Yıllık 1 milyar dolarlık dış ticaret hacmi ile otomotivden sonra Türkiye’nin ikinci büyük sanayii olan Avrupa’nın lider üreticisi konumundaki Türk tekstil sektörü, 21-24 Nisan 2012 tarihleri arasında TÜYAP’ta düzenlenen “ITM Texpo Eurasia 2012”de bir araya geldi. Dünya tekstilinin son on yıldaki yükselen yıldızı Türkiye, dev bir organizasyonu daha başarıyla geride bırakmanın gururunu ve mutluluğunu yaşıyor.
Muhteşem görüntülere sahne olan ITM Texpo Eurasia 2012, HIGHTEX 2012 ve İstanbul İplik Fuarları bir tekstil etkinliğinin de ötesinde şenlik havasına büründü. Sergilenen ürünler, yapılan iş görüşmeleri, toplantılar, etkinlikler derken ziyaretçiler, “Dört günlük fuarın nasıl su gibi geçip gittiğini anlayamadık” dediler. Avrasya tekstil sektörünün kalbi TÜYAP’ta attı TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. ve Teknik Fuarcılık işbirliğiyle ve Tekstil Makine ve Aksesuar Sanayicileri Derneği TEMSAD desteği ile düzenlenen ITM TEXPO EURASIA 2012 Uluslararası Tekstil Makineleri Fuarı, dünyanın en önemli markalarını İstanbul’da buluşturdu.
Avrasya Bölgesi başta olmak üzere, global tekstil sektörünün öncelikli pazarlarından gelen uluslararası ziyaretçilerle zenginleşen ITM TEXPO Eurasia 2012 Fuarı sektör için önemli bir çekim merkezi ve pazarlama platformu niteliği taşıyor. Dünyanın önde gelen tekstil yayınlarının da yakından izlediği ITM fuarlarında, katılımcılar son model makinelerini bu yıl da çalışır durumda sergilediler.
Dünyanın en önemli markalarını İstanbul’da buluşturan ITM TEXPO Eurasia 2012 Fuarı, Avrasya Bölgesi başta olmak üzere, global tekstil sektörünün tüm öncelikli pazarlarından gelen uluslararası ziyaretçiler için önemli bir çekim merkezi ve pazarlama platformu oldu. “Türkiye bir tekstil ülkesidir” Teknik Fuarcılık ve TÜYAP işbirliği; TEMSAD desteği ile yapılan fuarlardaki bu başarılı sonucu, tekstil sektöründeki olumlu gelişmelerin bir göstergesi olarak değerlendiren Teknik Fuarcılık Satış ve Pazarlama Direktörü Necip Güney, Türkiye’nin bu alanda artık vazgeçilmez bir aktör olduğunun bir kez daha ispatlandığını belirtti.
“Dünya tekstil sektörü, global krizin ardından toparlanmaya ve yeniden canlanmaya başladı. Burada en hızlı yükselişe geçen ülkelerin başında Türkiye geliyordu” diyen Necip Güney, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türk tekstil sektörünün geçen senelerdeki ekonomik belirsizlikler yüzünden beklettiği teknolojik yatırımlar, bu fuarlarda nihayetlendi. Türk tekstilcilerinin tam gaz yollarına devam ettiğini, bu fuarımızda bir kere daha tüm dünyaya göstermiş olduk. Türkiye bir tekstil ülkesidir ve böyle de kalacaktır.
Bu fuarlarımız bize ITM’ler düzenlememiz için de ayrı güç ve gurur kaynağı oldu.” “Dünya devlerini buluşturduk” Fuarlar hakkında değerlendirmelerde bulunan TÜYAP İcra Kurulu Başkanı Serdar Yalçın da, söz konusu fuarların sektörün çok daha ilerilere yol almasında önemli bir doping görevi üstleneceğini anlattı.
Yalçın, “ITM TEXPO Eurasia 2012’nin oluşturduğu sinerji ile, bölgenin en büyük tekstil makine ve yan sanayi buluşmasını sektöre sunuyoruz. 2012 yılının kendi konusunda en büyük ve kapsamlı fuarında, 9 salonda 85.000 m2 alanda, 33 ülkeden 1132 katılımcıyı, dünyanın dört bir yanından gelen, konularının uzmanı profesyonellerle buluşturduk. Bu fuar tekstilin dokuma, halı, iplik, triko, çorap üretimi alanlarının gelişimine doğrudan etkide bulunacaktır” şeklinde konuştu.
Yeni ITM’ler için yol açıldı Teknik Fuarcılık, Fuar Teknik Operasyonlar Direktörü Ümit Vural ise fuarlarla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi. “İstihdamdan ihracata kadar Türkiye’nin yüz akı olan tekstil sektörü son teşvik paketi ile yeni bir şahlanışa daha hazırlanmaktadır. Hükümetimizin açıkladığı son teşvik paketi ülkemizin yeni bir kalkınma hamlesi başlatması açısından çok önemli. Çünkü Türk tekstil sektörü küresel kriz yıllarında ülkemizde en önemli istihdam alanı olmuş, ülkemiz bu zorlu süreci tekstil sektörü sayesinde başarıyla atlatmasını bilmiştir.
Bu da yeni ITM’lerin düzenlenebilmesi açısından ayrı bir motivasyon ve itici güç olacaktır. İşte bu teşvik paketi sayesinde ülkemiz yeni bir yükseliş trendine girmişir. Buradan yola çıkarak çok rahatlıkla diyebiliriz ki, bu teşvik paketi aynı zamanda yeni ITM’lerin de yolunu açmıştır.
Her zaman söylediğimiz bir slogan vardır: Türkiye bir tekstil ülkesidir ve öyle de kalacaktır. Meslek liselerinde olsun, organize sanayi bölgelerinde olsun artık eğitimi ve öğretimine büyük önem verilmektedir. Makine parkları yenilenmekte, kalifiye eleman arttırımına özen gösterilmektedir.” “Teşvikler tekstil sektörünü uçurur” Türkiye’de tekstil sektöründeki canlanmanın ITM Texpo Eurasia 2012 Fuarı’nda oldukça belli olduğunu vurgulayan katılımcı firmaların yetkilileri ise, özellikle son dönemde Türk hükümetinin açıkladığı teşvik paketlerine dikkat çektiler.
Bu teşvik paketlerinin birçok sektörü doğrudan olumlu şekilde etkileyeceğini ifade eden sektör yetkilileri, “Tekstil sektörü bu teşviklerin ardından adeta uçuşa geçecektir” değerlendirmesinde bulundular. Böylesine bir etkinliğe katılmaktan son derece memnun kaldıklarını belirten yetkililer, gündemde olan söz konusu teşviklerin, makine alımlarını hızlandırdığını, bu nedenle çeşitli projeler üzerine çok verimli görüşmeler yaptıklarını ve fuara gelen ziyaretçi profilinden çok memnun kaldıklarını sözlerine eklediler.
Sektör yetkilileri, aynı zamanda, Türk ziyaretçinin yanı sıra başta çevre ülkeler olmak üzere, diğer ülkelerden gelen ziyaretçilerle de makine anlaşmaları için el sıkıştıklarını ifade ettiler. Tekstil sektörüne ITM dopingi Son dönemde artan teknoloji yatırımları nedeniyle Türkiye, tekstil makine üreticisi firmaların ilgi gösterdiği ve önem verdiği büyük bir pazar olma özelliğini bu fuarlarla pekiştirdi.
Bu doğrultuda, pazarda yer almak ve/veya yerini korumak isteyen makine üreticisi firmaların büyük bir kısmı İstanbul’da yapılan olan ITM Texpo Eurasia 2012’de yerlerini alarak yeni teknoloji ürünlerini sergileme ve alıcılara sunma imkanı buldular. Büyük çaplı siparişlerin alındığı fuardan katılımcılar memnun ayrıldı.
Profesyonel ziyaretçiler TÜYAP’ta bir araya geldi Hedef pazarlarda yıl boyu sürdürülen çalışmalar sonucunda, Bulgaristan, Gürcistan, Hindistan, İran, Mısır, Lübnan, Özbekistan, Sırbistan, Rusya ve Ürdün’den yaklaşık 500’ün üstünde alıcı profesyoneli ağırlayan fuarlar, Avrasya coğrafyasında rakibi olmayan, makine endüstrisinin gelişimine hizmet eden bir fuar olma özelliği taşımaktadır. 65’in üstünde ülkeden yaklaşık 40.000’e yakın ziyaretçi ağırlayan fuarlar sektör için büyük bir pazar hacmi meydana getirdi.
Tekstil makineleri-iplik ve hammadde yatırım taleplerine cevap TÜYAP’tan Her geçen yıl istikrarlı bir şekilde yurtiçi ve yurtdışı ziyaretçi sayısını arttıran 9. Uluslararası İstanbul İplik Fuarı, HIGHTEX 2012 Teknik Tekstiller & Nonwoven Fuarı ve ITM Texpo Eurasia Fuarı ile eş zamanlı olarak düzenlendi. Ziyaretçilerin mamul ipliğin yanı sıra, tekstil, dokuma, iplik, terbiye, örgü, nakış, çorap makineleri, yan sanayileri ve kimyasallarıyla ilgili ihtiyaçlarını da bir arada bulduğu, uluslararası boyutta alıcı ve satıcıların bir araya geldiği fuarlar; hedeflenen yeni pazarlara ulaşmak isteyen firmalar için önemli bir pazarlama platformu oldu.