Önemli can kurtarıcı malzemeler olarak kabul edilen fonksiyonel ve gelişmiş malzemeler COVID-19’un ardından parlamaya devam ediyor.
COVID-19, tam aşılama ile yavaş yavaş kaybolmaya başladığından, artan tüketici harcamaları ile ekonomik faaliyetler artacaktır. Pamuk gibi çevre dostu malzemelere duyulan malzemelere duyulan ihtiyaç ve kullanım konusunda farkındalık ve tıptan altyapıya hayatın her kesiminden vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamak için gelişmiş malzemelere duyulan ihtiyaç arttı.
Coimbatore, Hindistan merkezli Kumaraguru Teknoloji Koleji (KCT), malzeme biliminde devam eden araştırmalarla ilgili bilgileri daha geniş kitlelere zamanında yayma ihtiyacını fark etti. KCT, “Bilim ve Mühendislikte Malzeme Araştırmaları Uluslararası Konferansı” (23-25 Temmuz 2021) adlı üç günlük bir sanal etkinlik düzenledi. Etkinliğe akademi, endüstri ve Hindistan Savunma Araştırma ve Geliştirme Kurumu gibi araştırma kuruluşlarını temsil eden önde gelen uzmanlar katıldı. Üniversite Müdürü Dr. D. Saravanan konferansla ilgili olarak şunları söyledi: “Bu konferans salgın sırasında güvenli ve sağlıklı bir dünya için fikir alışverişinde bulunmak ve araştırma fikirleri ortaya koymak için bir fırsat. Sürdürülebilir malzemeler, KKD (Kişisel koruyucu donanım) ve fonksiyonel malzemeler gibi özenle seçilmiş temalar, araştırmacıların iş birliği yapmasına ve sorunlara yeni çözümler önermesine yardımcı olacaktır”
Pamuk kalitesi konusunda önde gelen bir uzman olan ve Texas Tech Üniversitesi’nde Araştırmadan Sorumlu Başkan Yardımcısı olan Profesör Eric Hequet, pamuk lifi kalitesinin önemi üzerine bir açılış konuşması yaptı. Tekstil endüstrisinin sürdürülebilir malzemelere artan ilgisi ile birlikte, endüstri tarafından kaliteli pamuk liflerinin kullanılması önemlidir. Profesör Hequet, düşüncelerini “Sürdürülebilirlik, tekstil endüstrisinin uzun vadeli başarısı için esastır. Tekstil ürünlerinin nihai bertarafı da dahil olmak üzere, elyaf üretiminden tüketiciye kadar endüstrimizin çevresel etkisini azaltmamız gerekiyor. Ek olarak, ekonomik ve sosyal etkiler de göz önünde bulundurulmalıdır,” sözleriyle ifade etti.
Davis, California Üniversitesi’nden Profesör Gang Sun, antiviral ve antibakteriyel maskelerin geliştirilmesi üzerine güncel bir konuyu ele alacak. “Hem profesyonelleri hem de halkı korumaya yönelik mevcut KKD’lerin mükemmel olmayabileceği, devam eden pandemiden açıkça görülmektedir. Yeni zorlukların üstesinden gelebilecek fonksiyonel tekstillerin geliştirilmesine acilen ihtiyaç duyulmaktadır. Tekstillerdeki antiviral ve antibakteriyel işlevler, dış yüzeylerde biriken patojenleri ortadan kaldırabilir ve yüz maskelerinin yanlış kullanımından kaynaklanan potansiyel patojen bulaşmalarını azaltabilir” dedi.
Singapur Ulusal Üniversitesi’nde Nanolifler ve Nanoteknoloji Merkezi’ne başkanlık eden Profesör Seeram Ramakrishna, nanolifler üzerine yirmi yıllık araştırmalarının sonuçlarını sundu.
Güncel bir konuyu ele alan bu yazar, “Personel Koruyucu Donanımdaki (KKD) Gelişmeler” hakkında konuştu. Texas Tech Üniversitesi, Nonwoven ve Gelişmiş Malzemeler Laboratuvarı’nda devam eden araştırmalar, COVID-19’un yayılmasını azaltmada yüz maskelerinin önemini göstermiştir. KKD, mevcut ve gelecekteki pandemilerle savaşmak için önemlidir.
Bu görüşmelere ek olarak, Hindistan, Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, Malezya, Singapur ve Finlandiya’dan önde gelen uzmanlar, gelişmiş ve yeni materyaller alanındaki geniş tabanlı konuları tartışmak üzere katılıyor.
Temmuz ayının plastik kullanılmayacak bir ay olarak ilan edilmiş olması nedeniyle, sanal etkinliğin pamuk, sürdürülebilir kimya ve malzemeler gibi konuları gündeme getirmesi şaşırtıcı değil.
Saravanan, “Malzeme, mühendislik ve teknoloji alanlarında zengin deneyime sahip uluslararası lider konuşmacıların, etkinliğin uluslararası iş birliği ve ağ oluşturma için bir platform olmasını sağlayarak her oturumu yeni fikirlerle zenginleştirmesi bekleniyor” dedi.