Yardımcısı Mark Messura ve Marks and Spencer Türkiye Teknoloji Başkanı Mert Yenilmez, “Pamukla Sürdürülebilirliğe Doğru” başlıklı konuşmalar yaptılar.
Konferansta yapılan sunum başlıkları şöyleydi;
•VSEP Teknolojisiyle Su ve İndigo Geri Kazanımı
•Düşük Flötte Oranlı Parça Boyama ve Azot Sistemi İle Su, Enerji ve Siyasal Tasarruf
•’VDA’ Görsel Boya Analizörü
•Su Tüketimini Azaltan ve Kaliteyi İyileştiren Örgü Kumaşlarda Soğuk Pad Batch Uygulaması
•İyileştirilmiş Performans ve Sürdürülebilirlik için Enzimatik Hazırlık Gelişmeler
•Tekstil Ürünleri için Florokarbon İçermeyen Ekolojik Su İticilik Apresi – Bionic Finish Eco
•Denimde Kaynak Tasarrufunun Bir Adım Ötesi- Advance Denim
“Sürdürülebilirlik Yolunda Endüstri Deneyimleri” konulu panelde Bossa, Bozkurt Konfeksiyon ve Yeşim Tekstil’den yöneticiler, sürdürülebilirlik ve pamuk ile ilgili olarak kuruluşlarında yapılan çalışmaları katılımcılar ile paylaştılar.