Tekstil & Teknik dergisine özel açıklamalarda bulunan ACIMIT Başkanı Alessandro Zucchi, Türkiye pazarının İtalyan tekstil makinecileri için en önemli pazarlar arasında yer aldığını vurgularken, geçtiğimiz ay düzenlenen Techtextil ve ITM fuarlarında makine kullanıcılarının rekabet gücünü artıracak çok çeşitli yenilikler sunduklarını bildirdi. Pandemi sonrası sonuçların önümüzdeki birkaç yıl boyunca devam edeceğine dikkat çeken Zucchi, hammadde ve bileşen bulmadaki zorlukların, 2021’e kadar işlenen siparişlerin tamamlanmasını ve yerine getirilmesini olumsuz etkilediğini ekliyor ve İtalyan tekstil makinecilerinin tedarik zincirini kısaltarak bu sorunların üstesinden geldiğini belirtiyor.
İtalyan tekstil makine üreticileri adına Türkiye pazarını değerlendirebilir misiniz?
Türkiye pazarı, İtalyan tekstil makine üreticileri için en önemli pazarlar arasında yer almaktadır. Son ITM fuarı Türk tekstil sektörünün canlılığını ve dinamizmini bir kez daha kanıtladı. İstanbul’da İtalyan firmalarının stantlarında çok sayıda ziyaretçi ve İtalyan teknolojilerine yoğun ilgi vardı.
İtalyan tekstil üreticilerinin ITM ve Techtextil’de lanse ettiği başlıca yenilikler nelerdi?
ITM ve Techtextil, İtalyan tekstil teknolojisinin liderliğini vurguladı. İtalyan üreticiler tarafından iki ticaret fuarında da farklı sektörlere özgü çok sayıda yenilik önerildi. Tüm bu yeniliklerdeki ortak faktör, makine kullanıcılarının rekabet gücü yararına üretim maliyetlerinde tasarruf ve daha yüksek üretim verimliliği arayışıydı.
İtalyan tekstil makinelerini Endüstri 4.0 ve sürdürülebilirlik açısından özetleyebilir misiniz?
Dijital dönüşüm, çok sayıda üreticinin üretim süreçlerini tamamen yeniden düşünmesine yol açarak onları daha verimli ve daha ucuz hale getirdi. Örneğin, bir şirketin ekosistemine bağlanan Nesnelerin İnterneti, üretime uygulanan makine öğrenimi algoritmaları ve kestirimci bakım gibi moda sözcüklerin giderek arttığı tekstil sektöründe dijital dünya belirleyici bir hızda ilerliyor. ACIMIT, müşteri şirketlerin işletim sistemleriyle (ERP, MES, CRM, vb.) entegrasyonu kolaylaştırmak amacıyla ortak bir veri setini benimseyen İtalyan tekstil makinelerinin sertifikalandırıldığı Digital Ready projesine kararlı bir şekilde odaklandı.
Sürdürülebilirlik ile ilgili olarak, İtalyan üreticilerin tekstil üretiminin çevresel ve ekonomik sürdürülebilirliğine olan bağlılığı, Sürdürülebilir Teknolojiler adlı ACIMIT projesi tarafından iyi bir şekilde kanıtlanmıştır. Dernek tarafından 2011’de projenin merkezinde başlatılan Yeşil Etiket, özellikle İtalyan tekstil makineleri için enerji ve çevresel performansını vurgulayan bir sertifika biçimidir.
Pandemi öncesi durumu ile pandemi sonrası durumu İtalyan makineciler bakımından karşılaştırabilir misiniz?
Pandemi, sonuçları önümüzdeki birkaç yıl boyunca devam edecek, dünyayı değiştiren bir olaydı. Ekonomik olarak, pandemi henüz sona ermeyen bir arz şokuna neden oldu. Tekstil endüstrisi, yüksek tedarik maliyetlerinden, tedarik zincirinin bozulmasından, hammadde kıtlığından vb. etkilendi. Şu anda, tüm tekstil zinciri için iş koşullarının iyileşmesini sağlayacak bu koşulların ne zaman değişebileceğini tahmin etmek zor.
İtalyan tekstil makine üreticileri pandemi sonrası zorlukları (hammaddeler, teslimat süreleri vb.) nasıl aştı ve aşmayı planlıyor?
Hammadde ve bileşen bulmadaki zorluklar, 2021’e kadar işlenen siparişlerin tamamlanmasını ve yerine getirilmesini olumsuz etkiliyor. Başlangıç olarak, artan enerji maliyetleri ve çok sayıda emtiayı etkileyen enflasyonist eğilimler genel ticari güveni azaltıyor. Kesinlikle birçok İtalyan üretici tedarik zincirini azaltmaya çalışıyor. Kendilerini daha yakın tedarikçilerle organize ediyorlar ve mevcut kaynakları optimize ediyorlar.